Kehidupan yang sihat

Adakah Bahan Beracun Yang Muncul Dari Peralatan Masak Nonstick?

Bagi anda yang gemar memasak, alat memasak non-stick atau Teflon pastinya memudahkan anda ketika memproses makanan. Walau bagaimanapun, alat memasak yang tidak melekat nampaknya mengandungi bahan toksik yang boleh membahayakan kesihatan anda.Ayuh, lihat petua untuk menggunakan alat memasak non-lekat dengan selamat di sini.

Sekiranya dipanaskan pada suhu yang terlalu tinggi (lebih dari 300 darjah Celsius), Teflon dapat melepaskan bahan kimia yang memudaratkan kesihatan anda. Teflon sebenarnya adalah jenama polytetrafluoroethylene (PTFE), yang merupakan bahan kimia buatan manusia.

Bahan ini pertama kali diperkenalkan pada tahun 1940-an, kemudian digunakan dalam pelbagai peralatan kerana mempunyai banyak kelebihan. Dua daripadanya stabil kerana tidak bertindak balas dengan bahan kimia lain dan mampu membentuk permukaan yang tahan calar. Selain itu, kerana tidak lengket, sangat sesuai digunakan sebagai peralatan memasak.

Perhatikan Bahan Berisiko dalam Alat Masak Lengket

Asid perfluorooctanoic (PFOA) atau disebut juga C8 adalah bahan kimia yang digunakan dalam proses pembuatan Teflon. Bahan-bahan tidak lengket yang terdapat dalam peralatan memasak ini juga terdapat dalam pembungkusan tidak melekat, seperti pembungkusan makanan segera atau pembungkusan makanan popcorn dimasak dalam ketuhar gelombang mikro.

Selain itu, PFOA juga digunakan pada kertas pembungkus makanan kerana minyak dari makanan berlemak tidak masuk ke dalam bungkusan makanan. Walaupun bermanfaat, PFOA boleh menimbulkan risiko menyebabkan masalah kesihatan di badan anda. Kerana, bahan kimia ini dapat menetap di dalam tubuh manusia dalam jangka masa panjang.

Menurut beberapa kajian, pendedahan kepada PFOA dianggap menyebabkan beberapa masalah kesihatan, seperti:

  • Menyebabkan barah, termasuk barah testis, barah prostat, barah ginjal, barah pundi kencing, dan barah ovari.
  • Meningkatkan risiko berat lahir rendah pada janin.
  • Merosakkan hati dan buah pinggang.
  • Melemahkan sistem imun.
  • Meningkatkan risiko terkena penyakit tiroid, termasuk barah tiroid.

Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan yang berkaitan dengan kesan kesihatan PFOA di atas setakat ini tidak disokong oleh bukti saintifik yang konsisten. Dengan kata lain, kajian lanjutan diperlukan untuk menilai kesan PFOA terhadap kesihatan.

Inilah Cara Menggunakan Teflon Dengan Betul

Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk mula menghadkan pendedahan anda terhadap bahan kimia ini. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

  • Elakkan memanaskan alat memasak nonstick hingga suhu terlalu tinggi (lebih daripada 300 darjah celcius). Gunakan suhu minimum yang boleh digunakan untuk memproses makanan.
  • Sekiranya boleh, semasa memasak letakkan kipas yang bertiup ke arah alat memasak nonstick. Atau jika terdapat tingkap di dapur anda, bukalah semasa memasak, supaya udara atau asap dapat keluar.
  • Kurangkan penggunaan popcorn yang diproses dengan gelombang mikro dan makanan segera.
  • Jangan lupa mencuci alat memasak nonstick dengan air sabun dan span lembut. Elakkan menggaru permukaan Teflon dengan span kasar. Ini kerana calar boleh merosakkan Teflon dan mesti diganti dengan segera.
  • Sekiranya anda memutuskan untuk berhenti menggunakan alat memasak yang tidak melekat, maka alat memasak yang diperbuat daripada besi, keluli, seramik, tanah, silikon, atau aluminium adalah alternatif yang baik.

Walaupun terdapat PFOA dalam peralatan memasak anda, itu tidak bermaksud anda malas memasak, bukan? Anda masih boleh menggunakan Teflon dan peralatan memasak lain dengan menggunakan beberapa petua di atas.