Keluarga

Mimpi buruk yang kerap semasa mengandung, apa maksudnya?

Tidak sedikit wanita yang sering mengalami mimpi buruk semasa mengandung. Di antara mereka, tidak sedikit yang mempersoalkan makna di sebalik impian ini. adalah adakah itu petanda buruk atau sebaliknya? Untuk mengetahui lebih lanjut, mari lihat penjelasan lengkap di bawah.

Mimpi menggambarkan harapan dan ketakutan yang tersimpan dalam fikiran kita. Menurut penyelidikan, mimpi buruk semasa kehamilan adalah perkara biasa. Sekurang-kurangnya 1/3 wanita yang hamil akan bermimpi tentang kehamilan, kelahiran anak, atau janin.

Punca Mimpi Buruk Semasa Kehamilan

Mimpi, sama ada baik atau buruk, sebenarnya adalah perkara yang berlaku setiap hari. Namun, kebanyakan kita melupakan mimpi-mimpi itu ketika kita bangun.

Perubahan hormon semasa kehamilan tidak hanya mempengaruhi bentuk badan dan emosi, tetapi juga dapat mencetuskan perubahan dalam pola tidur wanita hamil. Contohnya, wanita hamil sering bangun di tengah tidur. Inilah yang memudahkan ibu hamil untuk mengingati impiannya sehingga seolah-olah mereka bermimpi lebih kerap daripada biasa.

Terlepas dari perubahan hormon yang berlaku, kehamilan itu sendiri adalah pengalaman yang penuh dengan emosi, mulai dari kebahagiaan, kegelisahan, kebimbangan, kesedihan, dan ketakutan, terutama pada kehamilan pertama.

Sekarang, impian adalah cara tubuh untuk berkompromi dengan emosi tersebut. Kemunculan mimpi buruk semasa kehamilan adalah gambaran perasaan dan fikiran wanita hamil yang negatif. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya dapat membantu wanita hamil memproses maklumat dan memahami perasaannya dengan lebih baik. Jadi jangan risau, ya, wanita hamil.

Makna Dugaan Mimpi Buruk Semasa Kehamilan

Mimpi semasa kehamilan boleh berubah, sesuai dengan apa yang dialami wanita hamil pada siang hari dan perubahan yang berlaku pada janin dan tubuh wanita hamil. Berikut adalah tafsiran pakar mengenai kemungkinan makna mimpi buruk atau mimpi aneh yang sering dialami oleh wanita hamil:

1. Impian mengenai air

Mimpi tentang air adalah tema yang paling biasa bagi wanita hamil, terutamanya pada awal kehamilan. Contohnya, bermimpi berenang sendirian di lautan luas atau melihat bayi terapung di air. Mimpi ini disangka timbul kerana minda bawah sedar wanita hamil mengenai rahimnya yang sedang tumbuh dan dipenuhi dengan cairan ketuban.

2. Mimpi jatuh dari ketinggian

Sekiranya wanita hamil bermimpi jatuh dari ketinggian atau terperangkap di dalam bilik, mungkin ada perasaan takut kehilangan kebebasan mereka. Selain jatuh dari ketinggian, perasaan ini juga dapat digambarkan dengan mimpi yang kabur atau mimpi terperangkap di dalam bilik.

3. Impian memandu

Impian ini dapat menggambarkan perasaan wanita hamil yang bergerak dari satu fasa kehidupan ke tahap yang lain, iaitu menjadi ibu bapa. Sekiranya perjalanan dalam mimpi wanita hamil sukar atau wanita hamil hilang, ini boleh menjadi tanda bahawa wanita itu masih merasa cemas akan perkara yang tidak diketahui di masa depan.

4. Mimpi mencederakan bayi

Impian untuk menjatuhkan bayi atau meninggalkan bayi di tempat yang berbahaya juga sering dialami oleh seorang wanita hamil. Mimpi ini biasanya timbul dari perasaan cemas sama ada dia dapat menjaga bayi dengan baik.

5. Impian haiwan

Ini boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil sedang memasuki masa persiapan untuk menjaga bayi dalam kandungan. Sekiranya dalam mimpi wanita hamil itu takut akan haiwan kecil, ada kemungkinan bahawa tanpa menyedarinya, si ibu masih belum bersedia sepenuhnya untuk menjadi seorang ibu.

6. Impian erotik atau seksual

Pada trimester kedua, wanita hamil mungkin bermimpi melakukan hubungan seks atau melakukan hubungan romantis dengan seseorang yang mereka tidak sukai. Jangan risau, impian seperti ini adalah perkara biasa.

Kemungkinan ini adalah gambaran kegelisahan wanita hamil mengenai kesan perubahan bentuk badan terhadap aktiviti seksual. Di samping itu, impian yang berbau seks juga dapat menggambarkan keinginan wanita hamil untuk melakukan aktiviti seksual dengan suami mereka seperti sebelum mereka hamil.

Apa yang perlu difahami oleh wanita hamil adalah bahawa mimpi adalah gambaran minda bawah sedar, bukan tanda kejadian buruk yang akan berlaku. Jadi, tidak ada yang perlu dirisaukan oleh wanita hamil mengenai impian tersebut. Mimpi ketika hamil itu buruk atau pelik boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil sangat mengambil berat tentang anak kecil mereka di dalam kandungan.

Pelbagai impian ini mungkin terasa pelik, lebih nyata, dan lebih terperinci daripada ketika tidak hamil, terutama ketika hamil 7 bulan. Sekiranya mimpi buruk semasa mengandung mengganggu perasaan dan fikiran wanita hamil, bagikan bagaimana perasaan anda dengan suami atau rakan anda.

Namun, jika impian itu masih sangat mengganggu fikiran atau aktiviti seharian, berjumpa dengan pakar psikologi untuk mendapatkan rawatan yang sesuai.