Kesihatan

Anhedonia, keadaan ketika sukar untuk merasa senang

Adakah anda merasa sukar untuk merasa senang atau gembira semasa melakukan perkara yang biasanya anda gemari? Sekiranya demikian, anda mungkin menghidap anhedonia. Gejala dan penyebabnya berbeza-beza. Namun, tidak perlu risau. Ada cara yang boleh dilakukan untuk mengatasinya, sungguh.

Anhedonia adalah keadaan apabila seseorang mengalami kesukaran menikmati kehidupan dan merasakan keseronokan. Orang dengan anhedonia akan kehilangan minat terhadap semua perkara atau aktiviti yang sebelumnya dianggap menarik.

Ketika mengalami anhedonia, seseorang akan merasakan hidupnya membosankan, bahkan sehingga membuatnya merasa tertekan.

Anhedonia berbeza dengan kebosanan biasa. Kebosanan biasanya hilang dengan sendirinya, terutama ketika melakukan sesuatu yang baru atau menyenangkan, sedangkan anhedonia biasanya berlangsung lama dan tidak akan hilang jika tidak dirawat.

Beberapa Jenis Anhedonia dan Gejalanya

Anhedonia dikelompokkan dalam dua kategori, iaitu dari segi sosial dan fizikal. Orang dengan anhedonia sosial biasanya tidak dapat memperoleh keseronokan dari situasi sosial. Mereka cenderung merasa kurang selesa menghabiskan masa atau bersosial dengan orang lain dan sukar menyesuaikan diri dengan situasi sosial.

Sementara itu, anhedonia fizikal dicirikan oleh ketiadaan sensasi fizikal yang biasanya dirasakan sebelumnya ketika melakukan aktiviti atau hobi kegemaran.

Contohnya, seseorang yang suka makan akan merasakan makanan kegemarannya terasa hambar. Orang dengan anhedonia juga dapat merasa kurang puas dan selesa ketika melakukan hubungan seks, walaupun sebelumnya mereka tidak mempunyai masalah untuk mencapai orgasme.

Selain itu, orang dengan anhedonia cenderung memiliki pandangan negatif dan kurang sensitif atau bahkan mati rasa terhadap apa pun, merasa putus asa, enggan tersenyum, dan menunjukkan emosi palsu.

Orang dengan anhedonia juga dapat mengalami beberapa gejala fizikal, seperti sakit kepala, insomnia, dan kurang selera makan.

Pelbagai Kemungkinan Penyebab Anhedonia

Punca sebenar anhedonia tidak diketahui. Walau bagaimanapun, pelbagai kajian menunjukkan bahawa munculnya gejala anhedonia berkaitan dengan perubahan aktiviti sel saraf di otak dan gangguan dalam pengeluaran bahan kimia di otak yang berfungsi untuk menghasilkan keseronokan, seperti dopamin dan serotonin.

Anhedonia juga sering merupakan gejala beberapa gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, skizofrenia, PTSD, dan gangguan keperibadian. Walaupun begitu, tidak semua orang dengan anhedonia mempunyai gangguan kesihatan mental.

Selain daripada masalah psikiatri, terdapat beberapa faktor lain yang boleh membuat seseorang lebih berisiko menghidap anhedonia, termasuk:

  • Telah mengalami peristiwa traumatik, seperti penderaan seksual atau emosi
  • Penyakit tertentu, seperti diabetes, demensia, atau penyakit Parkinson
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti penggunaan ubat haram
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan

Seperti Ini Cara Mengatasi Anhedonia

Anhedonia yang dibiarkan lama dapat mengurangkan kualiti hidup penghidapnya. Keadaan ini juga boleh merosakkan hubungan atau keakraban antara rakan, keluarga, rakan kongsi, atau rakan sekerja.

Anhedonia yang tidak dirawat dengan baik juga dapat meningkatkan risiko penderita mengalami kegelisahan yang berlebihan dan bahkan ideasi atau cubaan bunuh diri.

Untuk mengelakkan bahaya ini, anhedonia mesti diatasi dengan segera. Langkah pertama adalah berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui punca asas keadaan ini. Setelah penyebabnya diketahui, maka langkah rawatan dapat dilakukan.

Biasanya anhedonia boleh dirawat dengan langkah-langkah berikut:

Pentadbiran ubat-ubatan

Untuk merawat anhedonia yang disebabkan oleh kemurungan, doktor boleh menetapkan antidepresan. Sementara itu, untuk mengubati anhedonia yang disebabkan oleh gangguan kecemasan, doktor dapat memberikan ubat penenang atau penghilang kegelisahan.

Ubat ini juga dapat digunakan untuk mengobati gejala lain, seperti insomnia atau tidur yang buruk, yang biasanya terjadi dengan anhedonia.

Psikoterapi

Selain ubat, anhedonia juga dapat dirawat dengan psikoterapi dan kaunseling. Biasanya doktor akan memberikan ubat bersama dengan psikoterapi untuk merawat gejala anhedonia.

Dengan psikoterapi, pesakit akan dibimbing untuk dapat berfikir positif dan mencari cara yang selamat dan sesuai untuk mengatasi gejala yang mereka rasakan. Melalui psikoterapi, doktor juga dapat menasihati pesakit untuk mencari Sistem sokongan.

Untuk mengelakkan anhedonia, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat agar kesihatan mental sentiasa terjaga. Pastikan untuk selalu makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan, berehat secukupnya, dan tetap positif, tetapi hindari positif toksik.

Kehilangan keseronokan sesuatu yang sebelumnya disukai memang dapat dialami oleh sesiapa sahaja dan cukup semula jadi. Ini mungkin berlaku apabila anda merasa bosan.

Walau bagaimanapun, jika anhedonia yang anda alami mengganggu kehidupan anda, terutamanya jika disertai oleh gejala lain, seperti kegelisahan yang kerap, kesukaran untuk berkonsentrasi, sukar tidur, atau bahkan keinginan untuk bunuh diri, anda tidak boleh menangguhkan berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found