Keluarga

Inilah Punca dan Penyelesaian untuk Mengatasi Gagap Pada Anak

Gagap pada kanak-kanak biasanya bersifat sementara dan boleh hilang dengan usia. Namun, ada juga kanak-kanak yang mengalami kegagapan hingga dewasa. Dalam kes ini, langkah-langkah menangani perlu diambil untuk mengelakkan kanak-kanak mengalami kesukaran untuk berkomunikasi.

Gagap biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur antara 18-24 bulan. Keadaan ini biasa berlaku, kerana usia ini adalah masa ketika kanak-kanak mula belajar mengasah kemahiran bertutur dan berbahasa. Oleh itu, tidak diperlukan pengendalian khas untuk mengatasinya.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain, kegagapan pada kanak-kanak boleh berterusan hingga dewasa. Ini tentunya menyukarkan kanak-kanak untuk berkomunikasi dengan orang lain dan boleh menyebabkan kualiti hidup mereka merosot, jadi mereka perlu ditangani.

Punca Gegaran pada Kanak-kanak

Punca sebenar kegagapan kanak-kanak masih belum diketahui. Namun, kegagapan pada kanak-kanak dianggap berlaku kerana pelbagai faktor, seperti:

faktor keturunan

Gagap pada anak-anak boleh menjadi genetik atau diwarisi daripada ibu bapa. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sekitar 60% kanak-kanak yang gagap mempunyai anggota keluarga yang juga gagap.

Gangguan otak

Gagap pada kanak-kanak juga boleh berlaku sekiranya terdapat gangguan pada saraf atau bahagian otak yang mengawal kemampuan bahasa dan pertuturan. Selain tergagap-gagap, gangguan ini juga boleh membuat kanak-kanak tersendat sehingga tidak dapat bercakap.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, risiko kanak-kanak tergagap juga dapat meningkat jika dia adalah anak lelaki atau dalam keadaan tertekan, seperti terlalu banyak bekerja atau dibuli (membuli) dari rakan-rakannya.

Cara Mengatasi Gagap Pada Anak

Mengubati kegagapan pada anak mungkin tidak sepenuhnya menghilangkan kegagapan. Rawatan ini lebih bertujuan untuk meningkatkan pertuturan, komunikasi, dan penyertaan anak-anak dalam kehidupan seharian.

Untuk mengatasi kegagapan pada kanak-kanak, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan:

1. Lakukan terapi pertuturan

Sekiranya anak anda menghadapi masalah untuk bercakap atau gagap, jangan ragu untuk membawanya ke doktor. Untuk menentukan punca kegagapan anak anda, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, penilaian pertumbuhan dan perkembangan, dan pemeriksaan psikologi.

Selepas itu, doktor dapat memberikan rawatan mengikut penyebab kegagapan pada kanak-kanak. Beberapa usaha yang dapat dilakukan oleh doktor untuk mengatasi kegagapan adalah terapi pertuturan dan psikoterapi.

2. Amalkan kemahiran bertutur anak anda dengan kerap

Selain mendapatkan rawatan dari doktor, anda juga disarankan untuk melatih kemahiran bertutur anak anda di rumah. Berurusan dengan anak yang gagap memerlukan banyak kesabaran. Oleh itu, dengarkan dengan teliti dan teliti apa yang dikatakan oleh anak.

Jangan biarkan anak anda tahu bahawa anda terganggu atau tidak sabar ketika dia bercakap. Juga, elakkan mengganggu dia sebanyak mungkin, menyelesaikan kata-katanya, atau terus bertanya apa yang ingin dia katakan.

3. Cuba selalu bercakap dengan tenang

Selain memperhatikan apa yang anak anda katakan, cubalah berbicara dengan tenang dan perlahan. Jadikan suasana rumah tenang, selesa, dan minta ahli keluarga lain untuk bercakap dengan tenang dengan anak anda juga.

4. Elakkan kata-kata tertentu

Apabila anda melihat anak anda tergagap, anda mungkin ingin mengatakan, "Cakap perlahan!" atau "Cuba bercakap dengan lebih jelas!". Walaupun niatnya baik, anda dinasihatkan untuk mengelakkan kata-kata ini agar anak itu tidak hilang kepercayaan diri.

5. Ajak kanak-kanak membaca

Anda juga boleh mengajak anak anda membaca dengan kuat. Kaedah ini dapat mengajar anak anda bernafas dengan betul semasa bercakap. Walaupun pada awalnya mungkin sukar, cubalah membantunya dengan perlahan.

Juga, cuba luangkan masa untuk bercakap sendiri dengan anak anda. Ini diharapkan dapat meningkatkan kemampuan mereka untuk berkomunikasi.

Gagap pada kanak-kanak sering bertambah baik dalam beberapa bulan, dengan syarat anda selalu melatih dan membimbingnya dalam bercakap. Namun, jika kegagapan anak anda tidak hilang setelah lebih dari 6 bulan, anda harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik.