Kesihatan

Ubat Jangkitan Telinga Kanan untuk Kanak-kanak

Ubat jangkitan telinga untuk kanak-kanak perlu disesuaikan mengikut penyebab jangkitan. Di samping itu, kadang-kadang perlu juga memberi ubat untuk merawat gejala akibat jangkitan. Memberi ubat yang salah boleh menyebabkan jangkitan telinga anak sukar disembuhkan dan menyebabkan komplikasi.

Secara umum, telinga dapat dibahagikan kepada tiga bahagian, iaitu telinga luar, tengah, dan telinga dalam. Ketiga-tiga bahagian telinga ini boleh terkena jangkitan yang disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat.

Pada kanak-kanak, satu jenis jangkitan telinga yang sering terjadi adalah otitis media yang merupakan jangkitan pada telinga tengah. Gejala jangkitan telinga yang biasanya muncul adalah sakit dan keputihan dari telinga atau apa yang juga disebut "congek".

Ubat untuk Merawat Jangkitan Telinga Kanak-kanak Berdasarkan Sebabnya

Jangkitan telinga pada kanak-kanak boleh berlaku di mana-mana bahagian telinga. Sekiranya ia berlaku di telinga luar, jangkitan telinga disebut otitis externa, dan jika terjadi di telinga tengah, ia disebut otitis media. Beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko terkena jangkitan telinga pada kanak-kanak termasuklah pengambilan telinga, kecederaan, dan penyakit hidung dan tekak, seperti selesema, selesema, dan sakit tekak.

Pelbagai aduan boleh berlaku pada kanak-kanak yang mengalami jangkitan telinga, seperti menjadi lebih rewel, sering memegang telinga, merasa sakit ketika telinga disentuh, keluar atau keluar dari telinga, hingga demam.

sekarangApabila jangkitan telinga berlaku pada kanak-kanak, terdapat beberapa ubat yang biasanya diberikan oleh doktor untuk merawatnya, iaitu:

1. Titisan telinga yang mengandungi antibiotik

Titisan telinga yang mengandungi antibiotik biasanya diberikan untuk merawat jangkitan telinga anak yang disebabkan oleh bakteria. Beberapa jenis jangkitan telinga yang dapat dirawat dengan ubat ini adalah jangkitan telinga luar, jangkitan telinga tengah yang mengalirkan cecair atau nanah, dan jangkitan pada tulang mastoid yang biasanya disebabkan oleh komplikasi pembedahan telinga.

2. Telinga jatuh dengan kandungan antijamur

Sementara itu, untuk jangkitan telinga anak yang disebabkan oleh pertumbuhan kulat, doktor akan menetapkan ubat dengan kandungan antijamur, seperti: clotrimazole. Ubat ini berfungsi dengan melawan pertumbuhan kulat di telinga.

3. Ubat yang mengandungi ubat penghilang rasa sakit

Sekiranya jangkitan telinga membuat anak demam dan merasa sakit di telinga, doktor akan memberikan ubat penurun demam dan penahan sakit, seperti parasetamol atau ibuprofen.

Namun, berhati-hatilah jika anda ingin memberi ibuprofen, terutama kepada bayi yang berumur kurang dari 6 bulan. Walaupun terdapat banyak ubat penurun demam, lebih baik anda berjumpa doktor sebelum memberi ubat kepada anak anda.

4. Titisan telinga yang mengandungi steroid

Sekiranya jangkitan telinga pada anak menyebabkan keradangan, doktor akan menetapkan titisan telinga yang mengandungi steroid. Ubat ini berguna untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan rasa sakit di telinga anak.

Terdapat pelbagai jenis ubat jangkitan telinga untuk kanak-kanak. Jangan cuai dalam memberikannya kepada anak kecil anda. Memberi ubat jangkitan telinga kanak-kanak perlu disesuaikan dengan sebab dan keadaan anak. Oleh itu, selalu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan ubat jangkitan telinga kanan untuk anak anda.