Kehidupan yang sihat

Sebab-sebab memakai rambut palsu dan cara menjaganya

Penggunaan rambut palsu adalah pilihan untuk meningkatkan keyakinan diri. Selain bertujuan untuk tujuan estetika, Penggunaan rambut palsu juga kadang-kadang bertujuan untuk alasan perubatan, misalnya pada orang yang berpengalaman hasil dari kebotakan kesan sampingan kemoterapi.

Terdapat banyak pilihan untuk rambut palsu yang boleh digunakan untuk meningkatkan keyakinan seseorang. Faktor-faktor yang dapat dipertimbangkan juga bervariasi, mulai dari warna, bentuk, hingga gaya.

Jenis Rambut palsu

Berdasarkan bahan asas, objek yang biasa disebut sebagai rambut palsu ia terbahagi kepada dua:

 • Diperbuat dari rambut manusia

  Biasanya, rambut palsu yang dibuat dari rambut manusia sebenar lebih mahal. Selain mahal, rambut palsu ia mempunyai masa yang lebih lama untuk disiapkan ketika hendak digunakan. Kelebihan rambut palsu ini adalah bahawa ia terasa dan kelihatan semula jadi. Perkara positif lain mengenai rambut palsu jenis ini yang dibuat dari rambut manusia adalah bahawa ia boleh bertahan lebih lama dan sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah rambut kekal.

 • Asas sintetik

  Lebih mudah disediakan semasa anda ingin menggunakannya adalah kelebihan utama rambut palsu asas sintetik. Selain agak murah, rambut palsu jenis ini juga mempunyai lebih banyak pilihan, menjadikannya sempurna untuk mengatasi masalah rambut sementara.

Mengapa Seseorang Memerlukan Rambut palsu?

Sebilangan orang memakai rambut palsu kerana ini berdasarkan keperluan yang tidak dapat dinafikan. Beberapa masalah perubatan yang membuat seseorang memerlukan rambut palsu, seperti:

 • Masalah kebotakan

  Terdapat juga keadaan yang dikenali sebagai keguguran rambut alopecia areata. Keadaan ini boleh mempengaruhi lelaki dan wanita dengan ciri-ciri kehilangan rambut di kepala dalam bentuk kawasan seperti bulatan, juga boleh kehilangan rambut di bahagian lain badan. Tuduhan sementara menyatakan bahawa gangguan autoimun adalah penyebab keguguran rambut.

  Untuk lelaki dan wanita, rambut palsu menyediakan pelbagai pilihan dengan gaya yang berbeza. Ini tentu dapat menjadikan seseorang kelihatan lebih yakin. Satu perkara penting sebagai peringatan semasa anda mahu menggunakan rambut palsu tidak mempercayai mitos bahawa memakai rambut palsu akan menyebabkan lebih banyak rambut gugur.

 • Kemoterapi

  Salah satu penyelesaiannya ialah memakai rambut palsu. Pilihan lain adalah memakai penutup kepala. Kulit kepala cenderung lebih sensitif ketika menjalani kemoterapi, jadi jika dibiarkan, ia mudah terganggu oleh sinar matahari atau suhu dingin.

 • Keadaan perubatan tertentu

  Terdapat pelbagai keadaan perubatan yang boleh menyebabkan keguguran rambut, seperti penyakit tiroid, gangguan hormon, menopaus, jangkitan kulat pada kulit kepala, tekanan, jangkitan teruk, kesan sampingan ubat-ubatan, kekurangan zat makanan dan anemia. Setelah keadaan diubati, rambut akan tumbuh semula. Tetapi jika anda merasa terganggu dengan kehilangan yang berlaku, sementara menunggu rambut tumbuh, anda boleh menggunakan rambut palsu.

Rawat Rambut palsu dengan Cara Berikut

Agar tahan lama dan selesa dipakai, rambut palsu juga perlu dijaga. Langkah-langkah rawatan yang boleh dijadikan panduan termasuk:

 • bersihkan rambut palsu menggunakan syampu dan perapi khas rambut palsu, kemudian keringkan.
 • Jangan sekali-kali menggunakan besi pengukur atau keriting rambut palsu sintetik, kecuali rambut palsu itu diperbuat daripada bahan polimer tahan panas khas.
 • menggunakan pendirian rambut palsu agar rambut palsu tidak kusut. Sekiranya dalam perjalanan, gunakan pendirian rambut palsu yang boleh dilipat.
 • Sikat rambut palsu berhati-hati dan perlahan-lahan gunakan sisir rambut palsu khas, bukan sisir biasa.
 • Tanggalkan klip rambut dengan segera setelah menggunakannya sehingga rambut palsu tidak melengkung atau membengkok secara kekal.

Untuk pemilihan rambut palsu untuk mencantikkan atau mencantikkan pemakainya, tidak ada salahnya berunding dengan penata rambut. Nasihat mereka tentu sangat berguna untuk menentukan potongan dan gaya rambut palsu yang sesuai dengan wajah dan watak pemakainya. Untuk keguguran rambut yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.