Keluarga

Mitos dan Fakta Mengenai Jantina Bayi dalam kandungan

Banyak mitos mengenai seks bayi dalam kandungan telah beredar sejak beberapa generasi. Sebenarnya, mitos ini masih dipercayai oleh sebilangan wanita hamil di Indonesia. Untuk mengetahui fakta sebenar di sebalik mitos jantina bayi, mari kita cari jawapannya dalam artikel berikut.

Sebenarnya, kaedah paling tepat untuk mengesan jantina bayi dalam kandungan adalah melalui pemeriksaan ultrasound yang dilakukan oleh pakar sakit puan. Kajian menunjukkan bahawa pemeriksaan ultrasound pada usia kehamilan 18 minggu mempunyai kadar ketepatan hingga 90% dalam mengesan jantina janin.

Selain ultrasound, doktor juga dapat mengesan jantina janin dengan memeriksa kromosom atau komponen genetik janin. Ujian ini juga dapat dilakukan sebagai bagian dari pemeriksaan saringan untuk mengesan kelainan genetik pada janin.

Mitos dan Fakta Mengenai Jantina Bayi dalam kandungan yang perlu anda ketahui

Ramai wanita hamil mempercayai pelbagai khabar angin dan mitos mengenai kehamilan. Walau bagaimanapun, mitos ini tidak semestinya benar. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk mengetahui pelbagai fakta mengenai jantina bayi di dalam kandungan agar tidak sesat.

Berikut adalah beberapa mitos mengenai jantina bayi dan fakta-fakta di baliknya:

1. Selalunya mengalami sakit pagi tanda bayi perempuan

Mitos: Pengalaman sakit pagi Berat badan semasa mengandung adalah tanda bahawa anda akan mempunyai bayi perempuan.

Fakta: Mitos ini mungkin benar. Terdapat beberapa kajian yang mengatakan bahawa ibu yang mengandung anak perempuan sering mengalami sakit pagi lebih berat. Sebilangan wanita hamil dengan keadaan ini bahkan boleh mengalami hiperemesis gravidarum.

Ini kerana tahap hormon kehamilan yang mencetuskan sakit pagi lebih tinggi pada wanita yang mengandung anak perempuan. Namun, ini tidak dapat dijadikan rujukan untuk menentukan jenis kelamin janin, kerana ibu yang hamil dengan bayi lelaki juga dapat mengalami hal ini sakit pagi berat.

2. Denyutan jantung janin yang lebih perlahan adalah tanda bayi lelaki

Mitos: Denyut jantung janin yang kurang daripada 140 denyutan seminit adalah tanda bahawa anda membawa anak lelaki.

Fakta: Anggapan ini ternyata hanya mitos. Sebenarnya, tidak ada perbezaan yang signifikan antara degupan jantung bayi lelaki dan perempuan semasa trimester pertama kehamilan.

Ini juga diperkuat oleh kajian sekumpulan wanita hamil yang menunjukkan kadar denyutan jantung bayi lelaki pada trimester pertama adalah 155 denyutan seminit, sementara bayi perempuan adalah 151 denyut seminit.

Kajian itu tentu membuktikan bahawa degupan jantung bayi tidak dapat dijadikan penanda aras untuk menentukan jantina.

3. Bentuk perut bulat adalah tanda bahawa anda sedang mengandung bayi perempuan

Mitos: Bentuk perut yang membulat semasa mengandung adalah tanda bahawa ibu mengandung seorang anak perempuan, sementara perut yang lebih rendah atau bujur adalah tanda bahawa dia mengandung anak lelaki.

Fakta: Kenyataan ini juga hanyalah mitos. Bentuk perut semasa kehamilan dipengaruhi oleh bentuk badan, berat badan semasa kehamilan, dan ukuran dan kedudukan janin dalam rahim. Sehingga kini, tidak ada kajian yang membuktikan bahawa bentuk perut semasa kehamilan berkaitan dengan jantina janin.

4. Mengonsumsi makanan manis yang banyak adalah tanda bahawa anda mengandung bayi perempuan

Mitos: Wanita yang membawa bayi perempuan dikatakan lebih kerap mengidam makanan dan minuman manis.

Fakta: Tidak ada data saintifik yang dapat membuktikan kebenaran mitos ini. Keinginan untuk makan makanan manis pada wanita hamil disebabkan oleh perubahan hormon kehamilan yang dapat meningkatkan kepekaan deria rasa dan bau.

Selain itu, terdapat banyak sebab mengapa wanita hamil mengidam makanan bergula, termasuk kadar gula darah rendah, sering merasa letih, dan kurang tidur.

5. Ambil makanan berasid untuk mendapatkan bayi lelaki

Mitos: Makan makanan berasid dipercayai dapat meningkatkan peluang mengandung bayi lelaki.

Fakta: Tuduhan ini hanyalah mitos dan tidak ada bukti saintifik untuk menyokongnya. Semasa mengandung, makan pelbagai makanan berkhasiat sangat penting untuk menjaga kesihatan ibu hamil dan janin.

Mengehadkan pengambilan nutrien atau mengikuti diet tertentu semasa kehamilan sebenarnya boleh mengganggu kesihatan dan keadaan janin.

6. Seks sebelum ovulasi untuk mendapatkan bayi perempuan

Mitos: Melakukan hubungan seks sebelum ovulasi dipercayai dapat meningkatkan peluang mengandung bayi perempuan. Sebaliknya, melakukan hubungan seks selepas ovulasi akan meningkatkan peluang mengandung bayi lelaki.

Fakta: Tidak ada bukti saintifik mengenai mitos bahawa seks secara teratur sebelum ovulasi dapat mengakibatkan bayi perempuan, walaupun ini berdasarkan fakta bahawa sperma bayi perempuan dapat bertahan lebih lama daripada sperma bayi lelaki.

Hubungan seks yang dekat dengan ovulasi dapat meningkatkan kemungkinan hamil, tetapi tidak mempengaruhi seks bayi.

Memang, terdapat banyak mitos mengenai jantina bayi yang beredar di masyarakat. Namun, jantina janin sebenarnya ditentukan sejurus sperma memenuhi telur dalam proses persenyawaan.

Untuk menentukan jantina bayi, kaedah yang telah terbukti tepat dan berkesan adalah dengan memeriksa dengan pakar sakit puan, termasuk menjalani ujian DNA, ultrasound, dan amniosentesis.

Tidak hanya untuk mengetahui jenis kelamin bayi dalam kandungan, pemeriksaan obstetrik juga harus dilakukan secara berkala untuk memantau keadaan wanita hamil dan janin, dan mengelakkan komplikasi kehamilan.