Kehidupan yang sihat

Terkena Air Tear secara tidak sengaja? Lakukan Dengan Cara Ini

Ketika demonstrasi sukar disebarkan atau bertukar menjadi ganas, polis kadang-kadang melepaskan gas pemedih mata kepada peserta tunjuk perasaan untuk mengawal keadaan. Gas air mata yang digunakan di lokasi demonstrasi dapat menyebar ke persekitaran sekitarnya, terutama jika dibawa angin. Tidak mustahil anda juga boleh terkena gas pemedih mata tanpa menyedarinya.

Gas air mata mengandungi bahan aktif, seperti kloroasetofenon (CN) dan klorobenzilidenemalononitril (CS). Bahan kimia ini boleh menyebabkan sejumlah gejala pada orang yang terdedah kepada mereka, seperti mata merah dan panas, air mata yang banyak, dan penglihatan kabur.

Bukan hanya itu, kesan gas pemedih mata juga boleh:

  • Hidung berair, merah, dan bengkak.
  • Sesak nafas, batuk, dan berdehit.
  • Kerengsaan dan pembakaran di mulut.
  • Pening dan muntah.
  • Ruam dan panas pada kulit.

Lakukan Langkah Ini Sekiranya Anda Terkena Air Mata

Apabila terkena gas pemedih mata, cubalah bertenang dan jangan panik. Lakukan langkah berikut:

1. Minimumkan gas pemedih mata

Sekiranya gas pemedih mata berada berdekatan, cubalah mengurangkan penyedutan gas. Tutup hidung dan mulut anda dengan erat, kemudian segera lari ke tempat yang selamat dari lokasi penembakan gas pemedih mata. Sekiranya anda membawa topeng, segera pakai.

Jangan teragak-agak untuk meminta pertolongan cemas dari pekerja kesihatan yang bertugas di lapangan jika anda mengalami sesak nafas.

2. Basuh pakaian dan bahagian badan yang terkena gas pemedih mata

Setelah anda berpindah dari tempat gas pemedih mata, periksa pakaian dan badan anda. Sekiranya pakaian atau kulit anda terkena gas pemedih mata, segera basuh dengan air bersih dan sabun. Kaedah ini dapat melindungi anda dan orang di sekitar anda dari pencemaran gas pemedih mata yang melekat pada pakaian dan badan anda.

Sekiranya gas masuk ke mata anda, segera bilas dengan mengalirkan air bersih ke mata anda selama 10-15 minit. Elakkan menggosok mata sehingga tidak menyakitkan. Sekiranya anda memakai kanta lekap, lepaskan dan jangan gunakan semula. Sementara itu, jika anda memakai cermin mata, basuh dengan sabun dan air sebelum menggunakannya lagi.

3. Tukar pakaian

Pakaian yang terkena gas pemedih mata harus dikeluarkan dan diganti dengan segera. Terutama untuk pakaian yang dikeluarkan melewati kepala, disarankan untuk memotongnya. Sekiranya anda menolong orang lain menanggalkan pakaian, berhati-hatilah untuk tidak menyentuh kawasan yang terkena gas pemedih mata.

Pisahkan pakaian yang terkena gas pemedih mata semasa anda mencucinya. Sekiranya pencemaran gas teruk dan sukar dikeluarkan, masukkan pakaian ke dalam beg plastik, kemudian buang di tempat pelupusan sampah B3 (berbahaya dan beracun).

4. Mandi

Mandi dengan segera untuk membersihkan badan anda dari sebarang kesan gas pemedih mata yang masih terdapat pada kulit anda. Bilas seluruh badan, termasuk rambut, menggunakan air dari pancuran atau mandi. Jangan mandi di tempat mandi, untuk mengelakkan pencemaran lebih lanjut daripada gas pemedih mata yang dicampurkan dengan air tab mandi.

Setelah anda melakukan langkah-langkah di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut mengikut aduan yang timbul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found