Keluarga

Ayuh, kenal pasti gangguan pertuturan apraxia pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya

Kanak-kanak berumur 2 tahun secara amnya dapat mengucapkan dua perkataan, seperti "mahu susu" atau "mahu makan". Sekiranya anak kecil anda tidak dapat mengucapkan kata-kata mudah, ada kemungkinan dia mengalami gangguan ucapan apraxia.

Apraksia pada kanak-kanak adalah gangguan neurologi otak yang menyukarkan kanak-kanak untuk mengkoordinasikan otot yang digunakan semasa bercakap. Seorang kanak-kanak dengan apraxia tahu apa yang harus dikatakan, tetapi sukar menggerakkan rahang, lidah, dan bibir untuk bercakap.

Gejala Apraksia pada Kanak-kanak

Gangguan ucapan apraksia serupa dengan gangguan pertuturan dysarthria. Apraksia pada kanak-kanak biasanya disebabkan oleh gangguan genetik dan metabolik. Walau bagaimanapun, kelahiran pramatang dan ibu yang mengambil alkohol atau ubat-ubatan haram semasa kehamilan juga boleh menjadi faktor yang mencetuskan apraxia pada anak-anak.

Apraxia biasanya hanya dapat dikesan pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun (balita). Berikut adalah beberapa gejala yang dapat menunjukkan berlakunya apraxia pada kanak-kanak:

  • Kurang mengongkong sebagai bayi.
  • Nampaknya sukar menggerakkan mulut kerana mengunyah, menghisap, dan meniup
  • Kesukaran menyebut konsonan pada awal dan akhir kata, seperti "makan", "minum", dan "tidur"
  • Sukar untuk mengatakan perkataan yang serupa, seperti "buku", "kuku", dan "susu"
  • Gunakan pergerakan badan lebih kerap untuk berkomunikasi, misalnya, menghulurkan tangan anda untuk meminta sesuatu atau menangis jika anda mahu makan atau minum
  • Sukar untuk mengatakan perkataan yang sama untuk kali kedua

Cara Mengatasi Apraksia pada Kanak-kanak

Sekiranya anak anda mengalami simptom di atas, dia mungkin menderita gangguan ucapan apraxia. Namun, yang pasti, anda harus berjumpa doktor. Biasanya doktor akan menilai kemampuan anak untuk mengucapkan satu perkataan berulang kali.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk membantu meningkatkan pertuturan pada kanak-kanak dengan apraxia:

1. Terapi pertuturan

Terapi pertuturan adalah kaedah paling berkesan untuk merawat apraxia pada kanak-kanak. Secara amnya, terapi ini perlu dilakukan secara berkala sebanyak 2 kali seminggu sehingga hasilnya dapat dilihat.

2. Terapi muzik

Kajian menunjukkan bahawa terapi muzik dapat membuat kanak-kanak menghasilkan lebih banyak suku kata dan kombinasi bunyi yang berbeza. Terapi ini bahkan dapat meningkatkan kemahiran komunikasi anak anda dalam kehidupan seharian.

Oleh itu, tidak menjadi masalah sekiranya Ibu dan Ayah mengajak anak kecil anda untuk mendengar atau menonton video muzik di alat mereka. Cuma, waktunya mesti terhad, agar anak-anak tidak ketagih alat.

3. Permainan sebut perkataan

Jemput si kecil anda untuk melakukan permainan di mana dia harus mengucapkan satu kata mudah berulang-ulang, seperti "Makan", "makan malam", "minum", atau "mandi".

Cuba lakukan permainan ini di hadapan cermin, supaya anak anda tahu bahagian mulut yang mana yang hendak digerakkan ketika mengucapkan sepatah kata.

4. Bahasa isyarat

Menggunakan bahasa isyarat juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi gangguan ucapan apraxia. Dengan menggunakan bahasa isyarat, si kecil dapat berlatih menggerakkan mulut untuk mengucapkan sepatah kata.

Sokongan ibu bapa dan keluarga sangat penting dalam melatih pertuturan pada anak-anak yang mengalami apraxia. Dengan menerapkan petua di atas, diharapkan gangguan ucapan apraxia pada kanak-kanak dapat diatasi.

Sekiranya anda melihat ada gejala apraxia pada anak anda, segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat seawal mungkin.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found