Kesihatan

Jangkitan Virus Corona pada Ibu Menyusu, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Jumlah jangkitan virus Corona terus merebak ke sejumlah negara, termasuk Indonesia. Sesiapa sahaja boleh dijangkiti virus ini, termasuk ibu yang menyusu. Jadi, apakah kesan virus ini pada ibu yang menyusu dan bayi yang disusui?

Sekiranya Busui mempunyai gejala jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah ini sehingga Busui dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

 • Ujian Cepat Antibodi
 • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
 • PCR

Jangkitan virus Corona atau penyakit COVID-19 disebabkan oleh jenis coronavirus baru yang pertama kali ditemui di Wuhan, China pada bulan Disember 2019. Virus yang menyerang saluran pernafasan masih dalam kumpulan yang sama dengan virus yang menyebabkan SARS (Sindrom Pernafasan Akut yang teruk) dan MERS Cov.

Beberapa orang yang dijangkiti virus Corona mengalami gejala ringan menyerupai selesema, tetapi ada juga orang dengan jangkitan virus Corona yang mengalami gejala yang teruk akibat radang paru-paru. Jangkitan virus korona kini telah disahkan dijumpai di Indonesia.

Gejala dan Cara Penularan Jangkitan Virus Corona pada Ibu Menyusu

Penularan virus Corona antara manusia dapat terjadi melalui kontak langsung, juga dapat melalui kontak tidak langsung, yaitu ketika menyentuh benda yang telah terkontaminasi dengan virus Corona. Seseorang juga boleh mendapat COVID-19 jika mereka secara tidak sengaja menyedut percikan air liur yang mengandungi virus Corona, misalnya ketika orang yang dijangkiti batuk atau bersin.

Gejala COVID-19 dapat muncul dalam 2–14 hari setelah dijangkiti virus Corona. COVID-19 pada ibu yang menyusu boleh menyebabkan gejala seperti selesema ringan. Walau bagaimanapun, serangan virus ini juga boleh menyebabkan ibu menyusu mengalami gejala yang lebih teruk, seperti:

 • Demam
 • Susah bernafas
 • Batuk kering atau kahak
 • Sakit tekak
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Lemah

Selain beberapa gejala di atas, jangkitan virus Corona juga dapat menyebabkan gejala mual, muntah, cirit-birit, dan batuk darah. Walau bagaimanapun, gejala ini kurang biasa.

Sekiranya Busui mempunyai gejala atau baru-baru ini melakukan perjalanan ke negara yang telah dijangkiti virus Corona, seperti China, Korea Selatan, dan Itali, klik pada gambar di bawah untuk mengetahui apakah Busui berisiko dijangkiti Corona.

Langkah-langkah Menangani Jangkitan Virus Corona

Sekiranya Busui mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sama ada gejala ini disebabkan oleh jangkitan virus Corona atau tidak.

Sekiranya hasil pemeriksaan doktor mengesahkan bahawa terdapat jangkitan virus Corona, Busui perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan pemantauan dan rawatan dari doktor.

Namun, jika hasil pemeriksaan tidak menunjukkan adanya jangkitan virus Corona, Busui dapat berehat di rumah dan mengambil ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor sehingga gejalanya bertambah baik. Semasa berehat, Busui dinasihatkan untuk tidak melakukan perjalanan di luar rumah.

Bolehkah Bayi Mendapat Virus Corona Melalui Susu Payudara?

Hingga kini, belum ada kajian atau laporan kes yang menyatakan bahawa jangkitan virus Corona dapat menular melalui susu ibu. Oleh itu, ibu menyusu yang dijangkiti virus Corona masih boleh menyusui atau menyusukan bayinya.

Walau bagaimanapun, risiko bayi dijangkiti jangkitan virus Corona dari ibunya masih ada. Penularan boleh berlaku apabila ibu menyusui yang dijangkiti virus Corona menyentuh bayinya dengan tangan yang tidak dicuci, dan juga ketika ibu yang menyusui batuk atau bersin di dekat bayinya.

Untuk mencegah penularan virus Corona kepada bayi, ibu yang menyusu disarankan untuk menggunakan petua penyusuan yang selamat, iaitu:

 • Memakai topeng ketika berada di sekitar bayi dan kanak-kanak, termasuk ketika menyusu
 • Mencuci tangan dan membersihkan puting susu dan kulit di sekelilingnya sebelum dan sesudah memberi makan bayi, dan juga sebelum mengeluarkan susu ibu
 • Mengekspresikan susu ibu, sama ada dengan pam payudara atau secara manual (hanya dengan tangan tanpa menggunakan alat), kemudian berikan susu ekspresi kepada bayi dengan botol susu yang bersih
 • Memberi susu formula kepada bayi sebagai pengganti susu ibu, sekiranya ibu tidak dapat menyusu

Memandangkan kurangnya informasi mengenai jangkitan virus Corona pada ibu yang menyusui, penting bagi Busui untuk berusaha mencegah jangkitan sebanyak mungkin. Oleh itu, Busui dapat melindungi kesihatan diri dan anak kecil anda.

Sekiranya Busui merasakan simptom jangkitan virus Corona atau COVID-19, segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, Busui boleh berbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter, semasa membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found