Kehidupan yang sihat

9 Petua untuk Memelihara Kesihatan Faraj semasa Menstruasi

Banyak perkara membuat sebilangan wanita merasa tidak selesa semasa haid. Aduan seperti gatal, pembakaran dan keputihan yang berbau busuk telah menjadi masalah yang sering dialami oleh wanita. Keluhan ini mungkin timbul kerana kebersihan vagina semasa haid tidak dijaga.

Faraj yang sihat idealnya tidak berbau, tidak gatal, dan tidak berwarna kemerahan pada vulva. Sebenarnya, faraj cenderung menjadi lebih lembap semasa haid. Kawasan wanita yang tertutup cenderung menjadikan vagina lembap dan menjadikan bakteria dan kulat membiak dengan mudah. Kesannya, wanita akan lebih mudah mengalami gatal dan keputihan pada faraj. Sebagai tambahan kepada kedua-dua keluhan ini, pertumbuhan ragi yang tidak terkawal di dalam vagina juga dapat menyebabkan kemerahan, sakit ketika membuang air kecil atau berhubungan seks, ruam, gatal-gatal, dan pembengkakan vagina.

Punca keputihan gatal dan keputihan

Walaupun ia kerap berlaku, gatal-gatal pada vagina dan keputihan semasa haid tidak boleh dipandang rendah. Ini kerana keadaan vagina yang lembap semasa haid membolehkan ragi tumbuh dengan tidak terkawal, terutamanya semasa haid. Terutama jika anda tidak menjaga kebersihan vagina secara berkala. Berikut adalah beberapa penyebab gatal dan keputihan vagina:

 • Jarang menukar pembalut atau seluar dalam

  Jangan menukar pad atau seluar dalam secara rutin boleh menjadi penyebab timbulnya aduan pada faraj. Terlalu lama menggunakan pembalut atau pantyliner yang sama menjadikan vagina lebih lembap. Keadaan vagina yang lembap ini adalah tempat yang sesuai untuk ragi membiak.

 • Perubahan pH vagina

  Sekiranya aduan seperti gatal muncul sebelum kitaran haid bermula, kemungkinan besar penyebabnya adalah perubahan tahap pH pada vagina. Sebelum anda haid, hormon estrogen akan menurun secara drastik. Inilah yang menjadikan keseimbangan bakteria baik di faraj terganggu dan menyebabkan gatal-gatal pada faraj.

 • Menggunakan seluar dalam yang terlalu ketat

  Memakai seluar dalam yang terlalu ketat dan diperbuat daripada bahan sintetik juga boleh menyebabkan organ wanita menjadi lembap. Ini kerana seluar dalam dapat menyekat peredaran udara di sekitar faraj, sehingga mudah dibasahi. Kelembapan berlebihan ini akhirnya mencetuskan pertumbuhan ragi di dalam vagina.

9 Petua Menjaga Kebersihan Faraj

Faraj adalah organ wanita yang dapat membersihkan dirinya. Namun, itu tidak bermakna anda lalai menjaga kebersihan. Inilah cara untuk mencegah timbulnya aduan pada faraj, seperti:

 • Bersihkan faraj dengan kerap

  Membersihkan faraj sangat penting dilakukan secara teratur dan betul, terutama ketika anda memasuki kitaran haid. Bersihkan faraj anda setiap kali anda selesai membuang air kecil dan membuang air besar. Pastikan anda membersihkan vagina dari depan ke belakang (dari faraj ke dubur), bukan sebaliknya. Ini untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke vagina. Sekali-sekala, anda juga boleh menggunakan tisu yang bersih dan tidak wangi untuk mengeringkan faraj anda.

 • Menggunakan kebersihan feminin dengan bijak

  Anda juga boleh menggunakan sabun feminin untuk membersihkan vagina. Namun, elakkan menggunakan sabun feminin yang mengandungi wangian atau minyak wangi. Kerana, penggunaan sabun dengan wangian hanya akan merengsakan kulit di sekitar faraj. Di samping itu, elakkan daripada menggunakan dubur faraj kerana sebenarnya dapat mengganggu keseimbangan pH vagina, sehingga pertumbuhan bakteria baik di dalam vagina terganggu. Anda hanya menggunakan air untuk membersihkannya.

 • Gunakan seluar dalam yang menyerap peluh

  Sentiasa gunakan seluar dalam kapas yang mudah menyerap peluh dan tidak terlalu ketat. Penggunaan seluar dalam seperti ini, dapat membantu menjaga vagina agar tidak kering sehingga tidak terlalu lembap dan gatal.

 • Makan makanan yang sihat

  Perhatikan makanan yang anda makan, kerana diet yang sihat akan membantu menjaga kesihatan vagina. Makanan yang dianggap baik untuk kesihatan kawasan wanita termasuk yogurt, ikan, beri, dan makanan yang mengandung kedelai.

 • Basuh tangan sebelum dan selepas menukar pembalut atau seluar dalam

  Aktiviti sederhana ini sering dilupakan oleh wanita. Sebenarnya, mencuci tangan berguna untuk mencegah pemindahan bakteria yang mungkin ada pada tangan ke faraj, sehingga dapat meminimumkan terjadinya jangkitan. Pastikan sentiasa mencuci tangan sebelum dan selepas menukar tuala wanita atau seluar dalam untuk faraj yang lebih sihat.

 • Tukar pad atau seluar dalam setiap 3-4 jam

  Pastikan anda tahu bila masa yang tepat untuk menukar pembalut atau seluar dalam. Kerana semasa haid, darah dan cairan di sekitar faraj dapat menjadi medium untuk pertumbuhan mikroorganisma yang menyebabkan jangkitan dan kerengsaan. Tuala wanita yang tidak diganti boleh menyebabkan bau dan jangkitan disebabkan oleh darah haid. Oleh itu, disyorkan untuk menukar pad sekurang-kurangnya setiap 3-4 jam, walaupun jumlah darah tidak terlalu banyak.

 • Pilih alas dengan daya serap yang baik

  Gunakan pembalut yang mempunyai daya serap yang baik. Penggunaan tuala wanita yang menyerap dengan baik membolehkan vagina tetap kering, sehingga terlindung dari pertumbuhan bakteria dan jamur, dan mencegah munculnya bau yang tidak menyenangkan semasa haid. Oleh itu, cari pad yang sesuai dengan keperluan anda.

 • Pilih pembalut tanpa wangi

  Dianjurkan untuk memilih tuala wanita yang tidak mengandungi wangian atau minyak wangi, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif. Minyak wangi tambahan pada pembalut hanya akan menjadikan kulit kawasan feminin terdedah kepada gatal-gatal dan keputihan. Sebaiknya pilih produk pembalut yang berlabel hypoallergenic, kerana jenis produk ini dianggap lebih selamat bagi pemilik kulit sensitif.

 • Pembalut dengan antibakteria semula jadi

  Untuk mendapatkan perlindungan tambahan, anda boleh menggunakan pembalut yang mengandungi bahan semula jadi, salah satunya adalah daun sirih. Daun sirih telah lama diketahui mempunyai sifat antiseptik. Tidak hairanlah kandungan yang terdapat dalam daun sirih sering digunakan untuk mencegah jangkitan dan kerengsaan luka. Walau bagaimanapun, bukti klinikal mengenai keberkesanan daun sirih dalam mencegah kerengsaan dan jangkitan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda jangkitan atau kerengsaan pada vagina yang boleh berlaku kerana kurangnya menjaga kebersihan organ-organ wanita. Oleh itu, jangan malas untuk selalu menjaga kebersihan organ-organ wanita secara berkala, terutama semasa haid.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found