Kesihatan

Penderita Endometriosis Masih Boleh Hamil Dengan Cara Ini

Kira-kira 30-50% wanita dengan endometriosis biasanya juga mempunyai masalah kesuburan atau kemandulan. Walaupun begitu, sebenarnya masih ada cara yang boleh diambil oleh pesakit dengan endometriosis untuk hamil.

Endometriosis adalah keadaan di mana tisu yang melapisi bahagian dalam dinding rahim (endometrium) tumbuh di luar rahim, sama ada di usus, ovari, atau dinding rongga pelvis.

Wanita dengan endometriosis sering mengalami gejala sakit di bahagian bawah perut dan pelvis, sakit ketika membuang air kecil atau buang air besar, dan pendarahan berlebihan semasa haid.

Kesan Endometriosis pada Kesuburan

Berikut adalah beberapa sebab mengapa endometriosis sering disertai oleh masalah kesuburan atau kemandulan:

1. Menyekat telur memasuki rahim

Sekiranya endometriosis berada di tiub fallopio, tisu ini akan menyekat telur memasuki rahim.

2. Merosakkan sel telur dan sperma

Keradangan yang disebabkan oleh endometriosis boleh merosakkan telur dan sperma. Keadaan ini tentunya mengganggu kesuburan dan dapat mengelakkan persenyawaan.

3. Lelakimenyebabkan kesakitan semasa hubungan seksual

Wanita dengan endometriosis biasanya akan mengalami gejala kesakitan atau kesakitan semasa melakukan hubungan seksual (dyspareunia), jadi mereka enggan melakukannya.

4. Mempunyai tahap hCG yang rendah

Kajian menunjukkan bahawa wanita dengan endometriosis mempunyai tahap yang lebih tinggi gonadotropin korionik manusia (hCG). HCG hormon adalah fungsi yang sangat penting dalam menjaga kehamilan.

Sebagai tambahan kepada faktor-faktor di atas, rawatan endometriosis itu sendiri dapat menyukarkan penghidap untuk hamil. Sebabnya, untuk meredakan gejala yang dialami, pesakit dengan endometriosis mungkin diberi terapi hormon, misalnya melalui pemberian pil kawalan kelahiran. Malangnya, pengambilan pil kawalan kelahiran akan mencegah kehamilan.

Usaha untuk Mengandung Wanita dengan Endometriosis

Walaupun endometriosis boleh mengganggu kesuburan, terdapat beberapa kemungkinan ubat yang boleh diambil pesakit untuk hamil, bergantung pada usia dan keparahan endometriosis. Antara lain adalah:

Inseminasi buatan

Inseminasi buatan atau inseminasi intrauterin (IUI) biasanya disarankan untuk wanita dengan endometriosis ringan, tiub fallopio normal, dan pasangan dengan kualiti sperma yang baik. Usaha ini biasanya disokong oleh pemberian ubat penambah kesuburan.

Persenyawaan in vitro (IVF) atau IVF

Kaedah lain yang disyorkan ialah in vitro fpemupukan (IVF) atau IVF. IVF biasanya dilakukan jika percubaan kehamilan melalui IUI dan pemberian ubat kesuburan tidak berjaya.

Namun, ada juga prosedur IVF yang dapat dilakukan secara langsung tanpa melalui IUI. Keadaan ini lebih disukai pada wanita berusia lebih dari 35 tahun yang mempunyai endometriosis tahap 3 atau 4, dan mempunyai lebih daripada satu faktor yang meningkatkan risiko kemandulan.

Operasi

Dalam keadaan yang teruk, tisu endometriosis perlu dikeluarkan secara pembedahan (pembedahan). Ini bertujuan untuk mengurangkan kesakitan atau kesakitan akibat endometriosis.

Walaupun begitu, operasi ini mungkin perlu dilakukan lebih dari satu kali, sehingga tisu parut dapat terbentuk pada parut pembedahan. Kesannya, ini sebenarnya meningkatkan risiko masalah kesuburan.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan, pastikan anda memahami sisi positif dan negatif dari pembedahan ini, supaya anda mempertimbangkan faedah dan risiko dengan teliti.

Kehamilan dengan endometriosis sememangnya lebih berisiko menyebabkan komplikasi daripada kehamilan normal, seperti kelahiran pramatang, gangguan plasenta, dan preeklamsia. Walaupun begitu, risiko ini dapat dijangkakan tentunya dengan pemeriksaan menyeluruh dengan doktor. Berita baiknya adalah bahawa banyak wanita dengan endometriosis berjaya melahirkan bayi yang sihat.

Kuncinya adalah untuk berbincang dengan doktor anda mengenai keadaan endometriosis yang anda alami, serta rancangan kehamilan anda. Dengan cara ini, doktor dapat memberikan nasihat dan tindakan yang sesuai untuk menangani aduan, serta menyokong rancangan kehamilan anda.