Keluarga

Enggan dekat dengan suami ketika hamil, normal atau tidak?

Kehamilan secara ideal menjadikan hubungan pasangan lebih rapat dan padat untuk menyambut fasa menjadi ibu bapa. Namun, ada sebilangan wanita hamil yang sebenarnya merasa enggan berada dekat dengan suami mereka. Adakah ini normal atau tidak? Ayuh, dapatkan penjelasan lengkap di bawah.

Sekiranya wanita hamil enggan berada dekat dengan suaminya walaupun sebelum ini mereka tidak hamil, jangan terkejut atau fikir ada yang tidak kena dengan wanita hamil, okey? Ini adalah keadaan biasa. Macam mana boleh jadi?

Punca Isteri Keengganan Berada Dengan Suami Ketika Hamil

Satu kajian mengatakan bahawa banyak wanita mengalami penurunan gairah kepada pasangan mereka semasa kehamilan. Ini umumnya disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku pada setiap wanita hamil.

Apabila gairah seksual menurun, apalagi aktiviti seksual dengan pasangan, beberapa wanita hamil malah enggan berada dekat dengan suami mereka. Penting untuk difahami bahawa ini adalah perkara biasa.

Perubahan hormon semasa kehamilan juga boleh menyebabkan perubahan emosi yang menjadikan wanita hamil mudah tersinggung dan mudah tersinggung, sehingga boleh menyebabkan wanita hamil ingin menjauhkan diri dari orang.

Kemungkinan lain mengapa wanita hamil tidak mahu dekat dengan suami mereka adalah kerana mereka tidak tahan bau! Ini tidak bermaksud suami mempunyai masalah bau badan, ya. Biasanya, perubahan hormon pada wanita hamil juga menjadikannya sangat sensitif terhadap bau, bahkan pada bau yang semestinya menyenangkan.

Selain daripada perubahan hormon, kehamilan juga cenderung membuat badan wanita hamil merasa cepat letih, terutamanya jika wanita hamil terus bekerja lebih masa dan kurang tidur. Faktor keletihan ini boleh menyebabkan wanita hamil enggan berada dekat dengan suami mereka dan ingin bersendirian hanya untuk berehat.

Bukan hanya itu, perubahan bentuk badan semasa hamil juga dapat membuat wanita hamil merasa cemas dan tidak selamat. Sekiranya wanita hamil merasakan ini, mungkin mereka akan merasa malu ketika berada dekat dengan suami mereka.

Cara Mengatasi Keengganan untuk Berdamping dengan Suami Anda Semasa Kehamilan

Sebelum anda merasa lebih bersalah atau mungkin suami anda merasa sedih dan kecewa kerana anda tidak mahu berada di sekelilingnya, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi perasaan ini, termasuk:

1. Fahami keadaan ini hanya sementara

Ingat bahawa perasaan ini kemungkinan besar hanya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan dan hanya sementara. Jangan biarkan wanita hamil terbawa-bawa perasaan dan emosi sehingga berakhir dengan pergaduhan, kerana ini tidak baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin.

2. Berkomunikasi dengan suami

Perlu komunikasi dan kejujuran dengan suami dalam menerima situasi ini. Wanita hamil dapat dengan jujur ​​mengatakan apa yang mereka rasakan, misalnya seperti tidak lagi merasa menarik, letih, atau ingin bersendirian.

3. Cukup tidur

Kurang tidur juga boleh membuat orang kurang berminat dengan pasangannya. Atas sebab ini, wanita hamil disarankan untuk berehat secukupnya dengan tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap hari.

4. Jaga kemesraan dalam bentuk lain

Cuba manfaatkan aktiviti lain yang bertujuan untuk tetap dekat dan meningkatkan keakraban dengan pasangan anda. Contohnya, mengajak makan bersama di restoran, atau juga boleh bercuti bersama (babymoon).

5. Lakukan senaman dan gunakan diet yang sihat

Makan pemakanan yang sihat dan bersenam semasa hamil dapat membuat wanita hamil lebih yakin. Selain itu, senaman juga dapat membentuk persepsi yang lebih positif mengenai perubahan bentuk tubuh wanita hamil.

6. Lakukan meditasi atau bersantai

Cuba lakukan meditasi atau bersantai secara berkala. Ini dapat membantu wanita hamil untuk fokus dengan rasa syukur dan menyingkirkan pemikiran negatif mengenai bentuk badan atau keluhan yang dirasakan semasa mengandung.

Dengan pelbagai cara di atas, diharapkan ibu hamil dapat mengurangkan keengganan mereka untuk dekat dengan suami. Namun, jika perasaan ini dialami dalam jangka masa yang lama, apalagi mengganggu keharmonian rumah tangga, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.