Kesihatan

Kenali Pelbagai Punca Kulit Zakar Kering

Masalah kulit kering boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, termasuk zakar. Kulit zakar kering sering menyebabkan rasa gatal dan tidak selesa. Mari kita ketahui apa penyebab kulit zakar kering dalam artikel berikut.

Kulit zakar cenderung lebih tipis dan sensitif daripada kulit bahagian tubuh yang lain, sehingga mudah teriritasi yang akhirnya menjadikan kulit zakar kering. Keadaan ini boleh berlaku di kepala dan batang zakar, kulup, atau skrotum (testis).

Seseorang yang mengalami kulit zakar kering juga mungkin mengalami beberapa gejala berikut:

  • Kulit zakar terasa ketat terutama selepas mandi atau berenang.
  • Gatal disertai dengan pengelupasan kulit.
  • Ruam atau kemerahan muncul pada zakar.
  • Kulit zakar retak dan mudah berdarah.

Punca Kulit Zakar Kering

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kulit zakar kering, termasuk:

1. Hubungi dermatitis

Kondom yang mengandungi spermisida dan beberapa jenis sabun mengandungi bahan kimia tertentu yang boleh menyebabkan kulit zakar menjadi jengkel dan kering. Ini boleh menyebabkan dermatitis kontak pada kulit zakar.

Semasa membersihkan zakar, basuh saja dengan air suam semasa mandi atau selepas membuang air kecil. Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, pastikan anda memilih sabun ringan, seperti sabun bayi. Juga, pastikan sabun yang anda gunakan tidak mengandungi bahan pencuci dan pewangi tambahan.

Sekiranya spermisida adalah penyebab kulit zakar kering dan jengkel, pilihlah kondom yang tidak mengandungi spermisida.

2. Alahan lateks

Kondom biasanya terbuat dari getah, yang merupakan bahan semula jadi yang berasal dari getah pokok getah. Bahan ini boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang, menyebabkan kulit zakar kering dan jengkel setelah memakai kondom lateks.

Selain kulit zakar kering, ada gejala lain yang mungkin muncul akibat reaksi alergi lateks, iaitu ruam atau kemerahan pada zakar, serta gatal dan bengkak pada zakar.

Untuk mengelakkan ini, gunakan kondom bebas getah, seperti poliuretana atau silikon, supaya kulit zakar tidak kering. Baca label pada bungkusan produk dengan teliti sebelum membelinya, untuk memastikan kondom tidak terbuat dari getah.

3. Aktiviti seksual

Kekurangan pelinciran semasa melakukan aktiviti seksual, sama ada melancap atau melakukan hubungan seks, boleh menyebabkan kulit zakar menjadi kasar dan kering. Oleh itu, gunakan pelincir. Selain dapat mengelakkan kulit zakar kering dan cedera, pelincir dapat menjadikan aktiviti seksual lebih selesa.

Pilih pelincir berasaskan air dan tidak mengandungi parabens atau gliserin. Pelincir yang mengandungi kedua-dua bahan tersebut berisiko menyebabkan kerengsaan pada kulit zakar.

4. Penyakit kelamin

Melakukan hubungan seks dengan seseorang yang mempunyai jangkitan kelamin atau melakukan hubungan seks yang kerap berisiko, seperti melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau mempunyai banyak pasangan, boleh mendedahkan anda kepada jangkitan kelamin.

Beberapa contoh penyakit kelamin yang boleh menyebabkan kulit zakar menjadi kering, sakit, dan jengkel, adalah sifilis, chancroid, kutu kemaluan, dan herpes. Jangkitan pada zakar juga boleh menyebabkan zakar keluar dari nanah. Untuk mengelakkan penularan penyakit ini, jangan lupa untuk selalu memakai kondom semasa hubungan seksual dan mengelakkan tingkah laku seksual yang berisiko.

5. Seluar terlalu ketat

Memakai seluar yang terlalu ketat boleh membuat zakar mengalami geseran yang berlebihan, menyebabkan radang dan luka. Ini boleh menjadikan kulit zakar kering.

Selain itu, seluar dalam yang terlalu ketat juga dapat menjadikan bahagian bawah kulup zakar lembap dan menjadi tempat pembiakan kulat. Keadaan ini dapat meningkatkan kemungkinan jangkitan yis.

Oleh itu, kenakan seluar dan seluar dalam yang diperbuat daripada kapas yang selesa dan tidak terlalu sempit, agar kulit zakar tidak kering dan lebih sihat.

6. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat boleh menyebabkan kulit zakar kering dan mengelupas. Selain itu, zakar yang terkena jangkitan yis juga akan mengalami simptom seperti:

  • Ruam.
  • Bintik-bintik merah disertai dengan mengelupas kulit zakar.
  • Bengkak atau kerengsaan di sekitar kepala zakar.
  • Sakit ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks.

Untuk merawat jangkitan kulat pada zakar, sapukan krim antikulat yang diresepkan oleh doktor. Agar jangkitan yis tidak berulang, penting untuk sentiasa menjaga kebersihan kawasan intim dan memastikan zakar tetap kering.

  1. Psoriasis

Proriasis adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh pertumbuhan sel-sel kulit baru yang terlalu cepat. Ini menyebabkan sel-sel kulit baru terus terkumpul di permukaan kulit, akhirnya membentuk tompok-tompok merah, tebal, dan bersisik.

Psoriasis boleh berlaku di mana-mana kawasan kulit, termasuk kulit zakar. Keadaan ini menyebabkan kulit zakar menjadi kering, bersisik, dan merah.

Untuk mengetahui punca kulit zakar kering yang anda alami, berjumpa doktor. Setelah melakukan pemeriksaan lengkap dan mengetahui punca aduan anda, doktor akan memberikan rawatan lebih lanjut mengikut penyebabnya.