Kehidupan yang sihat

Mengenal Sapiosexual, Orientasi Seksual kepada Kecerdasan

Dari banyak orientasi seksual yang ada, yang menarik untuk dibincangkan adalah sapiosexual. Orang yang mempunyai orientasi seksual ini cenderung tidak berminat dengan penampilan atau bentuk fizikal seseorang, melainkan pada tahap kecerdasannya.

Sapiosexual adalah orientasi seksual yang menggambarkan tarikan kepada orang lain berdasarkan tahap kecerdasan dan kandungan fikirannya. Istilah sapiosexual berasal dari perkataan Latin sapiens yang mempunyai makna bijak dan seksual.

Punca seseorang boleh menjadi sapiosexual masih belum diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, salah satu faktor yang dianggap mempengaruhi seseorang untuk mempunyai orientasi seksual ini adalah pengalaman masa kecilnya.

Contohnya, orang yang sering ditegur atau dipanggil kurang cerdas ketika kecil mungkin menjadi kurang yakin dan percaya dengan pernyataan ini. Akibatnya, dia dapat menjadi lebih tertarik pada orang yang lebih pintar untuk menebus kekurangannya.

Ciri-ciri seorang Sapiosexual

Orang yang cerdas mempunyai daya tarikan mereka sendiri. Oleh itu, tidak sedikit orang yang ingin mempunyai pasangan yang cerdas dan berfikiran luas.

Pada pandangan pertama, sapiosexual sepertinya sesuatu yang biasa. Tetapi adakah itu bermaksud bahawa semua orang adalah seorang sapiosexual? Sebenarnya, tentu saja tidak.

Walaupun anda mempunyai daya tarik untuk orang pintar, ini tidak semestinya menjadikan anda seorang sapiosexual. Sekiranya anda tertarik dengan seseorang yang pintar, tetapi masih mempertimbangkan penampilan, bentuk badan, atau perwatakannya, ini bermakna anda bukan seorang sapiosexual.

Orang dengan orientasi seks sapiosexual biasanya mempunyai ciri-ciri berikut:

Tidak memperhatikan aspek fizikal dan jantina

Seorang sapiosexual boleh jatuh cinta dan tertarik kepada seseorang hanya dengan melihat tahap kecerdasannya, tanpa mengira jantina, penampilan, atau watak seseorang.

Selain berfikiran luas, mereka juga akan lebih bersemangat dan bersemangat untuk percakapan yang ingin tahu, berfikir tajam, kritis, dan unik, dan fikiran terbuka.

Mindset dan kecerdasan dianggap perkara paling seksi

Seorang sapiosexual secara amnya menganggap bahawa otak adalah organ paling seksi di dalam tubuh manusia. Ini kerana pusat untuk mengatur corak pemikiran dan kecerdasan seseorang ada di otak.

Dalam sebuah kajian dikatakan bahawa seorang sapiosexual lebih tertarik kepada orang yang mempunyai kecerdasan di atas rata-rata, iaitu dengan skor IQ 120 atau lebih. Bukan hanya itu, mereka juga mungkin tertarik pada orang yang mempunyai EQ yang tinggi.

Termasuk jantina atau spektrum orientasi seksual yang luas

Sapiosexuality bukanlah orientasi seksual semata-mata. Maksudnya, sapiosexual boleh tergolong dalam orientasi seks atau spektrum jantina, sama ada heteroseksual, biseksual, panseksual, atau homoseksual.

Bukan hanya merujuk kepada hubungan romantis, orientasi seksual ini juga dapat terjadi dalam hubungan persahabatan.

Seorang sapiosexual juga biasanya lebih suka berteman dan berinteraksi dengan orang pintar yang dapat membincangkan pelbagai isu dan topik, seperti politik, sosial, ekonomi, sejarah, sains, dan falsafah.

Pelbagai Ciri-ciri Sapiosexual

Berikut adalah beberapa ciri yang dapat menggambarkan orang dengan orientasi seks sapiosexual:

  • Lebih mampu merasakan tarikan seksual dengan orang pintar
  • Suka perbualan yang mendalam, penting, dan bermakna (perbincangan mendalam)
  • Boleh terangsang hanya dengan mengadakan perbualan dan percambahan fikiran dengan orang pintar
  • Sukar untuk mencari pasangan kerana mereka cenderung pilih-pilih
  • Tidak terlalu mementingkan kebendaan, fizikal, dan sifat dalam mencari pasangan
  • Pendengar yang baik

Di samping itu, seorang sapiosexual sering mempunyai hubungan dengan orang yang juga mempunyai orientasi seksual yang sama. Mereka menikmati aktiviti percambahan fikiran sebagai bentuk pendekatan emosi, malah dapat digunakan sebagai foreplay sebelum melakukan hubungan seks.

Bagi sapiosexual, kecerdasan adalah aspek utama perhatian dan tarikan seksual mereka. Sama seperti demisexual atau panseksual, istilah sapiosexual berguna untuk membantu seseorang mengenal diri mereka dan orientasi seksual mereka dengan lebih baik.

Sapiosexuality juga bukan gangguan seksual, tetapi bentuk identiti seksual. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai sapiosexuality atau ingin berunding mengenai orientasi seksual, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.