Keluarga

Ibu, ini adalah 6 petua yang berjaya untuk melakukan penyusuan bersama atau menyusukan dua anak sekaligus

Kehamilan semula hanya selepas beberapa bulan melahirkan boleh berlaku. Ini menyebabkan bayi dilahirkan ketika saudara yang lebih tua mungkin masih perlu menyusu. Suka atau tidak, anda mesti menyusukan dua anak sekaligus atau kejururawatan tandem. Bagaimana, ya, bagaimana melakukannya?

Penjagaan tandem adalah istilah untuk ibu yang menyusukan bayi yang baru lahir dan terus menyusukan adik mereka. Aktiviti penyusuan susu ibu sahaja dapat dilakukan secara serentak atau terpisah.

Ini bukan perkara yang mudah dilakukan, terutamanya jika kakak yang sudah tua tidak bersedia untuk disapih dan lebih suka menyusu.

Ibu juga mungkin bimbang bahawa susu ibu tidak mencukupi jika dua anak meminumnya pada masa yang sama, terutamanya kerana Sis dapat minum lebih banyak. Sekiranya ini berlaku, tidak perlu risau, Bun. Pengeluaran susu ibu juga akan meningkat apabila "permintaan" anak meningkat, Macam mana boleh jadi.

Petua untuk Berjaya Penjagaan Tandem

Bayi yang baru lahir dan bayi yang baru lahir boleh menjadi cabaran bagi ibu. Agar berjaya dilakukan kejururawatan tandemAnda boleh menggunakan petua di bawah:

1. Utamakan bayi baru lahir

Anak kecil anda memerlukan susu ibu lebih banyak daripada saudaranya, kerana susu ibu adalah sumber utama pemakanan bayi baru lahir. Selain itu, susu ibu juga sangat penting untuk membina sistem imun si kecil. Jadi, Ibu mesti menyusukan Si Kecil terlebih dahulu dan lebih kerap, ya, Bun. Bayi yang baru lahir harus menyusui sekurang-kurangnya setiap 2-3 jam.

2. Keperluan cecair yang mencukupi

Menghasilkan susu ibu akan memerlukan banyak air. Sebanyak 90% susu ibu adalah air. kamu tahu. Selain itu, badan juga akan menghasilkan hormon oksitosin yang mengambil cecair badan ibu untuk dijadikan susu ibu. Inilah yang menyebabkan anda mudah haus ketika menyusu.

Semasa menyusukan dua anak sekaligus, sudah tentu anda perlu minum lebih banyak. Minum sekurang-kurangnya 3.5 liter air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi dan memastikan pengeluaran susu anda lancar.

3. Makan makanan berkhasiat

Di samping keperluan cecair yang mencukupi, ibu yang menyusui juga sangat disyorkan untuk makan makanan yang kaya dengan nutrien. Ibu memerlukan tenaga untuk menghasilkan susu ibu. Di samping itu, nutrien yang anda makan akan diberikan kepada anak anda melalui susu ibu.

Oleh itu, bijaksana dalam memilih makanan yang akan anda makan. Makanan yang disyorkan untuk ibu menyusu termasuk ikan, telur, sayur-sayuran hijau, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

4. Lakukan semua perkara yang menggembirakan

Ibu yang menyusu disarankan untuk menghindari tekanan sebanyak mungkin kerana dapat mengurangkan pengeluaran susu. Malangnya, perkara ini sangat mudah terjadi, terutama dengan Big Brother yang juga masih memerlukan banyak perhatian. Untuk mengelakkan tekanan, anda boleh, kamu tahu, buat masa untuk saya masa.

Gunakan masa ini untuk melakukan perkara yang membuat anda bahagia atau menjalin hubungan dengan rakan anda. Minta pasangan atau ahli keluarga untuk membantu menjaga anak-anak selama beberapa jam terlebih dahulu.

5. Cukup rehat

Mempunyai dua anak kecil dapat menghabiskan masa dan tenaga anda. Untuk kekal sihat dan cergas, anda disarankan untuk berehat secukupnya setiap hari. Selain itu, berehat secukupnya juga dapat mengelakkan anda dari tekanan.

Ibu dapat memanfaatkan masa tidur Little dan Brother dengan tidur bersama mereka. Lupakan sebentar kerja rumah yang bertimbun. Setelah disegarkan, anda boleh bermain dengan anak-anak atau meneruskan kerja rumah yang belum selesai.

6. Rujuk doktor

Penjagaan tandem tidak semua ibu dapat melakukannya. Lebih baik, beritahu doktor yang anda lakukan kejururawatan tandem dan periksa anak kecil anda dengan kerap. Dengan cara itu, doktor dapat memantau pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda dan menentukan sama ada dia mendapat cukup susu atau tidak.

Harus menyusukan bayi yang baru lahir dan adiknya yang kecil melelahkan. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi pengalaman berharga dan bermanfaat bagi anda. Selain dapat mengeratkan ikatan dalaman ibu dengan anak-anak, aktiviti ini juga dapat mengeratkan hubungan antara kakak dan si kecil.

Semasa menjalani kejururawatan tandem, Ibu tidak harus segera mengetepikan keperluan anda. Ingat, kebaikan kepada Ibu juga kebaikan kepada anak-anak. Sekiranya anda merasa terharu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau kaunselor penyusuan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found