Kesihatan

Vaksin MMR Boleh Menyebabkan Autisme, Inilah Faktanya

Vaksin MMR adalah vaksin yang diberikan dengan tujuan melindungi tubuh dari penyakit gondok, campak, dan rubela. Walaupun bertujuan untuk melindungi tubuh, Walau bagaimanapun Vaksin ini tidak terlepas dari kontroversi, iaitu: dipertimbangkan boleh menyebabkan kanak-kanak menghidap autisme. Dapatkan maklumat mengenai vaksin MMR di sini.

Vaksin MMR adalah gabungan vaksin yang berkesan dan selamat daripada penyakit gondok, campak, dan rubela. Suntikan ini mengandungi virus dari tiga penyakit, yang telah dilemahkan sebelumnya.

Vaksin disuntik ke otot lengan atas atau paha. Vaksin MMR diberikan dalam dos yang optimum ketika anak berusia 15 bulan, kemudian diberikan dos sebanyak penggalak atau pengukuhan pada usia 5 tahun. Pemberian vaksin MMR ini akan memicu sistem kekebalan tubuh untuk menghasilkan antibodi, sehingga kemudian siap melawan virus rubela, campak, dan gondok.

Memahami Risiko Kesan sampingang Vaksin MMR

Secara amnya, vaksin MMR tidak mempunyai kesan sampingan yang ketara. Walaupun ada, kesan sampingan ringan yang mungkin dirasakan adalah kemerahan di tempat suntikan atau demam.

Walaupun agak jarang berlaku, dalam keadaan tertentu, vaksin MMR boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain, seperti:

  • Pembengkakan kelenjar.
  • Kejang.
  • Sakit sendi atau sendi yang kaku.
  • Ensefalitis atau keradangan otak.
  • Pendarahan atau bilangan platelet rendah.
  • Kemunculan beguk tidak menular, kira-kira dua hari.
  • Kemunculan campak ringan tidak menular dan berlangsung sekitar tiga hari.

Kejang akibat demam juga boleh terjadi, tetapi ini jarang terjadi. Untuk mengelakkan risiko ini, anak-anak disarankan untuk mendapatkan vaksin MMR seawal mungkin. Apabila kanak-kanak semakin tua, risiko kanak-kanak mengalami kesan sampingan dari vaksin MMR mungkin meningkat.

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan di atas, vaksin MMR atau bahan-bahan yang terkandung di dalamnya boleh menyebabkan reaksi alergi pada kanak-kanak yang hipersensitif terhadap ramuan ini. Walau bagaimanapun, kes ini jarang berlaku. Sekiranya memang anak anda alah kepada kandungan yang terdapat dalam vaksin MMR, maka elakkan pemberian vaksin ini kerana boleh membahayakan.

Bolehkah Vaksin MMR Menyebabkan Autisme?

Isu vaksin MMR yang menyebabkan autisme, beredar ketika seorang anak di Amerika mengalami penurunan kemampuan komunikasi dan perubahan tingkah laku, setelah vaksin MMR. Keadaan yang dialami oleh anak itu sememangnya merupakan gejala autisme, iaitu gangguan perkembangan yang mempengaruhi komunikasi, tingkah laku, dan interaksi sosial.

Namun, kejadian yang dialami oleh kanak-kanak itu tidak dapat dijadikan rujukan untuk andaian ini. Penyelidikan Amerika yang dijalankan pada tahun 2013 menunjukkan bahawa vaksin MMR selamat diberikan kepada anak-anak dan tidak menyebabkan autisme. Jadi, vaksin MMR bukanlah penyebab autisme, kerana keadaannya lebih berkaitan dengan faktor genetik.

Agar ibu bapa tidak lagi risau, disarankan untuk mempelajari lebih lanjut mengenai kandungan yang terdapat dalam vaksin MMR. Di samping itu, ibu bapa juga harus memainkan peranan aktif dalam mencari dan memberikan maklumat yang tepat kepada doktor mengenai sejarah kesihatan anak-anak, orang tua, dan keluarga, sebelum vaksinasi dilakukan.

Dalam beberapa keadaan, seperti ketika anak sakit dengan selesema, vaksin MMR mungkin perlu ditunda sehingga keadaan anak pulih dan sihat. Juga fahami keadaan lain pada kanak-kanak, seperti riwayat penyakit autoimun dan neurologi atau alergi, kemudian minta cadangan doktor untuk vaksin MMR.

Vaksin MMR bertujuan melindungi tubuh daripada pelbagai virus yang boleh menyebabkan penyakit serius. Jangan biarkan kontroversi yang mengatakan bahawa vaksin MMR atau vaksin apa pun boleh menyebabkan autisme, membuat ibu bapa ragu-ragu untuk memberikan vaksin ini kepada anak-anak mereka. Sekiranya anda masih bimbang tentang kesan sampingan vaksin MMR, tanyakan terus kepada doktor anda untuk mendapatkan maklumat yang tepat.