Kesihatan

Kenali Gejala dan Penyakit Kornea Mata

Penyakit kornea mata boleh timbul dengan pelbagai gejala yang sering kali dapat diabaikan dan diabaikan. Ini sering berakhir dengan kerosakan kornea yang lebih teruk dan boleh merosakkan penglihatan. Untuk lebih berwaspada, ayuh fahami apakah gejala penyakit yang boleh timbul pada kornea mata.

Kornea mata adalah lapisan yang jelas di bahagian paling luar yang melindungi mata daripada terkena bakteria, kotoran, dan zarah berbahaya yang lain. Selain itu, lapisan ini juga berperanan menyaring sinar UV yang memasuki mata. Lokasi kornea adalah yang terluar, sehingga rentan terhadap pelbagai gangguan.

Pelbagai Gejala Gangguan Kornea Mata

Gejala gangguan kornea mata biasanya termasuk:

 • Kemerahan
 • Sakit
 • Penglihatan kabur
 • Air mata keluar
 • Sensitif terhadap cahaya

Sekiranya diklasifikasikan sebagai ringan, gangguan kornea secara amnya dapat hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gejala ini. Ada kemungkinan gejala ini adalah tanda keadaan lain yang lebih berbahaya.

Penyakit Apa yang Boleh Mempengaruhi Kornea Mata?

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyerang kornea mata, termasuk:

Keratitis

Keratitis adalah radang kornea mata yang boleh disebabkan oleh reaksi alergi, jangkitan dan kecederaan. Mata merah, berair, penglihatan kabur, terhadap kepekaan cahaya yang berlebihan adalah gejala yang boleh menyebabkan keratitis. Rawatan untuk keratitis juga berbeza-beza, bergantung pada penyebab dan keparahannya.

Untuk keratitis yang tidak berjangkit, biasanya doktor akan memberikan ubat yang berguna untuk melegakan simptomnya. Sementara itu, untuk keratitis yang disebabkan oleh jangkitan, dokter akan memberikan ubat sesuai dengan penyebabnya, seperti antivirus, antijamur atau ubat antibiotik.

Herpes simplex di mata

Herpes disebabkan oleh jangkitan dengan virus herpes simplex I (HSV I). Virus ini boleh menyebabkan keradangan pada kornea mata, mengakibatkan gangguan penglihatan.

Untuk mengelakkannya daripada berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk, doktor anda mungkin menetapkan ubat antivirus atau titisan mata anti-radang.

Herpes zoster di mata

Penyakit ini berlaku pada seseorang yang menghidap cacar air. Walaupun pulih dari cacar air, virus herpes zoster akan kekal di saraf tunjang. Dalam keadaan tertentu, virus ini dapat mengaktifkan semula dan merebak ke mata, menyebabkan kecederaan dan radang kornea mata.

Walaupun luka yang disebabkan oleh herpes zoster dapat hilang sendiri, ubat antivirus dan titisan mata anti-radang mungkin diresepkan oleh doktor dalam usaha untuk mengatasinya.

Sebagai tambahan kepada tiga penyakit di atas, terdapat juga degenerasi atau penurunan fungsi kornea, seperti keratoconus yang ditandai dengan penipisan dan perubahan bentuk kornea, dan distrofi kornea yang menyebabkan perubahan struktur kornea, secara amnya dikaitkan dengan penuaan. Penyakit ini boleh menyebabkan gangguan berterusan pada kornea mata.

Mencegah Penyakit Kornea Mata

Berita baiknya ialah penyakit kornea ini dapat dicegah dengan beberapa cara mudah, seperti:

 • Mengesan sejarah keluarga gangguan kornea.
 • Dapatkan vaksin untuk mencegah jangkitan kornea mata.
 • Jaga kebersihan mata dan kanta lekap anda.
 • Makan makanan yang kaya dengan vitamin A dan asid lemak omega 3.
 • Memakai cermin mata hitam untuk mengelakkan kesan buruk dari pendedahan cahaya matahari.
 • Pakai pelindung mata semasa melakukan aktiviti yang boleh membahayakan mata.
 • Elakkan tidur dengan kanta lekap yang masih ada.

Perlu diingat, penyakit yang menyerang kornea mata tidak boleh diubati secara sembarangan. Sekiranya anda mengalami masalah dengan kornea mata, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found