Keluarga

Sehingga bayi mengalami kesukaran untuk tidur tidak sukar dikendalikan

orangIbu bapa yang mempunyai bayi sering mengadu kurang tidur pada waktu malam kerana anak bangun beberapa kali untuk memberi makan. Kadang-kadang selepas itu, bayi menghadapi masalah untuk tidur kembali dan berjaga sepanjang malam.

 Halangan seperti ini adalah perkara biasa yang dialami oleh ibu bapa bayi yang baru lahir. Bayi yang baru lahir biasanya menghabiskan sebahagian besar masa mereka untuk tidur. Bermula pada usia 3 atau 4 bulan, umumnya bayi dapat tidur sekurang-kurangnya lima jam berturut-turut. Walau bagaimanapun, keadaannya boleh berbeza bagi setiap bayi.

Punca Bayi Mengalami Kesukaran Tidur

Walaupun mereka kelihatan selalu tidur, mereka jarang menghabiskan beberapa jam berturut-turut tidur. Tidurnya akan terbahagi kepada masa yang berlainan. Bayi boleh tidur selama satu jam, kemudian bangun 30 minit dan tertidur.

Ini kerana kitaran tidur bayi, terutama bayi yang baru lahir, tidak seperti orang dewasa. Mereka melalui lebih banyak fasa tidur pergerakan mata yang cepat (REM) yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Perlu diingat bahawa keadaan bayi yang tidak tidur juga dapat disebabkan oleh perubahan rutin, seperti ketika melakukan perjalanan jauh atau sakit.

Mengatasi Kesukaran Tidur Bayi

Untuk memudahkan si kecil tidur dan anda mendapat cukup waktu rehat, berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi insomnia yang boleh anda gunakan:

 • Tetapkan jadual anak kecil anda

  Pada waktu pagi hingga tengah hari, sebisa mungkin aturkan aktiviti rutin dengan corak yang sama sehingga bayi minum susu ibu, bermain, dan bersiap tidur kira-kira waktu yang sama setiap hari.

 • Main di siang hari

  Aktiviti sepanjang hari dapat membolehkan bayi anda tidur nyenyak pada waktu malam. Rangsang bayi dengan pelbagai hiburan untuk bayi, seperti menyanyi. Pada siang hari, pastikan rumah mempunyai pencahayaan yang terang.

 • Mandi atau baca kisah sebelum tidur

  Bentuk aktiviti rutin harian sebelum tidur, seperti mandi, membaca buku, atau mendengar muzik. Lama kelamaan, bayi akan terbiasa dan mengaitkan aktiviti ini dengan tidur. Tetapi elakkan mengamalkan rutin baru ketika anak anda sakit.

 • Kenali tanda-tanda anak anda mengantuk

  Apabila bayi kelihatan mengantuk, letakkan di tempat tidur sehingga dia terbiasa tidur sendiri. Kanak-kanak yang mengantuk boleh dicirikan dengan menggosok mata, menguap, mata berair, kekacauan, dan menarik telinga. Oleh itu, belum terlambat untuk meletakkan bayi di tempat tidur. Keadaan fizikal bayi yang terlalu letih sebenarnya menyukarkan bayi untuk tidur. Jika tidak, dia cenderung bangun lebih awal.

 • Gunakan lampu redup

  Gunakan cahaya redup ketika bayi anda ingin menyusu pada waktu malam, sehingga dia akan cepat tertidur.

 • Ajar anak anda perbezaan antara siang dan malam

  Ajar bayi anda untuk membezakan antara siang dan malam, misalnya dengan mematikan lampu pada waktu malam.

 • Jangan mengajak si kecil anda bermain ketika dia bangun

  Ketika dia bangun pada waktu malam, elakkan melibatkannya dalam interaksi atau menanggapi "jemputan" untuk bermain. Elakkan juga memberinya mainan untuk memberitahunya bahawa waktu malam bukanlah masa untuk bermain.

Tetapi jika bayi anda masih menghadapi masalah tidur nyenyak di malam hari, jangan risau, kerana ada cara lain yang boleh anda cuba. Mandi bayi dengan air suam, berikan urutan ringan ke badan bayi, pakai baju tidur yang selesa, dan beri makan bayi pada waktu malam sebelum tidur atau ketika dia bangun. Ketekalan dalam melakukan rutin ini akan menjadikan bayi berasa selamat dan tidur lebih selesa.

Perlu diingat bahawa tidak semua strategi akan berfungsi, kerana setiap gaya anak dan orang tua berbeza. Sebilangan ibu bapa suka membiarkan bayi mereka bangun pada waktu malam, kerana dianggap normal, tetapi ada juga yang tidak setuju. Perkara yang paling penting adalah untuk mengelakkan meletakkan bar terlalu tinggi untuk diri sendiri dan bayi anda.