Keluarga

Bilakah Pembedahan Tonsil Diperlukan pada Kanak-kanak?

Keradangan tonsil sering berlaku pada kanak-kanak. Penyakit ini dapat diubati dengan ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, perlu dilakukan tonsilektomi pada kanak-kanak, terutamanya jika tonsil sangat bengkak atau sering meradang.

Pembedahan tonsil atau tonsilektomi adalah prosedur pembedahan untuk membuang tonsil atau kelenjar getah bening di bahagian belakang mulut. Kaedah ini sering disarankan oleh doktor sebagai rawatan untuk amandel pada kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, dalam kes amandel yang tidak teruk, keadaan ini masih boleh dirawat secara bebas di rumah.

Sebelum bersetuju untuk menjalani pembedahan amandel pada anak-anak, ada baiknya anda mengetahui kapan pembedahan ini perlu dilakukan dan apakah risiko yang boleh terjadi pada anak-anak selepas pembedahan.

Keadaan Dmemerlukannya Ttindakan Obersih Amandel pada Amahu

Berikut adalah beberapa perkara yang menjadi syarat bahawa keradangan atau jangkitan tonsil pada kanak-kanak perlu dirawat dengan pembedahan:

  • Saluran pernafasan tersumbat, menyebabkan anak kurang bernafas dengan lancar.
  • Jangkitan tekak yang teruk berlaku sekurang-kurangnya 7 kali dalam 1 tahun atau 5 kali dalam 2 tahun berturut-turut.
  • Jangkitan tonsil menyebabkan gejala yang mengganggu, seperti demam tinggi, sesak nafas, dan dehidrasi kerana kesukaran menelan atau sakit tekak yang teruk.
  • Abses atau bengkak di belakang amandel.
  • Keradangan tonsil menyebabkan kanak-kanak mengalami apnea tidur, yang merupakan keadaan yang boleh membuat anak sering berdengkur atau berdengkur berdengkur dan bangun pada waktu malam ketika tidur. Keadaan ini juga dapat menyebabkan anak kekurangan oksigen, sehingga sukar baginya untuk bergerak dan belajar pada siang hari.

Pertmengimbangkan pelbagai risiko tonsilektomi pada kanak-kanak

Harap maklum bahawa tidak ada pembedahan yang bebas risiko. Walaupun jarang berlaku, prosedur pembedahan tonsil pada kanak-kanak masih boleh menyebabkan komplikasi serius, terutama bagi kanak-kanak di bawah usia 3 tahun. Beberapa di antaranya termasuk pendarahan semasa operasi dan pemulihan, jangkitan, dan perubahan suara.

Di samping itu, anda juga harus mempertimbangkan beberapa perkara lain sebelum bersetuju untuk menjalani pembedahan tonsil pada kanak-kanak, seperti risiko kesan sampingan dari anestesia atau anestesia, bekas luka, kemasukan ke hospital, hingga kos yang harus ditanggung.

Kesakitan selepas tonsilektomi pada kanak-kanak biasanya akan dirasakan sehingga 2 minggu. Untuk mengatasinya, kanak-kanak perlu minum air secukupnya dan makan makanan ringan. Di samping itu, doktor juga dapat memberi ubat penahan sakit untuk merawat aduan kesakitan pada kanak-kanak setelah menjalani tonsilektomi.

Manfaat Obersih Amandel pada Amahu

Pembedahan tonsil secara amnya dilakukan oleh pakar ENT. Tonsilektomi pada kanak-kanak bertujuan untuk mengurangkan sakit tekak yang dirasakan oleh kanak-kanak dan mengurangkan risiko kambuhan, terutamanya dalam kes-kes tonsilitis yang sering berulang.

Di samping itu, terdapat juga faedah lain yang dapat diperoleh oleh anak-anak setelah menjalani tonsilektomi, termasuk:

  • Tidur menjadi lebih santai dan nyenyak.
  • Tahap oksigen dalam badan dapat kembali normal, jadi kanak-kanak akan lebih mudah untuk menumpukan perhatian dan belajar di sekolah.
  • Kanak-kanak tidak perlu dibawa ke doktor dengan kerap atau mendapat antibiotik kerana tonsilitis sering berulang.
  • Kanak-kanak boleh makan, minum, dan bercakap dengan lebih selesa kerana mereka tidak lagi kerap mengalami sakit tekak.

Itulah pelbagai maklumat mengenai faedah dan risiko tonsilektomi pada kanak-kanak. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai syarat, risiko, dan faedah tonsilektomi pada kanak-kanak, atau ingin mempertimbangkan pilihan terapi lain sebagai rawatan untuk radang amandel pada kanak-kanak, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda.