Kesihatan

Mesti Tahu, Pertolongan Cemas untuk Anak Yang Tercekik

Pertolongan cemas untuk anak yang tersedak adalah penting bagi semua orang, terutama ibu bapa. Pertolongan cemas ini dapat membantu mengelakkan anak daripada mengalami komplikasi maut akibat tersedak, seperti kegagalan pernafasan.

Tercekik adalah keadaan apabila benda asing memasuki saluran udara atau tekak dan menyekatnya, sehingga orang yang tersedak tidak dapat bernafas dengan baik.

Beberapa contoh benda asing yang sering menyebabkan kanak-kanak tersedak termasuk makanan, mainan, dan benda kecil, seperti duit syiling, bateri, kancing, dan klip rambut.

Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak Tercekik

Anda perlu mengetahui tanda-tanda ketika anak anda tersedak. Semasa tersedak, anak akan berusaha mengeluarkan benda asing dari mulutnya, tiba-tiba menjadi sukar untuk bernafas, wajahnya kelihatan merah, dan bibirnya menjadi biru.

Pada tahap lanjut, anak mungkin mengalami penurunan kesedaran kerana kesukaran bernafas dan kekurangan oksigen.

Apabila anak anda kelihatan tersedak dan objek yang tersekat di kerongkong tidak kelihatan, cubalah untuk tidak menarik atau menolak objek tersebut. Ini untuk mengelakkan objek ditolak lebih jauh ke kerongkong.

Selain itu, bantuan untuk anak yang tersedak juga berbeza dengan bayi. Secara umum, berikut adalah panduan untuk memberikan bantuan ketika anak atau bayi tersedak:

Bayi (umur bawah 1 tahun)

Pada bayi yang tersedak, rawatan awal yang boleh dilakukan adalah dengan menepuk belakang (pukulan belakangdan tekanan di dada (tujahan dada). Langkah-langkahnya merangkumi:

 • Letakkan bayi rawan di lengan yang disokong oleh paha. Pastikan kedudukan kepala lebih rendah daripada badan.
 • Sokong kepala dan rahang bayi dengan jari anda. Kemudian, perlahan-lahan tepuk belakang antara bilah bahu sebanyak 5 kali menggunakan tangan anda yang lain. Tindakan ini disebut pukulan belakang.
 • Sekiranya tidak berjaya, letakkan bayi di punggungnya dengan kepalanya menghadap ke atas. Cari sternum dan letakkan 2 jari di tengah.
 • Selepas itu, sapukan tekanan di bahagian tengah sternum sebanyak 5 kali. Tindakan ini disebut tujahan dada. Sekiranya benda asing belum keluar juga, ulangi tindakan ini sekali lagi.

Kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun

Sekiranya anak masih dapat mengeluarkan suara kecil dan bernafas, minta dia batuk dengan kuat. Tujuannya adalah untuk membuang objek yang tersekat di saluran udara.

Sekiranya kaedah ini tidak berjaya atau anak kelihatan tidak dapat bercakap dan bernafas, anda boleh melakukan tekniknya Manuver Heimlich atau apa yang disebut dorongan perut.

Untuk melakukan Manuver Heimlich pada kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun, Anda boleh mengikuti langkah berikut:

 • Bantu dan jaga anak dalam keadaan berdiri.
 • Letakkan badan anda di belakang badan anak.
 • Balut tangan anda seolah-olah hendak memeluk anak dari belakang.
 • Selepas itu, tutup penumbuk anda. Letakkan penumbuk anda di tengah perut anak, yang terletak di antara plexus solar dan pusar.
 • Pukul tangan anda di perut sambil menarik badan anak ke belakang sebanyak 5 kali. Elakkan memukul terlalu keras untuk mengelakkan kecederaan.

Sekiranya anak masih tercekik, segera minta bantuan untuk membawa anak ke hospital terdekat, sambil mengulanginya pukulan belakang, dorongan dada, dan dorongan perut.

Sekiranya anak tidak sedarkan diri atau keadaannya semakin teruk, anda boleh melakukan teknik CPR sebagai pertolongan cemas. Walau bagaimanapun. jika anda ingin melakukan CPR, pastikan anda telah mendapat latihan sebelumnya, ya.

Petua Mencegah Anak Tercekik

Selain mengetahui cara mengatasi tercekik pada anak-anak, anda perlu mengetahui beberapa cara untuk mengelakkan anak-anak tersedak, iaitu:

 • Elakkan memberi makanan dengan tekstur yang keras dan kenyal, seperti gula-gula, anggur, kacang-kacangan, marshmallow, dan coklat. Pastikan juga memasak makanan yang sukar dilembutkan, seperti wortel dan kentang.
 • Elakkan meletakkan benda kecil, seperti kancing, jepit rambut, bateri, pin keselamatan dan syiling, di kawasan yang mudah diakses oleh kanak-kanak.
 • Pastikan anda memilih mainan mengikut usia mereka.
 • Sentiasa periksa mainan yang dimainkan oleh kanak-kanak itu. Sekiranya ada bahagian yang rosak atau rosak, jauhkan mainan dari anak.
 • Biasakan anak makan sambil duduk tanpa melakukan aktiviti lain. Cuba juga untuk tidak mengajak anak-anak berbual atau bergurau semasa makan.

Kanak-kanak atau bayi yang tersedak perlu segera mendapatkan pertolongan agar keadaan ini tidak membawa maut. Beberapa langkah di atas boleh anda lakukan sebagai pertolongan cemas ketika anak tersedak. Setelah itu, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut sekiranya diperlukan.