Keluarga

8 Perkara Ini Dapat Meningkatkan Risiko Bayi Lahir Dengan Bibir sumbing

Bibir sumbing adalah salah satu daripada beberapa jenis kecacatan kelahiran yang dapat dijumpai pada bayi baru lahir. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh beberapa perkara yang berlaku sejak bayi masih dalam kandungan.

Pada bayi yang dilahirkan dengan bibir sumbing, pertumbuhan dan perkembangan tulang dan tisu tengkorak di kepala dan wajah semasa di dalam rahim tidak berjalan dengan sempurna, mengakibatkan sumbing di bibir, lelangit, atau kedua-duanya.

Perkara yang meningkatkan risiko bibir sumbing pada bayi

Terdapat 8 perkara yang boleh meningkatkan risiko wanita hamil melahirkan bayi dengan bibir sumbing, iaitu:

1. Terdapat sejarah lelangit sumbing dalam keluarga

Menurut penyelidikan, jika anda, pasangan anda, atau anggota keluarga yang lain dilahirkan dengan bibir sumbing, maka si kecil anda juga berisiko untuk itu. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud jika anda atau pasangan anda mempunyai celah-celah langit-langit, maka anak anda pasti akan mengalami perkara yang sama.

2. Ibu merokok semasa mengandung

Bagi anda yang masih merokok ketika hamil, disarankan untuk menghentikan tabiat ini dengan segera. Wanita hamil yang mempunyai kebiasaan merokok lebih berisiko melahirkan bayi dengan bibir sumbing.

Bukan hanya perokok aktif, wanita hamil yang sering terdedah kepada asap rokok (perokok pasif), juga berisiko melahirkan bayi dengan keadaan bibir sumbing.

3. Ibu sering minum alkohol semasa mengandung

Wanita hamil yang sering mengambil minuman beralkohol akan lebih berisiko melahirkan bayi dengan bibir sumbing. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa ada kaitan antara kebiasaan minum alkohol semasa kehamilan dan kes bibir sumbing pada bayi.

4. Ibu menghidap kegemukan

Sekiranya anda merancang untuk hamil tetapi mempunyai berat badan berlebihan untuk memasukkan kegemukan, anda harus menurunkan berat badan terlebih dahulu. Sebabnya ialah wanita hamil yang gemuk berisiko tinggi melahirkan bayi dengan bibir sumbing.

5. Ibu mengambil ubat tertentu

Sebilangan ubat yang diambil semasa mengandung boleh meningkatkan risiko bibir sumbing bayi. Ubat ini termasuk isotretinone (ubat jerawat), metotreksat (ubat-ubatan psoriasis, arthritis dan barah), dan ubat-ubatan anti-sawan.

Untuk itu, jangan mengambil ubat secara sembarangan dan berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum anda mengambilnya.

6. Ibu kekurangan zat makanan

Kekurangan pengambilan nutrien semasa kehamilan akan mengakibatkan gangguan pertumbuhan dan perkembangan janin. Wanita hamil yang kekurangan pengambilan folat dan vitamin A, misalnya, cenderung lebih berisiko melahirkan bayi dengan keadaan bibir sumbing.

7. Ibu kekurangan asid folik

Seperti disebutkan sebelumnya, kekurangan pengambilan asid folik semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan bibir sumbing. Oleh itu, penting untuk memastikan bahawa keperluan asid folik dapat dipenuhi dengan betul semasa kehamilan untuk mengelakkan bayi dengan bibir sumbing.

8. Bayi mempunyai sindrom Pierre Robin

Sindrom ini boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan rahang kecil dan lidah yang lebih menonjol. Sebilangan besar bayi dengan sindrom ini akan dilahirkan dengan celah di bumbung mulutnya. Walaupun begitu, sindrom ini adalah keadaan yang jarang berlaku.

Bayi yang dilahirkan dengan bibir sumbing boleh menjalani pembedahan bibir sumbing ketika berusia 2 atau 3 bulan. Bagi bayi yang dilahirkan dengan sumbing, pembedahan disyorkan pada usia 6 hingga 12 bulan. Pembedahan untuk bibir sumbing mungkin perlu dilakukan lebih dari sekali.

Walaupun ada beberapa faktor risiko yang tidak dapat dicegah, kebanyakan keadaan yang dapat meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan bibir sumbing sebenarnya dapat dielakkan. Selain mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengelakkan perkara ini, anda juga perlu menjalani pemeriksaan berkala kepada doktor semasa hamil, agar pertumbuhan dan perkembangan janin anda dapat terus dipantau.