Kehidupan yang sihat

4 Jenis Makanan Yang Mengandungi Vitamin E Secara Semula Jadi

Vitamin E diperlukan untuk mengekalkan sistem kekebalan tubuh, serta menjaga kulit dan mata yang sihat. Vitamin E juga terkenal sebagai antioksidan yang dapat mengatasi kerosakan sel di dalam badan.UUntuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda, anda memerlukan makan makanan yang mengandungi vitamin E.

Orang dewasa disarankan mendapatkan pengambilan vitamin E sekitar 15 mg sehari. Dos yang lebih tinggi disyorkan untuk dimakan oleh wanita hamil dan menyusui, iaitu sekitar 19 mg sehari.

Makanan yang Mengandungi Vitamin E

Sebilangan orang memilih untuk mengambil makanan tambahan vitamin E untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan harian mereka. Sebenarnya, mendapatkan vitamin E dari makanan yang mengandungi vitamin E tidaklah sukar. Di samping itu, penggunaan suplemen vitamin E diperdebatkan dan keberkesanannya belum terbukti.

Pakar menilai, makanan tambahan hanya berkesan pada orang yang terbukti kekurangan vitamin E. Sebilangan kumpulan yang cenderung kekurangan vitamin E termasuk mereka yang melakukan diet rendah lemak, mengalami masalah pencernaan dan menderita fibrosis sista.

Memandangkan peranan penting vitamin E untuk tubuh, penting bagi anda untuk mengetahui jenis makanan yang dapat memberikan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin E secara semula jadi. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Telur dan ayam

  Makanan yang mengandungi vitamin E yang mudah dijumpai setiap hari adalah telur dan daging ayam. Setiap telur ayam mengandungi 155 kilokalori per 100 gram mengandungi pelbagai nutrien, termasuk vitamin E. Terdapat sekitar 1,03 mg atau sekitar 7% vitamin E dari jumlah nutrien dalam telur.Selain telur, daging ayam mengandung vitamin E yang baik untuk badan. Berbanding dengan payudara, paha ayam mempunyai kandungan vitamin E tertinggi. Namun, kandungan vitamin E dalam daging ayam agak rendah dibandingkan dengan telur.

 • Kacang tanah

  Setiap 100 gram kacang mengandungi 570 kilokalori dengan pelbagai nutrien seperti vitamin E, vitamin B, serat makanan, dan pelbagai mineral yang bermanfaat untuk tubuh. Pengambilan kacang secara teratur dapat mengurangi risiko sejumlah penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas, kacang dapat dikonsumsi dengan berbagai cara, seperti rebus atau panggang. Selain dimakan secara langsung, kacang tanah juga dapat diproses dan digunakan sebagai minyak masak atau diubah menjadi tepung kacang.

 • Alpukat

  Alpukat mengandungi pelbagai nutrien, seperti vitamin E, vitamin B, vitamin C, vitamin K, dan kalium. Terdapat juga kandungan asam lemak tak jenuh tunggal, asam oleat, dan antioksidan yang dapat melawan radikal bebas.

 • Benih bunga matahari

  Walaupun kelihatan kecil, biji bunga matahari kaya dengan nutrien yang bermanfaat bagi tubuh, seperti vitamin E, folat, zat besi, dan fitokimia yang dapat membantu mencegah penyakit jantung dan beberapa barah. Minyak biji bunga matahari dapat digunakan untuk memasak atau digunakan sebagai minyak untuk urut. dan membantu merawat gangguan kulit seperti psoriasis, menyembuhkan luka, dan artritis.

Sebagai tambahan kepada empat jenis makanan di atas, masih banyak sumber makanan yang mengandungi vitamin E. Memandangkan peranan penting vitamin E untuk tubuh, anda harus mula memasukkan makanan yang mengandungi vitamin E dalam senarai makanan anda setiap hari. Pengambilan suplemen vitamin E harus dimaklumkan oleh doktor, termasuk dos yang disyorkan.