Keluarga

Bukan hanya enak, alpukat juga berguna untuk ibu menyusu, anda tahu

Kekayaan nutrien alpukat membawa banyak faedah kepada ibu yang sedang menyusukan bayi. Oleh itu, jangan terkejut jika buah lazat ini sering disyorkan untuk ibu baru. apa-apa faedah, neraka, Apa yang boleh didapati dari alpukat? Dengarkan di sini, ayuh!

Adakah anda tahu Busui? Selama 24 jam, badan Busui secara berterusan menghasilkan susu ibu sehingga memakan lebih banyak tenaga. Inilah yang menjadikan hampir semua ibu menyusu lebih mudah lapar.

Sekarang, Alpukat adalah buah yang mengandungi banyak nutrien penghasil tenaga, jadi sesuai untuk ibu yang menyusui. Tetapi, bukan itu sahaja. Kerana dapat menyumbang banyak tenaga kepada tubuh, alpukat juga sangat berperan dalam meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Satu siri kelebihan alpukat untuk ibu menyusu

Alpukat mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh Busui, seperti lemak, protein, karbohidrat, serta vitamin dan mineral. Selain memberikan tenaga, berikut adalah kelebihan alpukat yang dapat Busui:

1. Membantu menurunkan berat badan setelah melahirkan

Kerana mengandungi lemak, alpukat sering dianggap sebagai penyebab kenaikan berat badan. Oleh itu, buah ini sering dielakkan oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan, termasuk ibu yang baru melahirkan. Sebenarnya, lemak yang terdapat di dalam alpukat ini adalah lemak yang baik, kamu tahu.

Di samping itu, buah dengan nama Latin Persea americana Ia juga kaya dengan serat. Gabungan serat dan lemak baik ini menjadikan alpukat dapat mengisi perut dalam jangka masa yang lama dan mengurangkan pengambilan kalori dalam sehari. Ini akan membantu Busui menurunkan berat badan.

2. Mengawal tekanan darah

Setelah melahirkan dan merawat si kecil, Busui dapat mengalami emosi yang tidak menentu kerana hormon yang tidak stabil yang sering bercampur dengan keletihan. Ini mungkin menyebabkan tekanan darah Busui tinggi, terutama jika Busui juga menggunakan alat kawalan kelahiran setelah melahirkan.

sekarang, untuk mengelakkan perkara ini berlaku, Busui boleh memakan alpukat. Buah ini, yang mempunyai daging hijau dan kuning, kaya dengan kalium, bahkan lebih banyak daripada pisang, yang pertama kali diketahui tinggi kalium.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang tinggi kalium diyakini dapat menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, faedah kalium bukan hanya itu. Kalium diperlukan oleh tubuh untuk menyokong prestasi semua sel, termasuk saraf dan otot, serta menjaga jantung dan saluran darah yang sihat.

Selain itu, rutin menyusui bayi selama sehari penuh juga dapat membuat Busui mengalami sakit otot dan kekejangan. Kandungan kalium dalam alpukat juga sesuai untuk menghilangkan rasa sakit.

3. Mengatasi masalah sembelit

Sembelit sering dirasakan oleh wanita hamil dan biasanya bertambah teruk setelah melahirkan. Ini boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon atau kebiasaan menahan pergerakan usus kerana takut merosakkan jahitan episiotomi.

Untuk mengatasi sembelit, Busui sangat disarankan untuk makan makanan yang mengandungi banyak serat. Sekarang, alpukat adalah salah satu calon. Walaupun buah ini rendah karbohidrat, ia mengandungi banyak serat dan dapat membantu Busui mengatasi masalah sembelit.

4. Meningkatkan daya tahan

Alpukat mengandungi banyak vitamin C dan antioksidan, jadi mereka baik untuk melindungi tubuh dari radikal bebas dan meningkatkan daya tahan.

Setelah melahirkan dan semasa menyusui, tidak jarang Busui harus bangun lewat atau bangun di tengah malam kerana bayi menangis untuk menyusu atau lampin sudah kenyang dan perlu diganti dengan segera.

Perubahan rutin dan jadual tidur ini memerlukan fizikal yang kuat dan sentiasa sihat. Jadi agar tidak mudah sakit, Busui perlu selalu makan makanan yang dapat meningkatkan daya tahan, seperti alpukat.

Dengan mengetahui kelebihan alpukat untuk ibu menyusu, sekarang tidak ada alasan bagi Busui untuk melewatkan buah ini, bukan? Busui boleh memasukkan 1 alpukat dalam diet harian.

Sebagai contoh, Busui boleh memakan alpukat sebagai pemadat sandwic pada waktu pagi. Pada siang hari, sisa alpukat pada waktu pagi boleh dijadikan jus atau mungkin dimakan bersama salad sayur atau salad buah.

Di samping itu, jangan lupa memasukkan makanan lain yang tinggi nutrisi dalam menu harian Busui, ya, seperti daging, kacang-kacangan, sayur-sayuran, dan produk tenusu, kerana pada dasarnya semua makanan yang seimbang dan sihat dapat meningkatkan kesihatan dan kesihatan Busui- Juga kualiti susu ibu. Sekiranya perlu, Busui boleh berjumpa doktor mengenai pengambilan nutrien terbaik semasa menyusu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found