Keluarga

Bolehkah Wanita Hamil Makan Telur yang Tidak Dimakan?

Menikmati kuning telur cair separuh masak dengan roti atau nasi hangat sangat menggoda, bukan, wanita hamil? Makan, tunggu sekejap! Sebelum menggunakannya, ayuhPertama, pertimbangkan fakta di sebalik telur separuh rebus berikut.

Telur adalah sumber protein haiwan yang baik yang dikonsumsi semasa kehamilan. Kandungan kolin dalam telur diketahui dapat menyokong perkembangan otak janin di rahim. Tetapi di sisi lain, telur juga berisiko membahayakan wanita hamil dan janin jika tidak diproses dengan baik dan betul.

Fakta Keselamatan Mengenai Makan Telur Yang Masak Semasa Hamil

Telur termasuk makanan yang mudah diperoleh dan harganya agak murah. Makanan kegemaran ramai orang ini boleh diproses dengan pelbagai cara, misalnya, digoreng, digoreng atau direbus. Tahap kematangan juga boleh dibuat mengikut citarasa, boleh dimasak dengan sempurna atau separuh masak.

Sekiranya wanita hamil mengidam Sekiranya anda makan telur atau mahu memasukkan telur ke dalam makanan harian anda, anda harus mengelakkan menyajikan telur separuh masak atau mentah, ya. Sebabnya, telur yang tidak dimasak sepenuhnya boleh mengandungi bakteria Salmonella yang boleh membuat wanita hamil mengalami keracunan makanan.

Gejala yang akan muncul akibat jangkitan bakteria ini adalah demam tinggi, muntah, sakit perut, sakit kepala, cirit-birit, dan dehidrasi. Dalam beberapa kes, keparahan gejala boleh menjadi sangat teruk sehingga boleh menyebabkan kelahiran prematur atau bahkan keguguran.

Selain memperhatikan tahap kematangan telur, wanita hamil juga harus mengambil telur segera setelah memasak untuk mengelakkan pencemaran bakteria. Membiarkan makanan terlalu lama, terutama yang tidak diproses dengan baik, boleh mencetuskan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan listeriosis.

Sekiranya berlaku pada wanita hamil, jangkitan ini mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan keguguran atau bahkan bayi mati di rahim atau kelahiran mati.

Petua Mengonsumsi Telur Semasa Kehamilan

Selain baik untuk perkembangan otak janin, kandungan mineral lain dalam telur, seperti selenium, dapat menguatkan sistem imun janin dan mengurangkan risiko komplikasi kehamilan. Di samping itu, vitamin B2 dalam telur juga dapat menyokong perkembangan mata dan menyuburkan kulit janin.

sekarang, untuk mendapatkan faedah telur dan mengelakkan risiko buruk akibat bakteria Salmonella, telur mesti diproses dengan cara yang baik dan betul, ibu hamil. Berikut adalah panduan untuk memilih dan menghidangkan telur yang perlu diketahui oleh ibu hamil:

  • Elakkan membeli telur dengan tempurung retak dan kotor.
  • Basuh telur sehingga bersih dan keringkan cengkerang.
  • Simpan telur di dalam peti sejuk di tempat yang terpisah dari makanan lain.
  • Elakkan memakan telur mentah atau kurang matang. Hidangkan telur dengan menggoreng dan mendidih hingga masak sepenuhnya.
  • Basuh tangan anda sebelum dan selepas memasak telur.
  • Bersihkan semua peralatan memasak yang digunakan untuk memasak telur.

Untuk memastikan telur dimasak sepenuhnya, biarkan mereka mendidih di dalam air mendidih selama kira-kira 5-7 minit semasa anda merebus telur, atau buang kedua-dua belah telur jika anda membuat telur goreng atau telur dadar.

Ibu hamil, telur sangat bermanfaat untuk perkembangan janin jika disajikan dengan cara yang baik dan betul. Oleh itu, pastikan wanita hamil makan telur yang dimasak dengan sempurna dan sentiasa menggunakan panduan yang dinyatakan di atas, ya.

Sekiranya wanita hamil merasakan simptom jangkitan bakteria Salmonella Setelah memakan telur, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found