Kesihatan

Pembedahan Payudara Bukan Hanya Untuk Pembesaran Payudara

Apabila anda mendengar "pembedahan payudara" apa yang terlintas di fikiran anda mungkin adalah pembedahan untuk membuat payudara anda lebih besar. Sebenarnya, pembedahan payudara bukan hanya itu. Ayuh, ketahui jenis pembedahan payudara melalui penjelasan berikut.

Pembedahan payudara termasuk dalam kumpulan pembedahan kosmetik. Selain meningkatkan ukuran payudara, pembedahan payudara juga dapat dilakukan untuk mengecilkan, memperbaiki bentuk (pembedahan rekonstruktif), dan menghilangkan benjolan akibat tumor pada payudara.

Pelbagai Pembedahan Payudara

Berikut adalah beberapa jenis pembedahan payudara yang biasa dilakukan:

 •  Pembesaran payudara

  Pembedahan pembesaran payudara boleh dikatakan bukan prosedur yang murah untuk dilakukan. Di Indonesia, biaya pembedahan pembesaran payudara sekitar 40 juta rupiah, tergantung lokasinya, dokter yang melakukan operasi, dan jenis implan yang digunakan..

 • Pengurangan payudara

  Pembedahan payudara ini dapat dipertimbangkan jika ukuran payudara anda terlalu besar dan tidak seimbang, menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit leher, sakit belakang, kerengsaan kulit, dan mengganggu aktiviti harian.

  Pembedahan pengurangan payudara dilakukan dengan membuang tisu, lemak, dan kulit yang berlebihan di payudara. Walaupun hasil pembedahan boleh kekal, payudara boleh berubah bentuk kerana kenaikan atau penurunan berat badan, hormon, atau usia.

 • Pengangkat payudara

  Pembedahan ini dilakukan untuk mengencangkan payudara yang kendur dan mengeluarkan puting dan kawasan berwarna di sekelilingnya (areola). Payudara tegas dapat diperoleh dengan membuang lebihan kulit di bawah payudara atau di sekitar puting. Kemudian kulit dijahit untuk menyatukannya kembali. Prosedur ini boleh dilakukan sebagai cara menegangkan payudara selepas menyusui.

 • Pembentukan semula payudara

  Pembedahan pembinaan semula payudara sering dilakukan pada wanita yang telah menjalani mastektomi (pembuangan payudara) sebagai rawatan barah. Pembedahan payudara dilakukan untuk membentuk semula bentuk, kelantangan, dan bentuk semula jadi payudara. Payudara dibentuk semula menggunakan implan atau tisu pesakit sendiri.

 • Mastektomi

  Mastektomi adalah pembedahan membuang payudara untuk membuang tisu tumor atau barah payudara, mastektomi juga kadang-kadang dilakukan untuk mencegah munculnya barah payudara. Prosedur untuk membuang seluruh payudara sering dilakukan sebagai langkah rawatan barah payudara.

 • Lumpektomi

  Lumpektomi adalah prosedur pembedahan payudara yang dilakukan untuk membuang benjolan pada payudara yang disyaki sebagai tumor atau barah sehingga tidak merebak ke bahagian lain badan. Tidak seperti mastektomi, lumpektomi hanya membuang sebahagian benjolan bersama dengan sebahagian tisu payudara, bukan semuanya.

Pembedahan payudara, terutama untuk kecantikan, bukanlah prosedur yang boleh dilakukan tanpa pertimbangan yang teliti. Sebelum anda memutuskan untuk melakukan pembesaran atau pengurangan payudara, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menimbang tujuan, faedah, risiko, dan kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku semasa menjalani pembedahan payudara.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found