Keluarga

Mengetahui Keibubapaan Berautoriti

Dalam mendidik anak, setiap ibu bapa pasti mempunyai gaya keibubapaan mereka sendiri. Salah satu gaya keibubapaan yang baik untuk diterapkan adalah keibubapaan yang berwibawa. Ibu dan Ayah ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gaya keibubapaan ini? Dengarkan di sini, ayuh.

Keibubapaan yang berwibawa atau keibubapaan yang berwibawa adalah pengasuhan dengan ibu bapa yang mengasuh, menyokong, dan responsif terhadap anak-anak, tetapi masih memberikan batasan yang tegas. Dalam pola keibubapaan ini, ibu bapa membentuk sikap anak dengan mengikuti peraturan dan berbincang untuk bertukar idea.

Keibubapaan yang berwibawa dikenali sebagai keibubapaan demokratik, jadi ia berkesan dalam mendidik anak-anak. Ibu bapa dengan gaya keibubapaan ini adalah pendengar yang baik, walaupun tidak semua pendapat atau permintaan anak diterima. Keibubapaan ini dapat mendorong anak-anak untuk berkembang menjadi individu yang bertanggungjawab dan berdikari.

Cara memohon Keibubapaan Berautoriti

lelaki tua dengan keibubapaan yang berwibawa keseimbangan antara kebebasan dan batasan. Jadi, ibu bapa memberikan kasih sayang dan kebebasan kepada anak-anak, tetapi tetap mendorong anak-anak untuk berdisiplin, berdikari, dan bertanggungjawab.

Berikut adalah panduan untuk memohon keibubapaan yang berwibawa Ibu dan Ayah boleh memohon:

  • Jadilah pendengar dan pembicara yang baik untuk si kecil anda.
  • Tunjukkan sikap bahawa Ibu dan Ayah memahami emosinya. Jangan katakan, "Jangan sedih, berhenti menangis." Sebaliknya, gantikan dengan "Saya tahu anda sedih, saya minta maaf, ya. Sekarang sudah larut dan tiba masanya untuk tidur, esok kita akan menonton televisyen lagi. "
  • Jelaskan dengan bahasa mudah mengapa setiap peraturan perlu diterapkan, misalnya aturan menggosok gigi sebelum tidur ada agar giginya tidak sakit atau peraturan bangun pada pukul 6 setiap pagi ada sehingga dia belum lewat ke sekolah.
  • Bincangkan bersama mengenai akibat yang harus ditanggung oleh si kecil jika dia melanggar peraturan.
  • Apabila si kecil melanggar peraturan, beri dia peringatan 1 kali terlebih dahulu, kemudian terapkan akibat yang telah ditetapkan jika dia masih melanggarnya. Elakkan memarahi si kecil berulang kali.
  • Buat kesilapan sebagai peluang belajar untuk si kecil anda. Sekiranya dia melakukan kesalahan, berikan akibatnya mengikut perjanjian. Tetapi ingat, anda tidak boleh memberikan hukuman fizikal, okey?
  • Jangan sesekali berusaha menyelesaikan semua masalah yang menimpa anak kecil anda. Biarkan dia memikirkan cara sendiri untuk mengatasi masalah tersebut.
  • Beri pujian atau penghargaan kepada anak anda apabila dia berjaya mencapai sesuatu yang baik. Tetapi pastikan, Ibu dan Ayah tidak berlebihan memujinya.
  • Biarkan anak kecil anda memilih dan melakukan perkara yang dia suka. Jangan terlalu menyekat dan menguruskannya.

Semasa anak kecil anda membesar dan mengalami akil baligh, Ibu dan Ayah mungkin mengalami fasa anak yang memberontak, mudah marah, dan acuh tak acuh. Namun, jangan risau, ini adalah fasa normal, Macam mana boleh jadi. Ibu dan Ayah memerlukan kesabaran ekstra dalam menghadapinya dan konsisten dalam menjalani pola keibubapaan ini.

Manfaat Keibubapaan Berautoriti

Satu kajian menyatakan bahawa kanak-kanak yang dididik dengan keibubapaan yang berwibawa mempunyai skor akademik yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak menerima gaya keibubapaan ini. Di samping itu, dengan keibubapaan keibubapaan yang berwibawa, kanak-kanak juga boleh menjadi individu yang:

1. Bertanggungjawab

Sikap bertanggungjawab pada anak-anak tidak muncul secara automatik, tetapi mesti dilatih. Keibubapaan yang berwibawa Ini boleh menjadi cara untuk anak-anak membesar menjadi orang yang bertanggungjawab. Di samping itu, anak-anak yang dibesarkan dengan gaya keibubapaan ini juga akan dapat membuat keputusan yang baik.

2. Hormati orang lain

Keibubapaan yang berwibawa ajar anak-anak untuk dapat menunjukkan rasa hormat kepada orang lain, terutamanya mereka yang lebih tua. Anak-anak juga cenderung mempunyai hubungan baik dengan rakan sebaya.

3. Jangan pernah berputus asa

Sikap anak yang tidak tekun tentunya membanggakan ibu bapa. sekarang, menerapkan keibubapaan keibubapaan yang berwibawa dipercayai dapat menjadikan anak-anak tumbuh menjadi seseorang yang mempunyai daya tahan tinggi dan dapat bangkit dari peristiwa, bahkan peristiwa yang boleh mencetuskan trauma. Di samping itu, corak keibubapaan ini dapat meningkatkan harga diri dan keyakinan diri anak.

4. Jadilah pemimpin

Kerana mereka dapat membuat keputusan yang baik dan mempunyai tahap kecerdasan dan keyakinan diri yang tinggi, anak-anak yang dididik dengan keibubapaan yang berwibawa cenderung mempunyai kemahiran untuk membimbing orang lain dengan betul dan betul.

Selain daripada faedah yang dinyatakan di atas, keibubapaan yang berwibawa Ini juga menjadikan anak-anak rajin, ramah, ceria, bertenaga, berdikari, dan mempunyai rasa ingin tahu yang tinggi.

Keibubapaan yang berwibawa adalah pola keibubapaan yang dapat menyokong perkembangan emosi, fizikal, sosial, dan juga kecerdasan kanak-kanak. Tetapi perlu diingat, setiap anak pasti mempunyai watak dan jenis keperibadian yang berbeza.

Jadi, Ibu dan Ayah juga perlu menyesuaikan jenis keibubapaan yang diterapkan. Terlalu kasar terhadap anak-anak sebenarnya boleh menyebabkan mereka bertindak balas terhadap ibu bapa dan ibu bapa dengan perspektif yang berbeza.

Sekiranya Ibu dan Ayah menghadapi masalah dengan anak kecil anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi untuk menentukan corak keibubapaan yang sesuai untuknya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found