Kehidupan yang sihat

Petua untuk Mempunyai Seks yang Hangat dan Sihat

Hubungan intim tidak hanya bertujuan untuk memuaskan keinginan seksual, tetapi juga mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Untuk merasakan faedah melakukan hubungan seks sepenuhnya, adalah idea yang baik untuk mengetahui petua untuk seks yang hangat dan sihat.

Terdapat banyak faedah melakukan hubungan seks, termasuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh, meningkatkan kawalan pundi kencing pada wanita, dan menurunkan tekanan darah dan risiko serangan jantung. Selain itu, hubungan seks juga dapat menghilangkan tekanan dan meningkatkan kualiti tidur.

Petua Seks untuk Lelaki

Dalam melakukan hubungan seks, beberapa lelaki mungkin menghadapi halangan dalam bentuk ejakulasi dini. Walaupun begitu, kebanyakan lelaki yang tidak mengalami ejakulasi dini juga ingin menjadikan hubungan seks lebih lama.

Beberapa perkara di bawah ini boleh anda lakukan agar aktiviti seks dapat bertahan lebih lama dan lebih menyeronokkan:

 • Sentiasa mulakan dengan foreplay

  Keinginan seksual wanita tidak datang secepat lelaki. Oleh itu, jangan lakukan sahaja foreplay sebelum persetubuhan. Mulailah melakukan perkara-perkara intim pada siang hari, seperti berpegangan tangan, memeluk, mencium, dan melakukan perkara yang menggembirakan bersama. Wanita akan lebih senang menikmati seks jika mereka merasa selesa, selamat, dan merasa dihargai oleh pasangannya.

 • Adakah oleh berbeza

  Wanita sangat bergantung pada mood, jadi teknik bercinta yang anda lakukan sebelumnya tidak semestinya seperti yang dia suka ketika ini. Petua, lakukan perkara dengan cara yang berbeza, kemudian perhatikan tindak balasnya. Jangan ragu untuk bertanya kepadanya jika dia menyukai cara anda melakukannya.

 • Minta petunjuk ke pasangan

  Melakukan hubungan seks akan terasa lebih berkesan jika berdasarkan kerjasama antara kedua belah pihak, iaitu suami isteri. Elakkan merasa bahawa anda sudah tahu apa yang pasangan anda mahukan. Sebaliknya, tanyakan kepadanya apa yang dia mahukan. Anda boleh melakukannya dengan cakap bantal. Ini penting sekiranya anda ingin menjadi isteri atau suami impian anda.

 • Penembusan bukan cara utama

  Ramai lelaki berpendapat bahawa penembusan adalah kaedah utama untuk memberi orgasme kepada wanita. Sebenarnya, sebanyak 80 peratus wanita tidak dapat mendapat orgasme hanya dengan penetrasi. Sebenarnya, secara amnya, wanita akan lebih mudah mencapai orgasme melalui seks oral. Bagi sesetengah pasangan, seks oral boleh menjadi variasi yang menyeronokkan.

Petua Seks untuk Wanita

Untuk mendapatkan hubungan intim yang berkualiti, ada beberapa cara yang boleh dicuba, termasuk:

 • Ambil inisiatif

  Ramai wanita takut atau malu untuk memulakannya terlebih dahulu. Sebabnya pelbagai. Salah satunya ialah takut dianggap agresif dan mengurangkan kesan positif. Sebenarnya, lelaki secara amnya merasa gembira sekiranya pasangannya bermula lebih awal. Jadi jika anda ingin menyenangkannya, mulai sekarang jangan ragu untuk mengambil inisiatif. Semasa melakukan hubungan seks, wanita juga boleh mencuba kedudukan seks wanita di atas untuk mengatur irama dan intensiti seksual.

 • Jangan tersinggung

  Ada kalanya pasangan mahukan atau mencadangkan sesuatu yang baru. Jangan terburu-buru tersinggung dengan idea itu. Idea itu datang bukan kerana dia tidak menyukai gaya anda, tetapi berdasarkan keinginan untuk sesuatu yang belum pernah dilakukan. Tidak ada salahnya bermain permainan. Siapa tahu anda mungkin mendapat sesuatu yang lebih menggembirakan.

 • Jangan terlalu bimbang tentang bentuk badan

  Terlalu bimbang dengan bentuk badan yang gemuk di beberapa bahagian, atau bimbang dengan alat solek yang sudah usang, pada akhirnya hanya akan mengganggu konsentrasi semasa melakukan hubungan seks. Anda harus fokus pada aktiviti seksual itu sendiri sehingga anda dapat menikmatinya dengan sepenuh hati.

Petua untukPasangan Suami dan isteri

Selain petua untuk suami isteri, ada juga petua untuk kedua-duanya. Petua ini berbentuk aktiviti yang boleh anda lakukan bersama, baik ketika melakukan hubungan seks dan semasa melakukan aktiviti harian. Berikut adalah petua yang boleh dilakukan:

 • Hantar pcinta mesra

  Cuba menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain, bukan hanya ketika berhubungan seks. Berkomunikasi melalui telefon atau menghantar pesanan ringkas dengan kata-kata manja akan membuat anda dan pasangan berasa lebih baik.

 • Berkongsi fantasi

  Setiap orang mempunyai khayalan atau keinginan berbeza dalam hubungan seks. Jangan teragak-agak untuk saling menceritakan khayalan mereka dan kemudian melakukannya bersama di atas katil.

 • Urut antara satu sama lain

  Urutan yang lembut dan santai akan menjadikan kulit dan saraf berasa santai. Perlahan-lahan mengurut antara satu sama lain boleh menjadi pilihan untuk foreplay. Biasakan untuk saling mengurut yang tidak dimaksudkan foreplay juga akan membantu menjaga kedekatan perasaan anda dengan pasangan anda.

 • Lakukan dengan santai

  Tidak perlu terburu-buru memulakan hubungan intim. Anda dan pasangan anda akan dapat menikmati seks lebih banyak jika ia dilakukan dengan cinta dan dalam suasana yang tidak tergesa-gesa.

Sebagai tambahan kepada pelbagai petua untuk melakukan hubungan seks yang hangat dan sihat seperti yang dijelaskan di atas, satu perkara lagi yang perlu diingat adalah melakukan hubungan seks dengan selamat. Kesetiaan kepada pasangan anda akan melindungi anda dari risiko penyakit kelamin.