Kehidupan yang sihat

Kelebihan Gula Putih VS Gula Putih untuk Kencing Manis

Gula perang telah lama dikenal oleh masyarakat Indonesia, baik sebagai pemanis semula jadi atau sebagai rempah memasak. Lebih-lebih lagi, gula merah juga dianggap lebih baik dikonsumsi untuk pesakit diabetes daripada gula putih.

Mungkin tidak ramai yang tahu bahawa gula merah yang berasal dari getah pokok kelapa mengandungi nutrien yang baik untuk kesihatan, seperti zat besi, mineral, zink, kalsium, kalium, polifenol, antioksidan, dan inulin. Bukan itu sahaja, indeks glisemik (GI) gula merah juga lebih rendah daripada pemanis lain. Oleh itu, wajar bahawa gula merah sering dimakan oleh pesakit diabetes.

Kebaikan Gula perang Berbanding Gula Putih

Manfaat gula perang dianggap lebih baik daripada gula putih, terutama setelah diketahui mempunyai indeks glisemik yang relatif rendah, iaitu sekitar 54. Indeks glisemik itu sendiri adalah bilangan yang menggambarkan kesan makanan tertentu terhadap peningkatan darah seseorang tahap gula.

Indeks glisemik tinggi melebihi 70. Ini bermaksud karbohidrat dalam makanan cepat pecah dan melepaskan glukosa ke dalam darah. Beberapa makanan dengan bilangan GI tinggi termasuk:

  • Nasi putih.
  • Roti putih.
  • Roti Gandum.
  • Bubur nasi.
  • Bubur oat segera.
  • Kentang.
  • kerepek.

Sementara itu, nombor 55 dan ke bawah menunjukkan sebaliknya. Makanan dengan bilangan GI rendah, seperti gula merah, pasta, kacang ginjal, kacang kedelai, kacang buncis, jeruk, wortel, pisang, mangga, strawberi, dan kurma. Manakala gula putih atau sukrosa tergolong dalam julat GI sederhana dalam lingkungan 56-69 GI.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa bilangan GI makanan boleh berbeza dari satu individu ke individu lain, bergantung pada bagaimana makanan digabungkan untuk dimakan. Sebagai contoh, indeks glisemik gula merah, yang sebenarnya rendah, boleh menjadi tinggi apabila ia dimakan bersama dengan makanan lain yang mengandungi karbohidrat dan gula yang tinggi.

Selain itu, dengan bilangan GI yang agak kecil, gula merah diklaim sebagai pilihan yang lebih baik untuk pesakit diabetes berbanding dengan gula putih yang mempunyai bilangan GI yang sedikit lebih tinggi.

Gula perang Lebih Selamat, Tetapi Itu Tidak Berarti Percuma

Walaupun gula perang dianggap selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Bukannya gula merah boleh dimakan secara bebas. Ini kerana kandungan kalori dalam gula merah hampir sama dengan gula putih, iaitu sekitar empat gram karbohidrat dan 16 kalori setiap sudu teh.

Selain itu, gula merah yang beredar di pasar juga mungkin dicampur dengan gula tebu dan bahan-bahan lain, yang menjadikan indeks glisemik tinggi. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan gula merah sebagai pemanis, kuncinya adalah dengan memakannya dalam jumlah yang terhad. Sekiranya anda mengambil gula merah yang berlebihan, ia masih akan meningkatkan risiko terkena sindrom metabolik dan kegemukan.

Sekiranya anda menghidap diabetes dan berminat untuk snek manis, anda boleh memilih makanan alternatif yang sihat, seperti salad buah atau buah segar. Sekiranya anda masih mahu menggunakan gula, tanpa mengira jenis gula, perhatikan jumlah karbohidrat pada label produk. Dengan cara itu, anda dapat menyesuaikan rancangan diet harian anda mengikut pengiraan karbohidrat dan kalori yang dibenarkan. Jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar pemakanan untuk mengetahui kelebihan gula perang.