Keluarga

Berhati-hatilah apabila kanak-kanak sering mengalami mimisan

Secara amnya aSaya ingin mengalami mimisan yang kerap pada usia 3-10 tahun. Penyebabnya ialah udara kering, tabiat memilih hidung, ataumasalah di hidung. Tetapi sila berhati-hati, kanak-kanak sering mengalami mimisan boleh juga disebabkan oleh keadaan yang serius.

Mimisan pada kanak-kanak boleh berlaku secara tiba-tiba dan pada bila-bila masa, seperti ketika dia sedang bermain, melakukan aktiviti atau pergi ke sekolah, untuk berehat atau tidur.

Mimisan dalam bahasa perubatan disebut epistaksis. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah kecil di hidung pecah. Saluran darah ini mudah pecah kerana dindingnya nipis dan dekat dengan permukaan kulit. Mimisan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit, tetapi biasanya tidak lebih dari 10 minit.

Punca Kanak-kanak Selalunya Mimisan

Kanak-kanak lebih berisiko mimisan daripada orang dewasa, kerana saluran darah di hidungnya lebih banyak dan nipis. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan mimisan yang kerap, iaitu:

1. Udara kering

Penyebab utama mimisan pada kanak-kanak adalah udara kering, terutamanya kerana penggunaan penyaman udara. Udara kering menjadikan lendir di hidung kering dan gatal. Apabila anak mengambil hidungnya secara berlebihan untuk mengeluarkan hidung, saluran darah hidung dapat pecah.

2. Memetik hidung

Memetik hidung anda terlalu kerap, terlalu dalam, atau terlalu kasar boleh mencederakan saluran darah di hidung, menyebabkan mimisan.

3. Selsema atau alahan

Segala penyakit yang menyebabkan gejala seperti kesesakan hidung dan kerengsaan boleh menyebabkan mimisan. Contohnya ialah alahan, sinusitis, dan jangkitan virus atau bakteria. Keadaan ini dapat menjadikan lapisan dinding hidung menjadi radang, menjadikannya lebih mudah pecah.

4. Kecederaan pada hidung

Mimisan pada kanak-kanak juga boleh berlaku jika hidung terkena, misalnya ketika jatuh atau mengalami kecederaan pada kepala.

5. Kemasukan benda asing ke dalam hidung

Kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun adalah kumpulan yang paling berisiko terkena benda asing di hidung. Objek asing yang sering memasuki hidung kanak-kanak termasuk manik, kacang, gula-gula, dan mainan kecil. Badan asing boleh mencederakan hidung, menyebabkan mimisan.

6. Kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat untuk merawat gejala alergi dapat mengeringkan lapisan hidung, yang meningkatkan risiko mimisan. Di samping itu, ubat-ubatan yang mempunyai kesan sampingan pendarahan, seperti ibuprofen, juga boleh menyebabkan mimisan yang kerap.

7. Menderita penyakit tertentu

Kanak-kanak sering mimisan juga disebabkan oleh saluran darah yang tidak normal atau gangguan pembekuan darah, walaupun keadaan ini jarang berlaku. Yang pasti, perlu berjumpa doktor ENT.

Cara Mengendalikan dan Mengenali Keadaan Berbahaya

Jangan panik apabila anak anda mengalami mimisan. Untuk mengatasinya, lakukan perkara berikut:

 • Minta anak duduk, membongkok sedikit ke depan, dan bernafas melalui mulut. Ini untuk mengelakkan darah ditelan dan mengganggu saluran pencernaan.
 • Picit perlahan di atas lubang hidung selama 15-20 minit.
 • Lekatkan ais batu yang dibalut tuala pada tongkat
 • Sekiranya darah masih mengalir, picit hidung lagi selama 10 minit.
 • Sekiranya mimisan pada kanak-kanak berlaku disebabkan oleh benda asing di hidungnya, segera bawa anak ke jabatan kecemasan (IGD) di hospital terdekat supaya benda asing itu dapat dikeluarkan.

Walaupun mimisan sering terjadi pada kanak-kanak, terdapat beberapa keadaan yang perlu diperhatikan dan diperiksa oleh doktor jika anak anda sering mengalami mimisan, iaitu:

 • Berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.
 • Berlanjutan lebih dari 20 minit.
 • Terdapat banyak darah yang keluar.
 • Mimisan membuat anak sesak nafas, pening, atau mual.
 • Mengalami gangguan pembekuan darah.
 • Kanak-kanak itu secara tidak sengaja menelan darah yang cukup untuk muntah.
 • Mimisan disertai oleh gejala anemia, seperti pucat, kelemahan, berdebar-debar, dan sesak nafas.
 • Mimisan berlaku selepas kecederaan serius, seperti kemalangan.

Sebaiknya periksa dengan doktor anak anda jika dia sering mengalami mimisan, lebih dari sekali seminggu. Ini biasanya disebabkan oleh kerengsaan saluran darah kecil di hidung yang memerlukan waktu yang lama untuk sembuh, terutama pada anak-anak yang sering demam atau alergi.