Kesihatan

Mengalami Diabetes, Bilakah Dadah Perlu Digunakan?

Tidak semua diabetes atau diabetes harus dirawat dengan ubat-ubatan. Pada awal rawatan, doktor akan pertama menasihati pesakit untuk mengatur diet dan mengamalkan gaya hidup sihat, jadi itu tahap gula dalam darah dapat dikawal. Oleh itu, bilakah ubat perlu digunakan?

Pertama sekali, kita mesti terlebih dahulu membezakan jenis diabetes. Diabetes atau diabetes terbahagi kepada dua jenis, iaitu diabetes jenis 1 (DMT1) yang biasanya muncul pada usia muda dan diabetes jenis 2 (DMT2) yang biasanya muncul pada masa dewasa.

Matlamat utama pengurusan diabetes adalah untuk mengawal kadar gula dalam darah, baik dengan menyesuaikan diet, perubahan gaya hidup, atau memberi ubat diabetes. Sekiranya kadar gula dalam darah tidak dikawal, komplikasi boleh timbul di pelbagai organ tubuh, seperti jantung, ginjal, otak, dan mata.

Mengatasi Diabetes dengan Perubatan

Masa pemberian ubat untuk merawat diabetes boleh berbeza-beza untuk setiap diabetes, bergantung pada keadaan penyakit dan kesihatan umum pasien.

Pada diabetes jenis 1, doktor biasanya akan segera memberikan rawatan dengan ubat-ubatan. Ini kerana penderita diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin dalam jumlah yang cukup, jadi mereka perlu diberi insulin dari luar. Rawatan untuk keadaan ini umumnya dalam bentuk suntikan insulin.

Manakala pada diabetes jenis 2, pesakit dapat menghasilkan insulin dalam jumlah yang mencukupi, tetapi sel-sel badan mereka tidak sensitif terhadap hormon. Keadaan ini biasanya timbul kerana tabiat makan yang buruk, kurang bersenam, dan berlebihan berat badan.

Jadi, pada diabetes jenis 2, jika penghidapnya mengawal kadar gula dalam darah dan tahap HbA1c hemoglobin di bawah 7.5%, doktor hanya boleh mengesyorkan penyesuaian diet dan senaman, dan penurunan berat badan.

Walau bagaimanapun, jika seseorang yang menghidap diabetes mempunyai kadar gula darah tinggi dan hemoglobin HbA1c, doktor akan memberi ubat diabetes, baik ubat oral atau ubat suntikan, untuk mengawal kadar gula darah dan mencegah komplikasi.

Mengamalkan Gaya Hidup Sihat

Rawatan diabetes adalah individu, kerana setiap pesakit mempunyai keadaan dan keparahan penyakit yang berbeza. Kejayaan atau kegagalan rawatan diabetes bergantung kepada kepatuhan anda terhadap rawatan, serta diet dan gaya hidup anda.

Walaupun anda telah menggunakan ubat, pola makan dan perubahan tingkah laku masih perlu dilakukan agar hasil rawatan lebih optimum. Anda perlu mengimbangi penggunaan ubat diabetes dengan pengambilan makanan seimbang yang seimbang, susunan bahagian dan jenis makanan, dan senaman secara teratur.

Selain itu, anda juga harus mengekalkan berat badan yang ideal jika anda menghidap diabetes. Dengan begitu, kadar gula dalam darah anda dapat dikawal dengan lebih mudah dan risiko komplikasi anda juga akan lebih rendah.

Tidak kurang pentingnya, lakukan pemeriksaan berkala dengan doktor semasa rawatan. Sekiranya perlu, periksa kadar gula darah anda secara bebas di rumah, seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sekiranya anda mengalami aduan yang menunjukkan komplikasi diabetes, seperti kesemutan, penglihatan kabur, atau luka yang sukar sembuh, segera berjumpa doktor.

Tertulis oleh:

dr. Ida Bagus Aditya Nugraha, SpPD

(Pakar Perubatan Dalaman)