Kesihatan

Memahami Hypomania dan Gejalanya

Hypomania adalah gangguan mood yang boleh menjadikan seseorang sebagai sayanmenjadi lebih aktif dan bersemangat daripada biasa, tetapi kemudian tiba-tiba suram seolah-olah tertekan. Hypomania sering berlakuSelalunya dikaitkan dengan masalah psikiatri, iaitu gangguan bipolar.

Secara amnya, hipomania boleh dicirikan oleh kurang tidur, tetapi masih merasa bertenaga dan bertenaga, dan lebih aktif daripada biasa, selama beberapa hari. Gejala hipomania paling sering disebabkan oleh gangguan bipolar

Kenali Gejala-GGejala Hypomania

Seseorang yang menderita gangguan bipolar, terutamanya gangguan bipolar jenis 2, secara amnya merasakan gejala hipomania. Gejala hipomania berlangsung selama beberapa hari atau sekurang-kurangnya 4 hari.

Pesakit biasanya tidak menyedari bahawa dia mengalami hypomania, tetapi keadaan ini diakui oleh orang di sekelilingnya. Gejala hipomania dicirikan oleh tingkah laku berikut:

1. Lebih banyak tenaga

Apabila mengalami hypomania, badan akan berasa sangat bertenaga, walaupun malam sebelumnya kurang tidur atau sama sekali tidak tidur,

2. Banyak bercakap

Gejala hipomania seterusnya adalah banyak perbincangan dengan ucapan yang tidak jelas. Penderita boleh bercakap mengenai satu topik demi topik yang sama sekali tidak berkaitan, juga boleh bercakap dengan cepat atau membuat lelucon tanpa berhenti.

3. Aktiviti di luar tabiat

Seseorang yang menghidap hipomania boleh melakukan aktiviti yang tidak biasa, impulsif, dan berisiko. Contohnya, mereka boleh mengecat rumah semalaman untuk berjudi.

4. Keyakinan diri yang tinggi

Keyakinan diri orang yang menghidap hipomania cukup tinggi, jadi mereka tidak teragak-agak untuk membanggakan kehebatan mereka.

5. Membeli-belah dengan tergesa-gesa

Seseorang yang mengalami hipomania boleh membelanjakan wang dengan cepat untuk perkara-perkara yang tidak penting. Contohnya, membelanjakan wang untuk membeli kereta dengan kos yang melebihi kemampuan anda, atau menghabiskan wang simpanan anda untuk melakukan perjalanan

6. Keinginan seksual yang tinggi

Hypomania juga dicirikan oleh peningkatan keinginan seksual, bahkan untuk melakukan hubungan seks berisiko.

Gejala lain yang boleh muncul pada orang yang menderita hipomania tidak dapat diam, banyak idea, mood boleh berubah, dan selera makan meningkat.

Sekiranya gejala hipomania dirasakan lebih parah, menyebabkan perubahan pada mood melampau atau berterusan selama lebih dari 1 minggu, maka keadaan ini disebut sebagai mania. Setelah episod simptom hipomania berakhir, biasanya penghidap akan merasakan simptom kemurungan dan merasa letih.

Ubah mood Ekstrem seperti hipomania, mania, atau kemurungan adalah gejala yang perlu diperiksa oleh psikiatri. Menurut beberapa kajian, orang dengan hipomania yang disebabkan oleh gangguan bipolar mempunyai risiko bunuh diri yang tinggi, terutama dalam kes gangguan bipolar yang tidak dirawat.

Untuk mengatasi gejala hipomania, seorang psikiatri akan memberikan rawatan dalam bentuk psikoterapi dan pemberian ubat antimania.penstabil mood), antidepresan, dan / atau antipsikotik.