Keluarga

Memahami Keupayaan Pendengaran Bayi Mengikut Perkembangan Usia

Keupayaan pendengaran bayi telah terbentuk sejak dia dilahirkan masih di dalam dalam perut ibu, itu kira-kira 23-27 minggu di rahim. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa banyak wanita hamil disarankan untukbercakap atau menyanyi kepada bayi dalam kandungan.

Oleh kerana bayi dapat mula mendengar sejak mereka masih dalam kandungan, ibu dapat mula memperkenalkan suara kepada mereka sejak mereka masih hamil. Kaedah ini boleh menjadi satu langkah agar bayi mula mengenali suara ibunya, dan juga cara untuk mengeratkan hubungan antara ibu dan bayi.

Pentas Pembangunan Pendengaran Bayi

Pembentukan telinga sebagai organ pendengaran bermula dari minggu ke-4-5 kehamilan, bersama dengan pembentukan wajah, otak, hidung dan mata. Kemudian pada usia kehamilan 18 minggu, proses pendengaran bayi mula berfungsi.

Semasa memasuki trimester kehamilan kedua, bayi di dalam rahim mula mendengar bunyi degupan jantung ibu, pergerakan udara di paru-paru, bunyi usus, dan aliran darah di dalam badan ibu. Sehingga pada usia kehamilan 23-27 minggu, bayi dalam kandungan dapat mendengar suara ibu dan persekitarannya.

Berikut adalah tahap perkembangan kemampuan pendengaran bayi ketika mereka meningkat usia:

1. Bayi yang baru lahir

Bayi yang baru lahir dapat mengenali suara ibu mereka dan mula mendengar suara di sekelilingnya. Dia juga mungkin terkejut ketika mendengar suara baru di sekelilingnya, kerana suara ini tidak pernah didengar ketika berada di dalam rahim ibu.

2. Bayi 3 bulan

Pada usia ini, pancaindera bayi sangat sensitif terhadap perkara di sekelilingnya, termasuk bau, pendengaran, dan bahasa yang dituturkan oleh ibu. Kadang-kadang ia juga bertindak balas dengan membuat beberapa suara. Pada usia inilah bayi mula berusaha untuk "bercakap" dengan orang di sekeliling mereka.

3. Bayi 4-5 bulan

Pada usia ini, kemampuan mendengar bayi terus berkembang sehingga dia dapat membalas kata-kata atau lagu ibu dengan senyuman yang comel. Bukan hanya itu, bayi berusia 4 bulan juga sudah mula bercakap-cakap.

4. Bayi 6-7 bulan

Pada usia 6-7 bulan, bayi semakin aktif mencari asal-usul suara yang mereka dengar, sama ada suara ibu bapa mereka atau bunyi objek tertentu, seperti mainan dan suara televisyen. Selain itu, bayi juga akan berceloteh atau membalas dengan senyuman apabila mendengar suara yang tidak asing lagi.

5. Bayi 8-10 bulan

Pada usia 8-10 bulan, bayi telah mula mengenali dan memahami kata-kata yang sering diucapkan oleh orang di sekelilingnya, seperti "bola", "botol", dan "mainan".

Tidak berhenti di situ, pada usia ini, bayi juga telah mengenali suara khas ibu dan ayah mereka, bahkan orang lain yang suaranya sering mereka dengar.

6. Bayi berumur 1 tahun

Semakin tua bayi, semakin banyak pengetahuan bayi mengenai bahasa yang sering didengarnya akan berkembang. Pada usia ini, bayi sudah dapat berkomunikasi dan menyebut "ya" atau "tidak", dan mula mengucapkan beberapa ayat pendek. Bayi berusia 1 tahun juga dapat mengenali lagu kanak-kanak yang sering dia dengar.

Pemeriksaan Rasa Pendengaran pada Bayi Baru Lahir

Untuk memastikan bahawa kemampuan pendengaran bayi adalah normal, perlu dilakukan pemeriksaan saringan pendengaran awal. Pemeriksaan ini biasanya akan dilakukan oleh doktor sebelum bayi memasuki usia 1 bulan.

Pemeriksaan ini sangat penting bagi bayi yang mempunyai riwayat keluarga kehilangan pendengaran, skor APGAR rendah, dilahirkan sebelum waktunya, atau dilahirkan oleh ibu yang mengalami jangkitan semasa kehamilan.

Sekiranya hasil pemeriksaan pendengaran bayi untuk pertama kalinya menunjukkan bahawa terdapat gangguan pendengaran, maka pemeriksaan ini akan diulang 3 bulan kemudian. Pemeriksaan pemeriksaan ulang audit ini akan disertai dengan pemeriksaan fizikal telinga dan memantau pertumbuhannya.

Sekiranya selepas ujian tersebut kedua-dua bayi masih mengalami masalah pendengaran, doktor akan mengambil langkah rawatan selanjutnya untuk mengatasi gangguan tersebut. Rawatan ini boleh dilakukan dengan fisioterapi dan latihan khas untuk mendorong kemampuan mendengar bayi.

Ibu bapa dapat menyokong kemampuan mendengar bayi sejak dia berada dalam kandungan dengan mengajaknya bercakap atau mendengar muzik yang menenangkan untuk menyokong perkembangan yang optimum.

Sekiranya dalam perkembangan bayi anda mengalami pendengaran, segera berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan rawatan yang betul.