Keluarga

Sekiranya Bayi Baru Lahir Memakai Sarung Tangan Sepanjang Masa?

Sebilangan ibu bapa percaya bahawa penggunaan sarung tangan untuk bayi baru lahir adalah suatu keharusan. Sebabnya adalah kerana benda kain ini dapat mengelakkan tangan si kecil anda daripada menjadi sejuk. Namun, adakah sarung tangan ini harus digunakan setiap masa?

Sebenarnya, sarung tangan tidak wajib untuk anda beli kerana barang-barang ini cenderung jarang diperlukan. Sekiranya anda berfikir bahawa tangan bayi anda yang kelihatan kebiruan dan sejuk adalah tanda bahawa mereka sejuk, anda mungkin tersilap.

Adalah normal bagi tangan dan kaki bayi yang baru lahir untuk merasa sejuk dan warnanya kebiruan. Keadaan ini tidak selalu menunjukkan Si Kecil itu sejuk atau mempunyai penyakit, Macam mana boleh jadi. Selagi bayi itu selesa dan tidak cerewet, itu bermaksud badannya baik-baik saja.

Bilakah Masa yang Tepat untuk Bayi Menggunakan Sarung Tangan?

Jadi, bolehkah bayi yang baru lahir memakai sarung tangan? Jawapannya adalah ya. Namun, tidak sepanjang masa, ya, Bun.

Bayi yang baru lahir tentu tidak dapat menyampaikan hasratnya. Salah satu cara bayi dapat memberitahu bahawa dia lapar adalah memasukkan tangannya ke dalam mulutnya. Kehadiran sarung tangan dapat menyekatnya, menyukarkan anda mengenali isyarat lapar darinya.

Selain itu, penggunaan sarung tangan pada bayi baru lahir juga hanya disarankan sehingga dia berumur 2 bulan. Lebih dari 2 bulan, secara amnya tangan bayi sudah mula menjangkau dan mencengkam jari atau mainan ibu yang diberikan kepadanya. Ini adalah petanda baik bahawa dia mengembangkan kemahiran motor.

Sekarang, Penggunaan sarung tangan secara berterusan sebenarnya dapat menghalang perkembangan motor tangan bayi kerana sarung tangan menyebabkan pergerakan tangan menjadi lebih terhad dan menghalangnya daripada menyentuh pelbagai objek.

Sekiranya anda sengaja memakai sarung tangan pada si kecil dengan alasan bahawa kuku tajamnya menyakiti wajahnya, lebih baik jika anda memotong kuku dengan kerap.

Kuku bayi cenderung tumbuh lebih cepat daripada orang dewasa. Walau bagaimanapun, memakai sarung tangan sentiasa boleh membuat anda lupa untuk memotong kuku si kecil. Dari semasa ke semasa, mungkin paku panjang menggaru pipinya.

Sarung tangan untuk bayi baru lahir tidak dilarang. Sekiranya udara sejuk, penggunaan sarung tangan untuk menghangatkan bayi dibenarkan Macam mana boleh jadi. Namun, perhatikan usia dan keperluan bayi, ya. Jangan biarkan sarung tangan membatasi bayi untuk meneroka objek di sekelilingnya.

Biarkan si kecil bergerak aktif sesuka hati. Sekiranya tangannya kotor dari memegang banyak benda atau sering dimasukkan ke dalam mulutnya, basuh tangannya atau lap dengan tisu basah sehingga tangannya bersih dan bebas dari kuman.

Sekiranya tangan anak kecil anda tidak kelihatan aktif pada usia 2 bulan atau lebih walaupun anda telah melepaskan sarung tangan, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.