Keluarga

Cintai Janin dengan Mencegah Preeklampsia daripada Menjadi Eclampsia

Eklampsia adalah komplikasi preeklamsia, yang boleh menyebabkan Seorang wanita mengalami sawan semasa kehamilannya. Ini boleh berlaku walaupun anda tidak mempunyai sejarah sawan sebelumnya.

Kejang berlaku kerana aktiviti otak terganggu mengakibatkan episod penurunan kewaspadaan, mata membonjol dan gegaran badan. Keadaan ini adalah keadaan yang sangat serius.

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Eclampsia

Preeclampsia itu sendiri sebenarnya adalah keadaan yang biasanya berlaku pada trimester ketiga kehamilan, semasa bersalin atau 48 jam selepas melahirkan. Sebab mengapa wanita hamil boleh menderita eklampsia, tidak diketahui dengan pasti. Secara amnya, eklampsia akan berlaku sekiranya ibu dengan preeklamsia tidak dirawat dengan baik.

Terdapat dua faktor yang mencetuskan terjadinya preeklamsia, iaitu:

 • Tekanan darah tinggi

  Tekanan darah tinggi pada preeklamsia akan merosakkan dinding arteri, terutama di otak. Kerosakan ini dapat menyekat aliran darah dan menyebabkan pembengkakan saluran darah di otak, termasuk pada janin yang sedang tumbuh. Sekiranya bengkak mengganggu fungsi otak, pesakit akan mengalami sawan.

 • Proteinuria

  Preeklampsia secara amnya boleh mempengaruhi fungsi buah pinggang. Salah satunya dicirikan oleh proteinuria, iaitu keadaan di mana air kencing mengandungi protein dalam jumlah lebih daripada normal. Biasanya apabila darah melalui ginjal, ginjal menapis produk buangan dan berusaha mengekalkan nutrien dalam darah, seperti protein, yang disalurkan semula ke dalam badan. Namun, jika saringan ginjal atau glomeruli rosak, protein dapat bocor ke dalam air kencing.

Di samping itu, sebilangan pakar mengesyaki bahawa lemak badan yang berlebihan, genetik, dan pemakanan yang buruk, juga merupakan penyebab preeklamsia dan eklampsia.

Inilah SebabnyaPa Eclampsia Boleh Memudaratkan Ibu dan Janin

Eklampsia boleh membahayakan kerana akan mempengaruhi keadaan plasenta. Plasenta adalah organ yang menyampaikan nutrien, oksigen, dan darah ke janin. Pada eklampsia, tekanan darah tinggi sebenarnya mengurangkan aliran darah, dan menjadikan plasenta tidak dapat berfungsi dengan baik.

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami eklampsia atau mempunyai masalah dengan plasenta, doktor biasanya akan mengesyorkan menjalani kelahiran pramatang untuk keselamatan dan kesihatan janin. Eklampsia juga boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan pelbagai masalah kesihatan atau dengan berat lahir rendah. Walaupun dalam keadaan terburuk, bayi boleh dilahirkan mati.

MencMencegah Preeklampsia dan Eklampsia

Preeklampsia sukar dicegah kerana sehingga kini penyebab sebenar tidak diketahui dengan jelas. Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk menjangkakan keadaan ini adalah dengan menjalani pemeriksaan ginekologi secara berkala.

Doktor dapat mengesan lebih awal sama ada terdapat gejala yang disyaki sebagai tanda preeklamsia atau eklampsia, dengan pemeriksaan berikut:

 • Pemeriksaan tekanan darah.
 • Ujian darah.
 • Pemeriksaan air kencing.
 • Perkembangan janin di rahim.

Walaupun tidak ada cara yang pasti untuk mencegah preeklampsia, terdapat beberapa faktor yang menyumbang untuk mengawal tekanan darah tinggi pada kehamilan. Beberapa perkara yang boleh anda lakukan dalam kes ini, iaitu:

 • Kurangkan garam tambahan dalam makanan.
 • Elakkan pengambilan makanan goreng.
 • Tingkatkan penggunaan air, dengan minum 8-10 gelas air sehari.
 • Rehat yang cukup.
 • Bersenam secara berkala
 • Elakkan pengambilan minuman beralkohol dan kafein.

Ada kemungkinan doktor juga akan memberi anda ubat untuk diminum secara berkala. Salah satunya adalah aspirin dosis rendah, yang diberikan pada kehamilan 12 minggu atau lebih baru. Tetapi perlu diingat, jangan mengambil ubat secara sembarangan, tanpa berunding dengan doktor.

Sayangi dan jaga kehamilan dengan menjalani gaya hidup sihat. Tidak kurang pentingnya ialah melakukan pemeriksaan ginekologi secara berkala untuk mencegah keadaan berbahaya, termasuk preeklamsia dan eklampsia.