Keluarga

Kelebihan Urut Oksitosin semasa Menyusu

Urut adalah terapi kesihatan yang mana digunakan secara meluas oleh orang untuk pelbagai tujuan. Bermula dari mengatasi sakit, menghilangkan keletihan, hingga membantu mempermudah susu ibu (ASI) untuk ibu menyusu. Terutama untuk memudahkan penyusuan, urut dilakukan dengan teknik urut oksitosin.

Hormon oxytocin sangat penting untuk wanita. Hormon ini, yang dihasilkan di bahagian otak yang disebut hipotalamus, memainkan peranan utama dalam beberapa proses penting dalam kehidupan seorang wanita, termasuk proses orgasme, kelahiran anak, dan penyusuan.

Bagaimana Oksitosin Berfungsi dalam Penyusuan

Dalam proses penyusuan, bayi akan menyentuh puting ibu. Kemudian, sel-sel saraf di payudara akan menghantar isyarat ke otak untuk melepaskan oksitosin. Apabila jumlahnya meningkat, hormon ini menyebabkan kelenjar pada payudara dan saluran susu berkontraksi, dan menyalurkan susu melalui puting susu.

Anda mesti ingat bahawa oxytocin hanya membantu mengeluarkan susu ibu dari badan. Hormon ini tidak dapat mempengaruhi jumlah susu yang dihasilkan di dalam badan. Kerana, penghasilan susu ibu dalam badan dipengaruhi oleh hormon prolaktin.

Kesan Urut untuk Meningkatkan Oksitosin

Urut selepas bersalin diketahui mempunyai sejumlah manfaat, termasuk merehatkan badan, menghilangkan tekanan, mengurangkan kesakitan, meningkatkan kualiti tidur, membantu penyusuan, dan memulihkan keseimbangan hormon setelah melahirkan.

Urut oksitosin adalah salah satu teknik urut selepas bersalin yang paling banyak digunakan. Teknik mengurut ini dapat memberi rangsangan pada puting susu dan dipercayai dapat meningkatkan penghasilan susu. Ini adalah salah satu sebab mengapa urutan oxytocin dipercayai dapat membantu dalam proses penyusuan.

Terdapat kajian untuk mengukur kesan urut pada tahap oksitosin, serta hormon dan sebatian lain di dalam badan. Dalam kajian ini, darah diambil kira-kira 100 peserta dua kali, iaitu sebelum dan selepas mengurut dengan tekanan sederhana di bahagian belakang. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat peningkatan kadar oksitosin di tubuh peserta yang diurut.

Memberi Perhatian kepada Bahagian Keselamatan

Amalan mengurut dianggap agak selamat. Namun, ada beberapa keadaan yang harus dielakkan daripada mengurut, termasuk seseorang yang mengalami luka terbuka, mengalami gangguan darah, atau mengambil ubat tertentu.

Penting juga untuk memperhatikan berapa banyak tekanan yang diberikan semasa mengurut. Sekiranya urut terlalu kuat sehingga menyebabkan kesakitan, hentikan segera. Jangan biarkan urutan itu benar-benar menjadikan badan anda sakit atau lebam.

Sekiranya anda merasa perlu melakukan urutan oxytocin untuk menyokong penyusuan susu ibu, anda harus berjumpa dengan khidmat nasihat laktasi atau pakar obstetrik terlebih dahulu, untuk mendapatkan nasihat terbaik untuk penyusuan susu ibu dengan lancar.