Keluarga

Bolehkah Anda Menyusu Ketika Anda Sakit?

Sebilangan ibu mungkin merasa bimbang ketika mereka harus menyusukan bayinya ketika mereka tidak merasa sihat, kerana mereka berpendapat bahawa susu ibu mereka boleh mengandung penyakit dan dapat menjangkiti bayi. Sebenarnya, bolehkah anda menyusui ketika anda sakit?

Terdapat beberapa keadaan khas yang menghalangi ibu menyusu, misalnya jika anak itu menderita galaktosemia atau jika si ibu menderita HIV, mempunyai virus Ebola, atau mempunyai virus herpes simplex di kawasan payudara.

Kepentingan Penyusuan Susu Berterusan Semasa Anda Sakit

Seorang ibu yang sakit mungkin masih menyusukan bayinya, tetapi dengan syarat tidak mengalami keadaan yang dinyatakan di atas.

Sejak lahir hingga berusia 6 bulan, anak kecil anda hanya memerlukan susu ibu dari Busui, tanpa makanan atau minuman tambahan. Oleh itu, penyusuan susu ibu harus diteruskan walaupun keadaan Busui tidak prima.

Penyakit seperti selesema, batuk, cirit-birit, demam, sakit tekak, atau jangkitan saluran kencing tidak menjadi halangan untuk terus menyusukan bayi anda. Jangan takut bahawa susu ibu yang dimiliki Busui akan mengandungi kuman atau virus. Susu ibu masih selamat untuk diberikan kepada bayi walaupun mereka menderita penyakit ini, Macam mana boleh jadi.

Walaupun Busui sakit, tubuh Busui secara automatik akan membentuk antibodi terhadap penyakit yang dialami Busui. Antibodi ini akan masuk ke dalam susu ibu, dan ketika bayi anda menyusu, dia akan dilindungi dari penyakit yang dialami Busui.

Sekiranya apa yang dibimbangkan oleh Busui adalah kesan ubat yang diambil Busui kerana sakit, jangan risau, oke? Busui hanya perlu memberitahu doktor bahawa Busui sedang menyusu. Dengan cara itu, doktor akan memberikan ubat paling selamat untuk ibu dan bayi yang menyusu, dan ia tidak akan mempengaruhi kualiti susu ibu.

Di tengah-tengah wabak seperti hari ini, selagi keadaan masih ada, ibu yang menyusui dengan COVID-19 tidak perlu risau ketika mereka harus menyusui bayi mereka. Tidak ada bukti bahawa virus Corona dapat menular melalui susu ibu.

Selain itu, faedah untuk terus menyusui bayi jauh lebih besar daripada risiko terkena jangkitan virus Corona ketika menyusui. Namun, tentu saja, ibu harus tetap memperhatikan langkah-langkah selamat untuk menyusui anak mereka dan menerapkan protokol kesihatan COVID-19.

Petua Menyusukan Ibu dengan Selamat Semasa Anda Sakit

Walaupun masih disyorkan, terdapat beberapa petua keselamatan yang perlu dipertimbangkan oleh ibu menyusu yang sakit, termasuk:

  • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir sebelum memberi makan atau mengendalikan bayi.
  • Sekiranya terdapat gejala batuk atau bersin, sapukan etika batuk dan bersin agar tidak menyebarkan penyakit kepada bayi.
  • Hadkan hubungan fizikal dengan bayi, seperti tidak menciumnya, dan tidak menyentuh mata, hidung, atau mulut bayi sebelum mencuci tangan.
  • Utamakan penyusuan dengan susu ibu yang dinyatakan daripada menyusu secara langsung.
  • Gunakan topeng jika anda mesti berada dekat dengan bayi.
  • Jangan lupa membersihkan kawasan payudara dengan sabun dan air sebelum memberi makan bayi.
  • Jangan berkongsi peralatan makan, tuala, atau selimut dengan bayi anda semasa mereka sakit.

sekarang, sekarang tidak ada alasan untuk Busui berhenti menyusukan bayi ketika dia sakit, bukan? Selain menerapkan petua di atas, agar cepat sembuh, Busui juga harus banyak berehat, makan makanan berkhasiat, dan minum banyak air.

Sekiranya apa yang dibimbangkan oleh Busui adalah kesan ubat yang diambil Busui kerana sakit, jangan risau, oke? Busui hanya perlu memberitahu doktor bahawa Busui sedang menyusu. Dengan cara itu, doktor akan memberikan ubat paling selamat untuk ibu dan bayi yang menyusu, dan ia tidak akan mempengaruhi kualiti susu ibu.

Namun, jika keadaan Busui sangat lemah sehingga dia tidak dapat menyusui anak kecilnya, lebih baik Busui menangguhkan penyusuan secara langsung. Busui dapat memberikan susu ibu yang dinyatakan dan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.