Keluarga

Fakta Menarik Tentang Bayi dan Perkembangannya

Adakah anda tahu bahawa bayi yang baru lahir dapat mengingati bunyi? ibunya yang mana selalunya adakah dia mendengar semasa dalam kandungan? Ia luar biasa, ya?Ingin mengetahui fperbuatan yang unik lain sejauh bbayi dan kemajuan? Ayuh, menonton artikel berikut!

Kelahiran bayi bukan sahaja membawa kebahagiaan, tetapi juga banyak 'kejutan', terutama bagi ibu bapa yang menjaganya. Kejutan berkenaan dengan perkara-perkara baru yang berlaku semasa awal hidupnya di bumi.

Pelbagai Fakta Unik Mengenai Bayi

Berikut adalah beberapa fakta unik mengenai bayi baru lahir dan perkembangannya yang perlu anda ketahui:

1. Anak kecil anda belajar bercakap sejak di dalam kandungan

Bayi dapat mendengar suara ibu mereka dan bunyi lain di luar rahim dari usia 23-24 minggu di dalam kandungan. Sebenarnya, bagi kebanyakan bayi, suara ibu adalah suara kegemaran mereka. Oleh itu, tidak hairanlah bayi yang baru lahir kelihatan gembira ketika mendengar ibu mereka bercakap atau menyanyi.

Jadi, walaupun si kecil anda hanya boleh mula bercakap pada usia sekitar 1 tahun, dia sebenarnya telah belajar bercakap sejak dia di dalam kandungan, dengan mendengar suara ibu anda.

2. Bayi yang baru lahir menangis tanpa menitiskan air mata

Menangis sinonim dengan menitiskan air mata. sekarang, bayi yang baru lahir belum dapat menitiskan air mata ketika menangis. Umumnya mereka hanya mengerang dan menjerit.

Ini kerana kelenjar air mata mereka belum berkembang sepenuhnya, sehingga mereka tidak dapat mengeluarkan air mata yang cukup untuk dikeluarkan ketika menangis. Bayi baru akan menangis ketika menangis ketika berumur lebih dari 3-4 minggu.

3. Najis bayi pertama berwarna hijau gelap dan tidak berbau

Anda tidak perlu risau jika najis bayi anda berwarna hijau tua atau hampir hitam. Najis pertama bayi, yang disebut mekonium, terdiri daripada lendir, cairan ketuban, sel kulit, hempedu, dan lanugo (rambut bayi halus) yang ditelan bayi semasa dia masih dalam kandungan. Najis pertama juga tidak berbau kerana tidak ada bakteria di dalam usus.

Bakteria normal dalam usus anak kecil anda hanya mula tumbuh setelah dia mendapat susu ibu. Dalam beberapa hari setelah bayi menyusu, najis akan mulai berubah warna menjadi hijau, kuning, atau coklat, dengan tekstur dan bau yang lebih padat seperti najis biasa.

4. Bayi mempunyai tulang lebih banyak daripada orang dewasa

Bayi yang baru lahir mempunyai 300 tulang, sementara orang dewasa hanya mempunyai 206 tulang. Bilangan tulang pada bayi akan menurun seiring bertambahnya usia kerana sebilangan tulang menyatu bersama.

Contohnya, pada awal pembentukan, tengkorak bayi terdiri daripada tiga tulang yang dihubungkan oleh tulang rawan. Ini untuk memudahkan bayi keluar dari saluran kelahiran. sekarangTulang-tulang ini akhirnya akan menyatu dan membentuk satu tulang padat.

5. Bayi yang baru lahir hanya dapat melihat dengan jelas dari jarak jauh yang mana sangat tutup

Bayi yang baru lahir hanya dapat melihat objek dengan jarak 20-30 cm dari wajahnya. Di luar itu, semuanya masih kelihatan seperti bayangan samar. Ketika bayi berusia satu atau dua bulan, bayi yang baru dapat memusatkan perhatiannya pada mainan atau benda lain yang diletakkan di depan matanya.

Namun, ketika memasuki akhir bulan ke-3 atau menjelang usia 4 bulan, dia dapat melihat bentuk dan warna objek dengan lebih jelas.

6. Perut bayi yang baru lahir hanya sebesarwalnut

Inilah sebab mengapa bayi yang baru lahir memerlukan penyusuan yang kerap. Anak kecil anda tidak mempunyai cukup ruang di perutnya untuk menampung sejumlah besar susu sekaligus. Bahkan gelembung udara sedikit pun dapat mengambil ruang di perutnya. Itulah sebabnya bayi perlu dilahirkan sebelum dan selepas penyusuan.

Perut bayi akan terus tumbuh dan membesar dengan cepat sehingga seukuran telur ayam ketika berusia 2 atau 3 minggu. Untuk memenuhi keperluan pemakanan dan cecair, menyusukan bayi anda dengan kerap dan kerap, sehingga dia berumur 6 bulan.

7. Perkembangan otak bayi lelaki berbeza dengan bayi perempuan

Walaupun masih diperdebatkan, hasil penyelidikan menunjukkan bahawa otak bayi lelaki cenderung tumbuh lebih cepat daripada otak anak perempuan pada tiga bulan pertama kehidupan. Juga disebutkan bahawa bahagian otak yang tumbuh lebih cepat adalah lobus frontal yang mengawal pergerakan badan.

Sementara itu, anak perempuan yang baru lahir diketahui mempunyai deria yang lebih tajam. Mereka dapat melihat dan mendengar lebih baik daripada bayi lelaki. Bayi perempuan juga dikatakan mempunyai kemahiran bertutur yang lebih baik daripada bayi lelaki.

Walau bagaimanapun, perbezaan ini tidak semestinya menjadikan bayi lelaki dan perempuan berbeza. Pertumbuhan dan perkembangan bayi masih dipengaruhi oleh keibubapaan, pemakanan, dan interaksi antara bayi dan persekitarannya.

8. Bayi yang baru lahir akan tidur sehingga 18 jam

Sebilangan besar bayi baru lahir menghabiskan lebih banyak masa untuk tidur. Keperluan tidur setiap bayi tidak sama, tetapi rata-rata sekitar 15-17 jam sehari.

Waktu tidur bayi yang baru lahir tidak menentu dan dia boleh tidur pada bila-bila masa. Namun, ketika bayi sudah mulai belajar membezakan antara siang dan malam, dia biasanya akan lebih senang tidur di tempat di mana cahaya redup dan suasananya tenang.

Sebagai tambahan kepada fakta-fakta menakjubkan di atas, terdapat banyak lagi perkara unik dan menakjubkan mengenai bayi baru lahir. Contohnya, bayi yang baru lahir tidak dapat merasakan rasa masin sehingga berumur 5 bulan, bayi biasanya mempunyai tanda lahir, dan kebanyakan bayi yang baru lahir juga lebih suka tidur di sebelah kanan mereka.

Dalam komunikasi, bayi mempunyai banyak tipu daya untuk mendapatkan perhatian ibu dan ayah mereka, misalnya dengan menangis, mengerang, atau berbual.

Dengan mengetahui fakta unik mengenai bayi dan perkembangannya, diharapkan setiap ibu bapa dapat lebih memahami apa yang berlaku pada bulan-bulan pertama kehidupan bayi mereka di dunia, dan juga semasa proses pertumbuhan dan perkembangannya.

Sekiranya Ibu dan Ayah mendapati perkara-perkara yang membimbangkan semasa proses pertumbuhan anak kecil anda atau mengesyaki bahawa anak anda mempunyai halangan dalam pertumbuhan dan perkembangan mereka, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.