Keluarga

Mengidam Semasa Kehamilan Tidak Selalu Baik, Inilah 5 Cara Untuk Mengatasinya

Mengidam semasa mengandung sebenarnya normal. Namun, jika wanita hamil cenderung selalu ingin makan makanan yang tidak sihat, keinginan boleh berubah menjadi perkara buruk. kamu tahu.

Di Indonesia, hasrat identik dengan makanan asam, pedas dan masin, seperti mangga muda, salad buah, atau bakso. Ada juga yang lebih spesifik, seperti bakso dengan sambal pedas atau itik goreng dengan sos mangga. Ayuh, lihat apakah hasrat memang dapat dijelaskan secara perubatan dan bagaimana untuk bertindak balas terhadapnya dengan betul.

Punca Mengidam Semasa Mengandung

Pada peringkat awal kehamilan, wanita hamil mungkin merasa sakit pagi dicirikan oleh gejala mual, muntah, dan keengganan untuk makan. Selepas itu, walaupun tidak selalu berlaku, wanita hamil juga mungkin mulai mengidam.

Punca sebenar keinginan tidak diketahui secara pasti, tetapi ada beberapa tuduhan yang cuba dijelaskan oleh beberapa pakar, termasuk:

1. Budaya

Mengidam semasa mengandung boleh berlaku kerana ini adalah sesuatu yang sudah ada dan dipercayai oleh budaya tempatan. Ini kemudian menjadi cadangan dalam Bumil. Faktor budaya juga mempengaruhi jenis makanan yang biasanya diinginkan oleh wanita hamil.

2. Kekurangan nutrien

Sekiranya wanita hamil kekurangan nutrien, ini dapat menjadikan tubuh menginginkan lebih banyak makanan. Contohnya, keinginan coklat boleh disebabkan oleh kekurangan magnesium dalam tubuh wanita hamil. Kemudian, keinginan daging merah boleh menjadi tanda kekurangan protein.

3. Perubahan tahap hormon

Perubahan tahap hormon dalam badan juga dikatakan menjadi penyebab keinginan semasa mengandung. Sebabnya, perubahan hormon dapat mengubah bau dan rasa makanan. Oleh itu, semasa mengandung, wanita hamil mungkin menyukai makanan yang sebelumnya tidak disukai, atau sebaliknya.

4. Perubahan otak

Perubahan pada rahim yang berlaku secara beransur-ansur juga dapat mempengaruhi bahagian otak yang mengatur deria rasa atau lidah. Walau bagaimanapun, andaian ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Pengalihan

Mengidam juga dipercayai penyimpangan ketika wanita hamil menginginkan sesuatu yang harus dielakkan semasa mengandung, seperti kopi atau soda.

Petua untuk mengatasi keinginan semasa mengandung adalah selamat

Umumnya, keinginan tidak berbahaya sekiranya wanita hamil dapat menguruskannya dengan baik. Mengidam boleh menjadi masalah jika yang dimakan adalah makanan berkalori tinggi tetapi tidak mengandungi nutrien yang diperlukan semasa kehamilan.

Makanan ini dapat membuat wanita hamil mengalami kenaikan berat badan dan kegemukan yang terlalu banyak. Ini tentu boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan semasa kehamilan.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil agar keinginan tidak mendatangkan masalah kesihatan:

1. Biasakan sarapan

Wanita hamil lebih berisiko menjalani diet yang tidak teratur dan tidak sihat kerana perubahan tubuh yang drastik. Perubahan ini boleh mempengaruhi emosi dan keyakinan diri wanita hamil. Sekarang, Sarapan setiap hari dapat mengurangkan kemungkinan keinginan yang berlebihan.

2. Bersenam secara berkala

Selain mengatur diet, wanita hamil sebanyak mungkin juga melakukan senaman secara teratur. Ini boleh memberi kesan yang baik terhadap mood dan emosi wanita hamil. Sekarang, emosi yang stabil akan mengurangkan keinginan untuk makan makanan yang baik secara impulsif.

3. Hadkan makanan dan minuman bergula

Semasa kehamilan, seboleh mungkin hadkan pengambilan makanan dan minuman manis, terutama jika anda berisiko menghidap diabetes kehamilan.

Wanita hamil boleh mengalihkan keinginan makanan yang tidak sihat menjadi makanan yang lebih sihat. Contohnya, ketika menginginkan ais krim strawberi tinggi lemak, wanita hamil boleh memikirkan alternatif yang lebih sihat yang menyerupai makanan tersebut, seperti yogurt strawberi atau strawberi segar.

4. Elakkan jenis makanan yang berbahaya

Walaupun sangat jarang berlaku, dalam keadaan tertentu, wanita hamil dapat menginginkan makanan yang membahayakan kesihatan diri dan janin. Jenis gangguan makan ini dipanggil pica atau makan semuanya.

penghidap pica Anda boleh mendambakan semua jenis makanan yang tidak biasa dimakan, seperti krayon, detergen, kotoran, atau potongan ais dari peti sejuk.

Ini tentu boleh membahayakan janin dan harus dielakkan. Kesan yang boleh berlaku akibat dari pica antara lain, gangguan perkembangan kemahiran motorik kanak-kanak, skor IQ rendah, dan kehilangan pendengaran.

5. Perhatikan berat badan anda

Mengidam semasa mengandung bukanlah sesuatu yang dilarang, tetapi harus dibatasi. Untuk memastikan keinginan wanita hamil masih dalam had selamat, perhatikan kenaikan berat badan wanita hamil.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kelebihan berat badan semasa kehamilan dapat meningkatkan risiko komplikasi kehamilan, seperti preeklamsia.

Sekiranya berat badan wanita hamil sebelum hamil adalah ideal, kenaikan berat badan yang disyorkan semasa kehamilan adalah 11-15 kg. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil mempunyai berat badan berlebihan sebelum hamil, cubalah untuk tidak menambah berat badan melebihi 11 kg.

Dengan menguruskan keinginan semasa mengandung, wanita hamil masih boleh makan makanan sedap yang mereka inginkan tanpa menimbulkan risiko masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, jika keinginan semasa hamil mengganggu atau menyebabkan kenaikan berat badan secara drastik, disarankan untuk berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found