Kesihatan

Teknik Relaksasi untuk Mengatasi Kegelisahan

Adakah anda pernah merasa gementar ketika terpaksa bercakap di hadapan banyak orang? Ini boleh menjadi tanda bahawa anda mengalami kegelisahan. Sekiranya anda sering mengalami ini, aada baiknya anda memahami teknik relaksasi itu berkesanuntuk mengatasi kerisauan.

Kegelisahan adalah bentuk emosi yang biasanya timbul ketika berhadapan dengan situasi tertekan. Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, kegelisahan boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan seharian, bahkan pada kesihatan anda.

Apabila anda cemas, jantung anda akan berdegup lebih cepat dan tapak tangan anda akan berpeluh. Anda juga sukar untuk berkonsentrasi dan membuang air kecil dengan kerap. Untuk mengatasinya, anda boleh melakukan pelbagai teknik relaksasi.

Teknik Relaksasi untuk Mengatasi Keresahan

Teknik relaksasi adalah kaedah yang berkesan untuk mengatasi kegelisahan. Berikut adalah beberapa teknik relaksasi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan kegelisahan:

Teknik relaks bernafas

Bersantai bernafas adalah cara tercepat dan termudah untuk mengatasi kegelisahan. Caranya adalah dengan menarik nafas dalam-dalam, kemudian menghembuskan nafas perlahan-lahan melalui mulut seolah-olah hendak meletupkan belon. Lakukan teknik ini dengan irama yang stabil.

Semasa anda melakukan ini, bayangkan kegelisahan yang "menahan" di dalam badan anda mengalir keluar semasa anda menghembuskan nafas, dan ketenangan memasuki ketika anda menghirup.

Teknik relaksasi otot

Teknik relaksasi otot dilakukan dengan mengetatkan kumpulan otot tertentu selama 5-10 saat, kemudian melepaskannya secara perlahan. Semasa teknik relaksasi otot, terus bernafas dengan kerap seperti biasa. Berikut adalah teknik relaksasi otot yang boleh dilakukan mengikut lokasi otot:

  • Otot dahi, menaikkan kening setinggi mungkin.
  • Otot mata, dengan menutup mata dengan rapat.
  • Otot mulut dan pipi, tersenyum selebar mungkin.
  • Otot leher, memiringkan kepala sejauh mungkin.
  • Otot bahu, mengangkat bahu setinggi mungkin.
  • Otot perut, dengan menarik perut ke dalam.
  • Otot tangan, dengan penumbuk yang tertutup rapat.
  • Otot kaki, dengan menarik jari kaki ke arah tulang kering.

Teknik relaksasi otot ini disebut kelonggaran otot progresif. Jangan lupa berhenti sebentar 5-10 saat sebelum bergerak ke otot yang lain. Sekiranya anda merasa sakit atau tidak selesa, elakkan otot anda tegang.

Dua teknik relaksasi dapat dilakukan secara berurutan, iaitu dengan melakukan teknik relaksasi pernafasan terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan teknik relaksasi otot. Teknik relaksasi juga dapat dilakukan secara berkala untuk mengatasi kegelisahan, misalnya sebelum melakukan aktiviti, sebelum tidur, atau bahkan di luar aktiviti.

Sekiranya kedua-dua teknik relaksasi tersebut tidak dapat menghilangkan kegelisahan atau jika kegelisahan yang anda rasakan telah mengganggu aktiviti anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri supaya rawatan khas dapat diberikan.

 Ditulis oleh:

Yoana Theolia Angie Yessica, M.Psi, Ahli Psikologi

(ahli psikologi)