Keluarga

Kepentingan Tempat Letak Kereta Bayi untuk Memandu Dengan Selamat Dengan Anak Kecil Anda

Untuk memandu dengan selamat, hmenggunakan tali pinggang keledar tidak sesuai untuk bayi.Oleh itu, perlu tempat duduk kereta bayi atau kerusi keretayang manatelah masukreka bentuk khas, mengikut ukuran dan berat bayi. Lihat penjelasan yang lebih lengkap dalam artikel ini.

Berpasangan bayi tali pinggang keledar standard yang sudah dipasang di dalam kereta atau membawa bayi bukanlah pilihan yang tepat, bahkan di tempat duduk belakang. Ini masih meletakkan bayi berisiko mengalami kecederaan maut dalam kemalangan.

Kepentingan Menggunakan Tempat Letak Kereta Bayi

memakai tali pinggang keledar yang sepatutnya untuk orang dewasa boleh menyebabkan kecederaan pada bayi, terutama pada dada dan perut, sekiranya berlaku kemalangan. Sementara itu, memeluk bayi boleh meningkatkan risiko bayi tergelincir dari tangan, terjepit, memukul bayi papan pemuka, tersekat di poket udara, atau melambung ke kaca depan.

Oleh itu, untuk perlindungan terbaik bagi bayi di dalam kereta, sangat digalakkan bagi ibu bapa untuk mempunyai tempat duduk kereta bayi khas. Sebenarnya, kanak-kanak sebenarnya dikatakan selamat untuk digunakan tali pinggang keledar biasanya ketika dia berumur 10–12 tahun. Walaupun begitu dia masih memerlukan penggalak atau pemegang agar tali pinggang keledar berada di kedudukan yang betul.

Selain itu, tubuh bayi cenderung mudah terkena renjatan kecil, terutama jika berlaku kemalangan. Tempat duduk kereta bayi dapat menyokong kepala, leher dan tulang belakang kanak-kanak dengan lebih baik, jadi ini dapat mengurangkan risiko kecederaan sekiranya berlaku kejutan kecil atau kejutan besar.

Dalam satu kajian didapati bahawa tempat duduk kereta bayi dapat mengurangkan risiko kecederaan serius lebih dari 70% pada kanak-kanak lebih muda dari 1 tahun dan lebih dari 50% pada kanak-kanak berumur 2-4 tahun. Kerusi ini juga dapat mengurangkan risiko anak jatuh dan mati dalam kemalangan.

Memilih dan Meletakkan Tempat Duduk Kereta Bayi

Semasa anda hendak membeli tempat duduk kereta untuk bayi, anda mesti membeli tempat duduk yang sesuai dengan usia, ketinggian, dan berat badan anak kecil anda. Walau bagaimanapun, beberapa jenis tempat duduk bayi dapat disusun semula agar sesuai dengan ketinggian dan kenaikan berat badan anak. Apa sahaja jenisnya, pastikan ia memenuhi standard keselamatan.

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih tempat duduk kereta untuk anak kecil anda:

  • Perhatikan kapasiti maksimum kerusi. Jangan letakkan anak di kerusi yang tidak sesuai dengan berat dan tinggi badannya.
  • Pastikan tali pinggang keledar bawah berjalan di antara paha dan perut, bukan perut, sementara tali pinggang atas melintasi dada, bukan leher.
  • Pastikan tempat duduk bayi mempunyai label pensijilan ujian keselamatan.
  • Pilih tempat duduk mengikut jenis tempat duduk menghadap belakang atau kerusi yang terbalik ke belakang.
  • Lebih baik membeli tempat duduk kereta bayi baru, daripada menggunakan yang terpakai, kecuali jika anda dapat memastikan semua cangkuk dan tali pinggang di tempat duduk masih berfungsi dengan baik.

Setelah memilih tempat duduk kereta bayi yang betul, anda juga perlu meletakkan tempat duduk ini dengan betul. Perhatikan perkara berikut:

  • Ikuti arahan di manual pemasangan tempat duduk kereta bayi anda dan manual pengguna kereta anda.
  • Tempat duduk kereta bayi hendaklah sentiasa diletakkan di bahagian belakang.
  • Menghadap kerusi ke arah belakang.
  • Setelah dipasang, pastikan tempat duduk kereta bayi tidak bergoyang-goyang ke belakang.
  • Cuba letakkan anak kecil anda di tempat duduk kereta yang telah dipasang dan pastikan keselamatan di tempat duduk dapat dilekatkan dengan kuat ke badan.

Semasa menaiki anak kecil anda, berhati-hati dan awasi pergerakan mereka secara berkala melalui cermin spion dalam atau cermin penglihatan belakang. Selain itu, cubalah untuk tidak memandu sendirian sehingga seseorang menemani anak kecil anda di tempat duduk belakang semasa perjalanan.

Walaupun anda mesti memandu sendiri, disarankan meletakkan barang peribadi seperti beg di antara tempat duduk belakang, sehingga anda akan membuka tempat duduk belakang ketika anda keluar dari kereta. Perkara ini perlu dilakukan untuk mengurangkan risiko bayi ditinggalkan sendirian di dalam kereta kerana tidak memberi tumpuan atau lupa.