Kehidupan yang sihat

Kenali Tanda Pasangan Anda Berbohong kepada Anda

Sebilangan orang seringkali tidak menyedari dia dibohongi oleh pasangannya. Tetapi dengan belajar mengenali tanda-tanda pasangan anda berbohong, anda dapat mengetahui apakah pasangan anda mengatakan yang sebenarnya atau tidak.

Kadang-kadang kita merasakan bahawa kita dibohongi oleh rakan kita, kerana sikap dan kata-kata mereka pelik atau berbeza dari biasanya. Tetapi sebelum menuduh perkara yang salah, adalah idea yang baik untuk mengkaji tanda-tanda pasangan anda berbohong.

Berdasarkan hasil penyelidikan, memerlukan banyak tenaga dan berfikir untuk berbohong, yang akhirnya akan mempengaruhi pergerakan seseorang. Inilah sebabnya, penyelidik mendedahkan bahawa bahasa badan boleh menjadi tanda seseorang menyembunyikan sesuatu dari orang lain.

Tanda Pasangan Berbohong

Terdapat beberapa tanda khas, baik verbal (kata) dan nonverbal (bahasa badan), yang sering dilakukan oleh seseorang yang berbohong. Tanda-tanda ini adalah:

1. Elakkan khubungan mata

Seseorang yang berbohong biasanya dilihat dari mata yang tidak jelas arah pandangannya. Dia juga akan dilihat mengelakkan kontak mata secara langsung dengan orang lain. Contohnya, pasangan anda sering melihat jam tangannya atau ke arah lain, seolah-olah dia ingin mengakhiri perbualan dengan anda.

2. Terlalu banyak saatail

Kadang kala, kerana berusaha bersungguh-sungguh untuk meyakinkan pasangan mereka atau mengalihkan percakapan, seseorang akan mengatakan perkara yang tidak begitu penting dan menjelaskan perkara yang tidak diminta.

3. Perubahan suara dan ekspresi

Suara, kata-kata, dan bahasa badan kita diprogram agar selaras. sekarangSekiranya anda mendapati terdapat perbezaan antara perkara ini pada pasangan anda, mungkin dia berbohong.

Contohnya, ketika dia menjawab "ya", tetapi menggelengkan kepalanya atau dia menjawab soalan anda dengan nada suara yang tinggi. Ia juga dapat dikenali dengan nada suaranya yang terlalu rendah, tetapi ucapannya cepat, ditambah dengan ekspresi panik di wajahnya atau bahkan kelihatan bosan.

4. Berfikir dengan bersungguh-sungguh

Umumnya, seseorang yang mengatakan yang sebenarnya tidak mengalami kesukaran untuk mengingati peristiwa atau peristiwa dan situasi. Sebaliknya, seseorang yang cuba menyembunyikan sesuatu nampaknya banyak berfikir untuk membuat cerita palsu.

Ketika diminta untuk mengulang pernyataan mereka secara terbalik, alias dari akhir hingga awal kejadian, seringkali orang yang berbohong kelihatan ragu-ragu atau benar-benar memberikan maklumat yang berbeza dari kisah yang diceritakan sebelumnya. Dan kadang-kadang, daripada berfikir dengan lantang, mereka mudah berfikir untuk melupakan.

5. Nampak gelisah dan menjauhkan diri dari orang lain

Apabila mereka takut sesuatu yang mereka sembunyikan akan terungkap, seseorang akan kelihatan gelisah dan ingin menjauhkan diri dari orang yang mereka ajak bicara. Contohnya, pasangan anda dilihat memiringkan kepala ke belakang semasa bercakap dengan anda, mengetuk kaki, menggigit bibir, atau mengangkat dan bermain dengan sesuatu di tangan mereka.

Apabila ditanya mengenai tingkah lakunya yang berubah-ubah, atau jika anda membincangkan topik yang berkaitan dengan perselingkuhan, pasangan anda mungkin akan menjauhkan diri dan segera menukar subjeknya.

Namun, anda perlu memahami bahawa beberapa tanda di atas hanyalah petunjuk, bukan kaedah yang pasti untuk menentukan sama ada pasangan anda berbohong.

Kebiasaan berbohong orang juga berbeza, jadi penting untuk dapat membezakan antara tingkah laku mereka ketika mereka berbohong dan ketika mereka mengatakan yang sebenarnya.

Sekiranya anda mengesyaki pasangan anda berbohong, lebih baik berbincang dengannya. Mungkin dia mempunyai alasan tertentu mengapa dia melakukan ini, atau dia benar-benar mengatakannya seperti itu.

Sekiranya anda merasakan anda mengalami situasi sukar atau mempunyai masalah dalam rumah tangga, anda dan pasangan anda boleh berjumpa pakar psikologi untuk sesi kaunseling perkahwinan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found