Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Bentonite Clay untuk Kesihatan

Manfaat tanah liat bentonit untuk kesihatan kulit telah lama dikenali. Namun, tahukah anda? Selain kulit, tanah liat bentonit Ia juga sering digunakan untuk merawat beberapa masalah kesihatan. Lihat penjelasan yang lebih lengkap dalam artikel ini.

Tanah liat Bentonit adalah sejenis tanah liat yang terbentuk dari abu gunung berapi. Tidak seperti tanah liat biasa, tanah liat bentonit mengandungi ion yang membuatnya bermuatan negatif sehingga memiliki kemampuan menyerap toksin yang mengandung ion positif, melegakan keradangan, dan membunuh bakteria.

Kelebihan Bentonite Clay

Berikut adalah beberapa faedahnya tanah liat bentonit untuk kesihatan anda boleh mendapatkan:

1. Atasi kulit dan jerawat yang berminyak

Tanah liat Bentonit dapat menyerap kotoran dan sebum (minyak) dari permukaan kulit dengan baik, dan mempunyai sifat anti-radang. Berkat kemampuan ini, tanah liat bentonit sangat baik digunakan sebagai topeng muka untuk merawat kulit berminyak dan jerawat.

2. Membantu menyembuhkan masalah kulit

Tanah liat Bentonit Ia juga dapat membantu menyembuhkan jangkitan kulit, reaksi alergi, dermatitis, dan ruam lampin. Bukan itu sahaja, tanah liat bentonit malah boleh dijadikan pelindung matahari untuk melindungi kulit dari sinaran ultraviolet yang boleh mencetuskan barah kulit.

3. Mengekalkan rambut yang sihat

Apabila disapu pada rambut, tanah liat bentonit kononnya dapat membantu menambahkan kelembapan pada rambut sehingga berpotensi mengatasi kulit kepala kering, rambut kering, kusut, dan rosak, dan mengembalikan kilauan rambut. Lain daripada itu, tanah liat bentonit Ia juga dapat digunakan untuk menyerap kotoran dan minyak dari kulit kepala.

4. Menghilangkan toksin dari badan

Kerana ia mempunyai penyerapan yang baik, tanah liat bentonit difikirkan untuk membantu menghilangkan toksin (detoksifikasi)) dari badan, seperti racun aflatoksin yang berbahaya bagi hati.

Tanah liat Bentonit Ia juga dianggap dapat membantu merawat keracunan racun perosak dan keracunan logam. Walau bagaimanapun, faedah ini masih memerlukan ujian klinikal yang lebih mendalam.

5. Melegakan simptom sindrom iritasi usus (IBS)

Beberapa kajian menunjukkan bahawa tanah liat bentonit diberikan secara lisan (ditelan) dianggap dapat melegakan kekejangan perut, kembung, cirit-birit, dan / atau sembelit kerana sindrom iritasi usus (IBS). Walaupun begitu, faedahnya tanah liat bentonit dalam kes ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Selain yang disebutkan di atas, beberapa pakar juga mengkaji faedahnya tanah liat bentonit yang lain, seperti meningkatkan kesihatan gigi dan ginjal, mengoptimumkan proses pembekuan darah, meningkatkan sistem imun, untuk merawat barah.

Tanah liat Bentonit umumnya selamat untuk digunakan pada kulit badan, kulit kepala, dan rambut. Walau bagaimanapun, semasa anda ingin mencubanya, anda harus menggunakan sedikit pada kulit terlebih dahulu, kemudian tunggu 1 hari untuk melihat apakah ada kesan sampingan yang muncul.

Sekiranya ternyata kesan sampingan berlaku, seperti gatal, kemerahan, atau ruam, hentikan penggunaannya dengan segera tanah liat bentonit. Selain itu, jika anda mempunyai kulit kepala yang sensitif, disarankan untuk tidak menggunakannya tanah liat bentonit.

Sekiranya anda ingin mengambil kesempatan tanah liat bentonit dalam bentuk makanan tambahan sebagai rawatan alternatif, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda. Adalah sangat penting untuk mengetahui keberkesanan dan keselamatan tanah liat bentonit mengikut keadaan anda.