Kehidupan yang sihat

Cara Mengecilkan Punggung Melalui Pembedahan Liposuction

Sebilangan wanita mungkin merasa kurang yakin kerana mempunyai pantat yang besar. Untuk meningkatkan penampilan mereka, mereka mungkin juga mencuba pelbagai kaedah, salah satunya adalah operasi sedot lemak.

Cara mengecilkan punggung besar sebenarnya boleh dilakukan secara semula jadi, iaitu dengan melakukan senaman aerobik, senaman HIIT, latihan kekuatan otot di punggung dan pelvis, dan diet.

Namun, kerana kaedah ini memerlukan masa yang lama untuk menghasilkan hasil, sebilangan wanita lebih suka cara segera untuk melakukan pembedahan sedot lemak atau sedot lemak.

Tahu Liposuctiondan persiapan

Liposuction adalah pembedahan sedot lemak yang dapat dilakukan pada beberapa bahagian badan, seperti lengan, perut, paha, dan punggung. Tindakan ini bertujuan untuk mengurangkan tisu lemak yang menjadikan bahagian badan kelihatan besar dan kurang berkadar.

Sekiranya anda ingin mengurangkan pantat anda dengan cara ini, adalah penting untuk berjumpa dengan pakar bedah plastik terlebih dahulu. Ini supaya doktor dapat memeriksa keadaan kesihatan umum anda dan menentukan sama ada anda cergas dan bersedia menjalani pembedahan sedot lemak.

Anda mungkin tidak disyorkan untuk menjalani pembedahan sedot lemak jika anda mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti penyakit jantung, diabetes, atau sistem imun yang lemah (imunodefisiensi).

Setelah doktor menyatakan anda sesuai dan boleh menjalani sedot lemakAnda juga mungkin diminta untuk mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) dan pengencer darah, sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum sedot lemak selesai.

Doktor juga boleh meminta anda menghentikan tabiat tertentu, seperti merokok atau minum alkohol, sehingga prosedurnya dapat dilakukan sedot lemak dapat berjalan dengan lancar.

Prosedur Semasa Liposuction

Operasi sedot lemak boleh mengambil masa 1−3 jam. Berikut adalah langkah-langkah yang diambil oleh doktor semasa prosedur sedot lemak untuk mengurangkan pantat:

 • Doktor akan memulakan dengan melukis dan menandakan sempadan kawasan badan di mana liposuction akan dilakukan.
 • Doktor memberikan anestesia atau anestesia dalam bentuk anestesia umum atau serantau. Anestesia am akan membuatkan anda tertidur sedot lemak dilakukan, sedangkan anestesia wilayah hanya membuat separuh badan dibius dan anda akan terjaga semasa operasi.
 • Setelah anestetik mula berfungsi, doktor akan mula memusnahkan tisu lemak menggunakan laser, getaran gelombang bunyi frekuensi tinggi, atau dengan air tekanan tinggi. Proses ini dijalankan pada peringkat persediaan, untuk memudahkan proses sedot lemak.
 • Apabila tisu lemak mula pecah dan pecah, doktor kemudian akan membuat beberapa sayatan kecil di kulit pesakit untuk memasukkan tiub khas. Melalui tiub ini, doktor akan menyedut tisu lemak.

Selepas proses sedot lemak selesai, tisu lemak berlebihan di kawasan punggung hilang. Walau bagaimanapun, selama beberapa hari hingga beberapa minggu selepas pembedahan, anda mungkin mengalami kesan sampingan, seperti bengkak dan lebam, di sekitar punggung.

Selain itu, bahagian badan yang telah disedot lemak juga boleh kelihatan lebih longgar. Biasanya kulit akan kembali tegang dalam beberapa bulan selepas pembedahan sedot lemak.

Risiko Operasi Liposuction

Liposuction cukup selamat untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, seperti prosedur perubatan atau pembedahan lain, sedot lemak juga mempunyai risiko. Berikut adalah beberapa risiko kesan sampingan sedot lemak apa yang penting untuk anda ketahui:

 • Bengkak, secara amnya secara beransur-ansur hilang dalam masa 6 bulan
 • Kesakitan selepas operasi
 • Kemunculan parut dan lebam
 • Mati rasa, biasanya hilang dalam masa 6-8 minggu
 • Pelepasan cecair dari sayatan dan keradangan saluran darah
 • Kesan sampingan anestesia, seperti loya, pening, dan sakit kepala

Komplikasi Liposuctionyang mana Mungkin berlaku

Dalam kes tertentu, sebilangan pesakit mungkin mengalami komplikasi setelah menjalani sedot lemak untuk mengecilkan punggung, seperti:

 • Pendarahan di bawah kulit (hematoma)
 • Mati rasa atau mati rasa di kawasan yang dikendalikan
 • Jangkitan
 • Penyumbatan aliran darah (trombosis)
 • Kerosakan organ dalaman, seperti embolisme paru atau penumpukan cecair di paru-paru (edema paru)
 • Hasil operasi tidak sekata atau menjadikan pantat kelihatan kurang simetri dan berkadar
 • Perubahan warna kulit di kawasan sedot lemak

Walaupun pembedahan sedot lemak berkesan untuk membuang lemak di dalam badan, ingatlah bahawa pembedahan sahaja tidak cukup untuk menjaga kesihatan badan anda.

Agar tisu lemak tidak terkumpul kembali di punggung dan mengganggu penampilan, anda juga masih perlu bersenam secara teratur dan menjaga diet yang sihat.

Sekiranya anda berhasrat untuk memilih sedot lemak sebagai kaedah utama untuk mengecilkan punggung, berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui keselamatan prosedur ini pada keadaan kesihatan anda.