Kesihatan

Bilakah Prosedur Pengekstrakan Pena Diperlukan?

Pen adalah salah satu jenis implan yang digunakan untuk memperbaiki kerosakan tulang, misalnya ketika tulang retak atau tulang patah. Pena dirancang untuk kekal di dalam badan selama-lamanya, tetapi ada beberapa keadaan yang menjadikan prosedur pena perlu dilakukan.

Pena yang digunakan biasanya logam. Pena ini berfungsi untuk membantu tulang yang patah kembali ke kedudukan yang betul. Menggunakan pen pada tulang yang patah tidak membantu tulang untuk sembuh lebih cepat. Pena lebih berfungsi untuk menahan tulang pada kedudukan yang betul semasa tempoh penyembuhan.

Panjang proses penyembuhan tulang yang patah boleh berbeza-beza. Umumnya, orang muda pulih lebih cepat daripada orang tua. Pengambilan nutrien juga mempengaruhi panjang penyembuhan tulang. Namun, secara umum, proses penyembuhan patah tulang rata-rata adalah 6-8 minggu.

Sebab Mengapa Prosedur Pengekstrakan Pena Perlu Dilakukan

Pena direka untuk kekal di dalam badan selama-lamanya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, komponen logam pen dapat merengsakan tisu di sekitarnya, menyebabkan radang sendi dan komplikasi lain.

Terdapat beberapa keadaan di mana pembuangan pen perlu dilakukan, iaitu:

  • Pena menyebabkan pengguna mengalami alahan, patah tulang, atau gangguan tulang yang lain.
  • Pena ditanam pada anak kecil. Dalam keadaan ini, pen perlu dikeluarkan untuk mengelakkan gangguan pertumbuhan tulang.
  • Pesakit meminta pen dikeluarkan, misalnya kerana takut menyebabkan masalah jika melalui alat pengesan logam semasa pemeriksaan keselamatan.

Terdapat beberapa tanda yang menunjukkan masalah pada pena logam, termasuk:

  • Sakit di tempat pena dipasang
  • Rasa tidak selesa, contohnya geseran pena di bawah kulit

Pembuangan atau penghapusan pen dapat mengurangkan gejala di atas, melegakan kesakitan, dan meningkatkan fungsi pergerakan dan fungsi tulang. Dengan cara ini, pesakit dapat berfungsi dengan normal.

Bagaimana Prosedur Pengekstrakan Pena Dilakukan?

Kedua-dua penyingkiran pen dan penyisipan pen adalah sebahagian daripada pembedahan ortopedik dan dilakukan oleh pakar ortopedik (doktor ortopedik). Sebelum pembedahan pembuangan pen dilakukan, pesakit akan dibius, sama ada anestesia tempatan atau umum. Di bawah anestesia umum, pesakit akan tertidur semasa operasi.

Dalam operasi ini, pakar bedah akan membuka kulit melalui sayatan lama atau membuat sayatan baru. Doktor akan membuang sebarang tisu parut yang terbentuk di sekitar pena, tetapi akan mengekalkan struktur penting. Selepas itu, doktor akan mengeluarkan pen.

Semasa pembedahan, doktor juga dapat melakukan tindakan lain jika diperlukan. Sebagai contoh, pakar bedah boleh mengeluarkan tisu yang dijangkiti. Sekiranya tulang belum sembuh, prosedur tambahan juga boleh dilakukan, seperti prosedur cantuman tulang.

Akhirnya, doktor akan menjahit sayatan pembedahan pada kulit, kemudian membalutnya dengan pembalut. Doktor boleh menetapkan ubat oral dalam bentuk antibiotik untuk mencegah jangkitan dan ubat sakit untuk mengurangkan kesakitan selepas pembedahan.

Sebelum membuat keputusan untuk membuang pena, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor ortopedik. Doktor akan mempertimbangkan faedah dan risiko prosedur ini, serta memeriksa sama ada tulang anda telah sembuh dengan betul, dengan mengambil kira lokasi dan keparahan patah tulang, serta usia dan pengambilan makanan anda.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, Sp.B, FINACS

(Pakar Bedah)