Keluarga

Cara Membincangkan Haid dengan Kanak-kanak

Kebanyakan kanak-kanak merasa takut dan keliru pada kali pertama mereka mengalami haid. Nah, ketakutan ini boleh dicegah sekiranya ibu telah menjelaskan perkara-perkara yang berkaitan dengan akil baligh dan haid sejak usia dini kepada anak-anak. Bagaimana untuk? Cari di sini, ayuh!

Biasanya, pada usia 6-7 tahun, kanak-kanak sudah mengetahui tentang haid dan mungkin mula ingin tahu. Ibu boleh mula memberi pengetahuan tentang haid pada usia ini. Dengan begitu, kelak anak itu tidak akan terkejut lagi apabila dia mengalami haid pertamanya, iaitu sekitar usia 12 tahun.

Petua Memberi Penjelasan kepada Kanak-kanak

Bercakap mengenai haid dengan anak anda boleh dimulakan dengan melontarkan pernyataan untuk menimbulkan rasa ingin tahu mereka, seperti, “Apabila anda dewasa anda akan menjadi seperti Mama. Akan ada perubahan tertentu dalam badan anda. Salah satunya adalah haid. "

Agar tidak keliru dalam menjelaskan haid kepada anak-anak, berikut adalah beberapa panduan yang boleh anda gunakan untuk memulakan perbualan, termasuk:

1. Bercakap secara beransur-ansur pada masa yang berlainan

Topik mengenai haid dan pendidikan seksual bukanlah topik yang dapat diselesaikan dalam satu perbualan, Bun. Ibu perlu melakukannya secara beransur-ansur agar anak tidak terbeban dengan maklumat baru ini.

2. Bercakap dengan nada positif

Menstruasi berkait rapat dengan darah, jadi anak mungkin takut ketika mendengar maklumat ini. Walau bagaimanapun, anda boleh membimbing cara anak anda melihat haid. Jelaskan secara positif bahawa haid adalah proses semula jadi yang berlaku pada setiap wanita.

3. Sesuaikan dengan usia

Sesuaikan kandungan ucapan ibu dengan usia dan pengetahuan anak. Contohnya, dia berumur 6 tahun dan menjumpai pembalut di almari, jelaskan bahawa anda menggunakannya ketika anda sedang haid.

Semasa anak anda mencapai usia baligh, misalnya 10 tahun, anda boleh mula menerangkan secara khusus tentang bagaimana pembalut berfungsi atau bagaimana menggunakannya.

4. Elakkan hanya memberi video atau buku mengenai haid

Terdapat banyak buku atau video yang menerangkan proses haid atau bagaimana organ pembiakan berfungsi. Walau bagaimanapun, kanak-kanak mungkin mempunyai banyak soalan yang tidak dijawab hanya dari menonton dan membaca.

Oleh itu, adalah penting untuk menemani anak sambil menonton video atau membaca buku supaya ibu dapat membincangkannya setelah selesai.

5. Bercakapbetul juga kepada budak lelaki

Bukan hanya kanak-kanak perempuan, kanak-kanak lelaki juga perlu dijemput untuk membincangkan haid. Ibu boleh bercakap dengan mereka dengan cara yang serupa dengan anak perempuan. Pengetahuan ini diperlukan agar mereka memahami apa yang dilalui oleh rakan, saudara perempuan dan ibu mereka setiap bulan.

Pelbagai Soalan Mengenai Haid

Walaupun anda mengalaminya setiap bulan, anda mungkin keliru ketika bayi anda mengemukakan soalan. Berikut adalah beberapa soalan mengenai haid yang sering diajukan oleh anak-anak beserta contoh jawapannya:

1. Apa itu haid?

"Menstruasi atau haid berdarah dari faraj kerana dinding rahim ditumpahkan. Sejak seorang wanita dewasa, rahim akan bersiap sedia untuk menerima bayi. Namun, apabila tidak ada bayi, lapisan rahim akan hilang dan kemudian tumbuh semula untuk menyiapkan diri untuk bulan berikutnya. "

2. Bilakah saya akan mempunyai haid saya?

"Setiap wanita boleh mempunyai masa yang berbeza. Biasanya, haid bermula pada usia 10-15 tahun. Nah, ada tanda-tanda yang boleh dijadikan penanda aras bahawa tempoh anda sudah hampir. Menstruasi biasanya berlaku 2 tahun selepas payudara anda mula tumbuh dan 1 tahun selepas anda mengalami keputihan. "

3. Mengapa hanya wanita yang mempunyai tempoh?

"Tubuh wanita dan lelaki berbeza. Wanita mempunyai rahim, sehingga mereka dapat menstruasi dan melahirkan bayi. Sekarang, lelaki tidak mempunyai rahim, jadi mereka tidak boleh haid atau mengandung dan melahirkan bayi. "

4. Apa itu PMS?

"Sindrom Pramenstruasi" (PMS) biasanya berlaku beberapa hari sebelum haid. Semasa PMS anda boleh mengalami beberapa gejala, seperti putus asa, emosi mudah, kesedihan, atau kegelisahan. Namun, tidak semua wanita mengalami gejala PMS. "

5. Berapa banyak darah yang biasanya keluar semasa haid?

"Mungkin anda akan merasakan banyak darah keluar. Namun, darah yang keluar setiap hari biasanya hanya 3-5 sudu besar. Walaupun ini hanya bertahan selama 3-5 hari. "

6. Kok, Saya tidak mempunyai haid?

"Biasanya haid pertama berlaku pada usia 12 tahun. Namun, kadang-kadang ada yang mengalaminya sedikit lebih cepat atau lebih perlahan. Kedua-duanya masih normal. Jadi tidak perlu risau, oke? "

7. Adakah perlukah saya berhenti bekerja?

“Sepanjang tempoh anda, anda bebas melakukan aktiviti biasa. Yang penting anda menggunakan tuala wanita dan pakaian yang selesa. Walau bagaimanapun, sebilangan orang boleh mengalami kesakitan haid yang tidak dapat ditanggung. Sekiranya anda mengalaminya, anda boleh memberitahu Ibu dan berehat. "

Membincangkan haid dengan anak-anak boleh menjadi sukar bagi sesetengah ibu bapa. Ini adalah perkara biasa. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh melewatkan perbualan ini jika anda menghadapi masalah, kerana topik ini sangat penting untuk dia kuasai.

Anda boleh meminta bantuan guru sekolah, doktor, jururawat, atau ahli keluarga anda yang mungkin dapat menyampaikan maklumat ini dengan lebih baik. Jangan malu, ya, Bun, kerana ini untuk kebaikan bayi anda.

Jadi, jangan takut untuk membicarakan haid dengan anak anda, agar mereka tidak keliru dan bersedia ketika mengalaminya. Kepada anak lelaki, Ibu juga perlu membicarakan perkara ini supaya dia dapat menghormati kakak atau rakan perempuannya yang tidak mengambil bahagian dalam aktiviti tertentu kerana mereka sedang haid.