Kesihatan

Hati-hati dengan Penyakit Mata pada pesakit kencing manis

Gula darah tinggi yang tidak terkawal pada pesakit diabetes boleh menyebabkan pelbagai penyakit mata. Sekiranya tidak dirawat lebih awal, keadaan ini mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan masalah penglihatan. Sebilangan diSebahagian daripada mereka bahkan boleh menyebabkan kerosakan mata kekal.

Dalam jangka pendek, kadar gula dalam darah yang tinggi boleh menyebabkan perubahan bentuk lensa mata. Ini boleh menjadikan penglihatan kabur.

Sekiranya dibiarkan lama, gula darah akan merosakkan saluran darah dan saraf di retina, menyebabkan kebutaan. Oleh itu, selain mendapatkan rawatan biasa, pesakit kencing manis sangat disarankan untuk kerap mengunjungi pakar oftalmologi.

Pelbagai Penyakit Mata pada pesakit diabetes

Berikut adalah beberapa penyakit mata yang biasa dialami oleh pesakit diabetes.

1. Penglihatan kabur

Tahap gula darah yang tinggi menjadikan lensa mata membengkak ke titik di mana ia mengganggu kemampuan mata untuk melihat. Untuk membetulkannya, gula darah mesti kembali ke tahap normal, iaitu antara 70 mg / dL hingga 130 mg / dL sebelum makan, dan kurang dari 180 mg / dL selama satu atau dua jam setelah makan.

Sekiranya anda menghidap diabetes dan terdapat aduan gangguan penglihatan atau penglihatan kabur, segera berjumpa doktor. Ini boleh menjadi gejala penyakit mata akibat komplikasi diabetes.

2. Katarak

Semua orang berisiko terkena katarak, tetapi orang yang menghidap diabetes cenderung mengalaminya lebih awal dan dapat memburuk dengan cepat.

Katarak menjadikan lensa mata kelihatan keruh seperti ditutupi kabus putih. Penyakit mata pada pesakit kencing manis dapat diatasi dengan pembedahan, yaitu mengganti lensa mata yang rusak dengan lensa mata buatan.

3. Glaukoma

Glaukoma adalah penyakit mata yang juga boleh timbul akibat komplikasi diabetes. Glaukoma berlaku apabila cairan di mata tidak dapat mengalir dengan baik, menyebabkannya menumpuk dan meningkatkan tekanan pada bola mata.

Akibatnya, saraf dan saluran darah mata dapat rusak akibat tekanan cairan, dan menyebabkan gangguan penglihatan.

Diabetes yang tidak terkawal juga berisiko menyebabkan penderita mengalami pembentukan saluran darah baru di iris (bahagian mata yang berwarna). Akibatnya, cairan mata akan meningkat, dan meningkatkan tekanan di dalam mata.

4. Retinopati diabetes

Untuk dapat melihat dengan baik, retina mata memerlukan bekalan darah yang mencukupi. Pada orang yang menghidap diabetes, kadar gula darah tinggi dari masa ke masa dapat merosakkan saluran darah ini dan menyebabkan masalah retina. Keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan jika dirawat terlalu lewat.

Retinopati diabetes biasanya memerlukan beberapa tahun untuk mengancam penglihatan. Semakin lama seseorang menghidap diabetes, semakin besar kemungkinan mereka menghidap penyakit mata ini, terutama jika kadar gula darah tidak dikawal dengan ubat.

Bagi penghidap diabetes, jangan lupa minum ubat secara berkala dan berjumpa dengan doktor mengikut jadual. Untuk menjaga kesihatan mata, pesakit diabetes perlu menjalani pemeriksaan mata secara berkala kepada pakar oftalmologi setiap 1 hingga 2 tahun. Wanita yang merancang untuk hamil atau hamil dan mempunyai sejarah diabetes juga perlu menjalani pemeriksaan mata.

Sekiranya anda telah didiagnosis menghidap diabetes, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi jika penglihatan anda tiba-tiba kabur, anda merasa seperti ada "lubang", anda merasa ada cahaya, silau, atau ada bintik hitam (floaters). Semakin awal pemeriksaan dilakukan, semakin cepat penyakit mata pada pesakit diabetes dapat dirawat.