Keluarga

Bahaya di Sebalik Rongga pada Kanak-kanak

Rongga pada kanak-kanak tidak boleh dipandang rendah, ya, Bun. Sebabnya bukan sahaja boleh menyebabkan rasa sakit atau kehilangan gigi, tetapi juga bahaya lain yang lebih serius. Ayuh, ketahui apakah bahaya yang boleh bersembunyi akibat rongga.

Makanan dan minuman manis sering tidak dapat dipisahkan dari kanak-kanak. Sekiranya pengambilan makanan dan minuman jenis ini tidak disertakan dengan kebersihan mulut yang baik, kanak-kanak lebih berisiko mengalami pelbagai masalah pergigian. Salah satunya adalah rongga.

Serpihan makanan yang tersekat pada gigi boleh menjadi sumber makanan bagi bakteria. Oleh itu, bakteria berkumpul di sana, membentuk plak, kemudian memakan sisa makanan dan mengubahnya menjadi asid. Secara beransur-ansur, asid yang dihasilkan oleh bakteria ini akan mengikis lapisan luar gigi (enamel) dan membentuk lubang.

Bahaya Yang Boleh Dialami oleh Kanak-kanak Kerana Rongga

Rongga sering dianggap perkara biasa pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mereka, kamu tahu, Roti. Berikut adalah bahaya rongga pada kanak-kanak yang harus anda ketahui:

1. Sakit gigi

Biasanya, sakit gigi tidak dirasakan ketika lubang pada gigi baru terbentuk. Kesakitan yang teruk pada gigi biasanya berlaku apabila rongga bertambah besar dan telah mempengaruhi saraf. Kesakitan yang timbul biasanya berdenyut dan bertambah teruk ketika makan, terutamanya ketika makan makanan panas atau sejuk.

Sakit gigi kerana rongga boleh menyukarkan kanak-kanak untuk mengunyah dan akhirnya enggan makan sehingga menurunkan berat badan. Selain itu, rasa sakit akibat rongga juga boleh mengganggu keselesaan anak ketika berehat atau menumpukan perhatian semasa belajar.

2. Gigi patah atau terkeluar

Rongga yang tidak dirawat mempunyai risiko gigi patah, berliang, dan bahkan terkeluar sepenuhnya. Gigi yang patah atau pecah boleh menyukarkan anak-anak mengunyah makanan.

Selain itu, bentuk gigi kelihatan tidak teratur dan hitam. Gigi yang tercabut juga dapat menjadikan kedudukan gigi lain bergeser dan berantakan. Ini dapat membuatnya merasa tidak aman ketika berbicara atau tersenyum, jadi tidak mustahil untuk menghalang pencapaiannya.

3. Abses gigi

Walaupun jarang berlaku pada kanak-kanak, abses gigi boleh terbentuk di rongga yang dibiarkan begitu sahaja. Abses gigi adalah benjolan nanah pada akar gigi yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Pembengkakan yang disebabkan oleh keadaan ini boleh menjadi sangat menyakitkan.

Bukan hanya itu, bakteria pada gigi berlubang juga dapat menyebar ke dinding rongga sinus dan menyebabkan sinusitis. Dalam keadaan yang lebih teruk, bakteria dari gigi juga dapat masuk melalui aliran darah dan menyebabkan jangkitan pada jantung, tulang, atau bahkan menyebabkan penyumbatan pada saluran darah otak.

4. Kerosakan gigi kekal

Gigi kekal biasanya hanya mula tumbuh ketika kanak-kanak berumur 6 tahun. Sekiranya rongga berlaku pada gigi bayi, gigi kekal yang mendasari dapat menjadi lebih rapuh.

Akibatnya, gigi yang akan terus dimiliki oleh anak-anak hingga dewasa akan lebih sensitif terhadap makanan, lebih mudah terkena bakteria jahat, dan juga lebih rentan terhadap karies dan rongga. Bukan itu sahaja, gigi kekal juga boleh mempunyai warna kuning kecoklatan yang kelihatan tidak sihat.

Rongga boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan anak pada umumnya, serta mengganggu keselesaan, tumpuan belajar, dan penampilan. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengelakkan berlakunya rongga. Salah satu caranya ialah dengan membuat si kecil menggosok gigi secara berkala 2 kali sehari. Untuk kanak-kanak di bawah 6 tahun, gunakan ubat gigi kanak-kanak kelas rendah fluorida, ya, tunas.

Di samping itu, hadkan pengambilan makanan dan minuman manis untuk si kecil anda. Lebih baik memberinya makanan sihat yang dapat menyokong pembentukan gigi yang lebih baik, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan susu dan produk yang diproses.

Lakukan pemeriksaan gigi pertama anak anda sebelum dia berumur 1 tahun dan rutin setelah dia berumur 2 tahun, agar masalah pergigian dapat dijumpai dan diselesaikan sejak awal. Namun, jika anda pertama kali melihat perubahan warna gigi bayi anda atau mungkin gigi berlubang atau berliang, bawa dia ke doktor gigi segera, betul, Bun.