Kesihatan

Mari Ketahui Bagaimana Fosfat Menguatkan Tulang

Seperti kalsium, fosfat memainkan peranan penting dalam menguatkan dan memperbaiki tulang dan gigi. Tahap fosfat dalam darah akan mempengaruhi tahap kalsium. Semakin tinggi fosfat, semakin rendah tahap kalsium. Itulah sebabnya kedua-duanya perlu seimbang.

Fosfat adalah zarah yang mengandungi fosfor mineral. Mineral ini diperlukan untuk tulang, gigi, otot, dan saraf. Di dalam tubuh manusia, fosfor banyak dijumpai pada tulang, iaitu 85%. Selebihnya 15% tersebar di pelbagai tisu badan.

Bagaimana Fosfat Menguatkan Tulang

Mengenai penggunaannya dalam tulang, fosfat tidak bertindak sendiri. Terdapat beberapa bahan yang menyumbang kepada fungsi fosfat ini. Salah satunya adalah vitamin D yang membantu penyerapan ion fosfat dalam usus.

Selanjutnya, fosfat berfungsi bersama dengan kalsium dalam menguatkan tulang. Cara kerjanya juga unik, kerana kedua-dua bahan ini saling menyokong untuk mengekalkan tahap yang seimbang. Sekiranya tahap fosfat mencukupi, badan hanya akan menyerap sejumlah kecil kalsium. Sebaliknya.

Selain diperlukan oleh tulang dan gigi, fosfat juga diperlukan oleh tubuh untuk membantu meningkatkan fungsi saraf dan prestasi otot. Fosfat dapat diperoleh secara semula jadi dari sejumlah makanan, atau diambil dalam bentuk makanan tambahan.

Gejala Lebihan dan Kekurangan Fosfat

Untuk mendapatkan tulang yang kuat, diperlukan keseimbangan tahap fosfat dan kalsium. Tubuh yang mempunyai kadar fosfat yang berlebihan akan mengalami hiperfosfatemia dengan gejala berupa mata merah, gatal-gatal, malah boleh mengalami mual, muntah, cirit-birit atau sembelit.

Sebaliknya, jika badan kekurangan fosfat, anda akan mengalami hipofosfatemia dengan gejala seperti keletihan, sakit sendi dan sakit otot. Apabila ini berlaku bersamaan dengan kadar kalsium dan vitamin D yang rendah, dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan tulang menjadi lemah.

Kesan Gangguan Ginjal pada Tahap Fosfat

Tubuh menghasilkan hormon paratiroid yang berperanan mengatur kadar fosfat dan kalsium dalam darah. Buah pinggang juga membantu mengawal tahap fosfat. Dalam keadaan normal, buah pinggang akan menyaring lebihan fosfat dan mengeluarkannya melalui air kencing.

Namun, jika ginjal tidak sihat, kelebihan fosfat tidak dapat disaring dan diekskresikan dengan betul, sehingga akan terkumpul di dalam badan. Oleh itu, berlebihan fosfat boleh menjadi tanda masalah buah pinggang. Sekiranya ini berlaku, doktor anda mungkin mengesyorkan dialisis untuk membantu buah pinggang anda membersihkan lebihan fosfor dari badan anda.

Mengamalkan gaya hidup sihat adalah kunci penting untuk mengekalkan keseimbangan tahap fosfat dalam badan. Selain bersenam, biasakan minum air secukupnya. Sekiranya tahap fosfat berlebihan, diet rendah fosfat diperlukan. Sebaliknya, jika tubuh kekurangan fosfat, makan makanan yang tinggi fosfat, termasuk tuna, salmon, susu, yogurt, dan coklat.

Sekiranya anda mengalami gejala kekurangan atau kelebihan fosfat seperti yang disebutkan di atas, anda harus segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.