Kesihatan

Kesan Sampingan Melancap Yang Penting Tahu

Melancap adalah aktiviti seksual yang biasa dilakukan oleh lelaki dan wanita. Walaupun diklasifikasikan sebagai normal, terlalu kerap ia boleh menjadi buruk bagi fizikal dan mental, kamu tahu. Jadi, apakah kesan sampingan melancap?

Melancap adalah tindakan merangsang badan dengan menyentuh, menyentuh, atau mengurut organ kemaluannya sendiri. Tujuan melancap adalah untuk memenuhi keinginan dan kepuasan seksual, biasanya sehingga mencapai klimaks atau orgasme.

Aktiviti seksual ini dapat meningkat mood dan kualiti tidur, melegakan tekanan, melegakan kekejangan perut semasa haid, membantu memahami diri anda bagaimana mencapai orgasme, dan menjadi alat untuk menyalurkan keinginan seksual yang tidak akan menyebabkan kehamilan atau jangkitan seksual.

Pelbagai Kesan Sampingan Melancap

Walaupun boleh membawa pelbagai faedah, melancap bukan lagi aktiviti positif jika dilakukan secara berlebihan. Kesan sampingan dari melancap yang kerap adalah:

1. Gangguan aktiviti harian

Terlalu melancap boleh membuat seseorang ketagih melancap. Sekiranya anda mempunyai ini, keinginan untuk melancap dapat membayangi minda untuk menghalang aktiviti harian.

Ketagihan melancap boleh membuat seseorang:

  • Tidak menumpukan perhatian dalam menjalankan aktiviti, bahkan sehingga dia diprotes oleh atasannya di tempat kerja atau mengalami penurunan prestasi di sekolah
  • Menarik diri dari persekitaran sosial
  • Mempunyai hubungan yang tidak sihat dengan orang lain
  • Tidak berminat untuk mengambil bahagian dalam acara penting

Sekiranya ia dilakukan lebih kerap daripada hubungan seks, melancap juga boleh mengganggu keharmonian rumah tangga.

2. Kerengsaan alat kelamin

Melancap berlebihan boleh menyebabkan kerengsaan pada alat kelamin. Apabila kulit di kawasan kemaluan jengkel, gatal akan muncul, kulit kelihatan bersisik, dan berwarna kemerahan, dan terasa sakit atau sakit.

Dalam keadaan ringan, kerengsaan alat kelamin tidak berbahaya dan akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, kerengsaan yang teruk boleh menyebabkan jangkitan pada kulit kelamin.

3. Risiko barah prostat

Kanser prostat adalah sejenis barah yang masih menjadi bencana terbesar bagi lelaki. Selain dari keturunan, usia, dan kegemukan, risiko barah prostat juga dapat meningkat kerana sering melakukan onani.

Terdapat kajian yang menyatakan bahawa lelaki dalam lingkungan usia 20-30 tahun yang sering melancap mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah prostat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan kesan sampingan melancap pada yang satu ini.

4. Perasaan bersalah

Walaupun pada mulanya mungkin memuaskan dan menyenangkan, melancap sering mencetuskan perasaan bersalah pada seseorang. Ini kerana dalam beberapa kepercayaan dan budaya, melancap dianggap perkara yang tidak baik dan tidak bermoral.

Namun, jika seseorang terus melancap dan mengalami konflik dalaman dan rasa bersalah yang dia rasakan setiap kali melakukannya, lama-kelamaan dia dapat mengalami kemurungan dan mengalami masalah kesihatan mental.

Sebagai tambahan kepada kesan sampingan yang dinyatakan di atas, melancap juga boleh menyebabkan kelahiran pramatang pada wanita hamil yang mempunyai kehamilan berisiko tinggi. Seperti hubungan seks, melancap yang mencapai orgasme boleh mencetuskan kontraksi pada wanita hamil.

Memberi kesenangan kepada diri sendiri dengan melancap adalah aktiviti biasa dan sebenarnya selamat untuk dilakukan. Namun, anda harus berhati-hati, kerana kesan sampingan melancap boleh muncul jika anda melakukannya terlalu kerap.

Selain itu, jika tidak dikawal dengan betul, melancap boleh menjadi kebiasaan dan akhirnya berubah menjadi ketagihan. Sekiranya anda sering melancap atau mengalami kesan sampingan di atas, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan psikologi atau doktor, okey?